Előfizetési felhívás – Az ONCSA áldásos tevékenysége a Jászságban

Nyolcvanéves az ONCSA. Az évforduló alkalmából a Jászapátiak Baráti Egyesülete az alábbi kiadvánnyal emlékezik.

Dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna nyugalmazott népművelő, helytörténeti kutató éveket átívelő aprólékos, mindenre kiterjedő munkájának gyümölcse „Az ONCSA áldásos tevékenysége a Jászságban” című munkája.

Az Országos Nép- és Családvédelmi Alap (ONCSA), csupán néhány évig működött hazánkban, és a háborús körülmények ellenére is igen jelentős eredményeket ért el a szegény sorsú sokgyermekes családok szociális gondjainak enyhítésében. Működésének köszönhetően 1941–1943 között mintegy 12 ezer típusterv alapján készülő lakást építettek a rászoruló családoknak a Nagy-Magyarország területén. Több ezer család jutott házhoz nagy kerttel, kapott a megélhetés biztosításához szükséges állatállományt és más szociális juttatást. Az ONCSA nem segélyezéssel próbált időleges megoldásokat keresni, hanem munkalehetőség és eszközök biztosításával, hosszúlejáratú kölcsönökkel tette érdekeltté a juttatottakat, hogy önmagukon is igyekezzenek segíteni, ezáltal a munkanélküliség enyhítését is szolgálta.

Az ONCSA országos, illetve helyi szintű történetéről máig nem készült átfogó feldolgozás, pedig módszerei, jól szervezett, átgondolt programjának elemei példaként szolgálhatnak minden korban a rászorultak segítésére.

Ezért is hiánypótló munka dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna jelen kötete, melyben az ONCSA jászsági tevékenységét és eredményeit mutatja be korabeli források, sajtóanyag és visszaemlékezések szakszerű felhasználásával.

A könyv 2020 októberében jelenik meg, 130 oldal terjedelemben, előfizethető augusztus hónapban a községi/városi könyvtárban.

Előfizetési ár 1000 Ft darabonként, amely a könyv megjelenése után is megvásárolható, de akkor már 1500 Ft-ba fog kerülni.

Előfizethető a városi, és a községi könyvtárakban: Jászberényben, Jászapátin, Jászkiséren, Jászladányon, Jászárokszálláson, valamint a Jász Múzeumban és a gyűjtőknél 2020. augusztus. 1–31 között.

A könyv megjelenését 2020 októberére tervezzük.

Bővebb felvilágosítás a szerzőnél: 57 412 167-es telefonszámon, és a subadoktor4@gmail.com e-mail címen.

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?