Kedden estétől vasárnapig ismét Csángó Fesztivál

Jövő kedden este kilenc órakor magyar táncházzal nyitja meg kaput a 29. Csángó Fesztivál és Népművészeti Vásár, amely vasárnapig kínál változatos népzenei, néptánc és egyéb programokat.

A táncos mulatságok mellett színpadi produkciók, koncertek, kiállítások, konferencia színesítik a műsorfolyamot közel ezer közreműködő részvételével. A csángó és egyéb térségek kisebbségben élő magyarjai mellett ellátogatnak hozzánk olyan egzotikus országok táncosai is, mint Bolívia, Ecuador, Indonézia, Kolumbia és ismét vendégül látjuk török barátainkat is. A vendéglátók új műsorral készülnek a fesztiválra Magyaroké című új produkciójukkal, illetve találkozhatunk a Jászság Népi Együttes tagjaival a Fölszállott a páva gálaműsorban is.

Az utánpótlás külön műsorblokkot kap a Helyet nekünk is című pénteki bemutatón. A fesztivál egyik fénypontja a szombati Táncforgatag, ahol valamennyi résztvevő dallal-tánccal végigsétál a város főterén alkalmat adva viseletük, nép kultúrájuk egy szeletének megszemlélésére.

A népzenei koncertek minden napra remek szórakozást ígérnek. Ferenci György és a Rackajam, Pál István Szalonna és Bandája, a Szászcsávási zenekar muzsikája fergeteges mulatságokat prognosztizál. A gyökerekhez visszanyúlva a Magyarság hangján szólnak hozzánk a moldvai és gyimesi csángók, az erdélyi hagyományőrzők.

A legkisebbeket az Aprók tere hívogatja izgalmas népi játszótérrel, foglalkozásokkal. A képzőművészet kedvelői szintén találnak programot a héten. Fotókiállítás, interaktív tárlat szolgálja az érdeklődést. Az üzleti élet résztvevői az V. Kárpát-haza magyar-magyar konferencián és Üzletember Fórumon tehetnek szert értékes találkozásokra.

A szervezők gondoskodnak a gasztronómiai igények kielégítésről is. Bor utca és gasztro-sétány hívogatja a vendégeket kézműves finomságokkal. A 29. fesztivált vasárnap éjjel 22 órakor látványos tűzijáték zárja.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?