Magasztos dallamok találkozója

Vasárnap délután a Szentkúti templom hűvösében három kórus hangversenyét élvezhettük a kiváló akusztikájú épületben.

A Székely Mihály Kórus invitálására Szlovákiából és Finnországból érkeztek hozzánk énekkarok. Meg is teltek a padsorok zenebarátokkal annak ellenére, hogy előző nap a Déryné Rendezvényházban már bemutatkozott a házigazda és a finn kórus. Igaz, akkor egy könnyedebb repertoárt hoztak magukkal, míg Isten házában a helyszínhez méltó magasztosabb művekkel készültek ismét elkápráztatni a hallgatóságot.

Elsőként a Székely Mihály Kórus műsorát élvezhettük, akik népdal-feldolgozásokat, egyházi és komolyzenei dalműveket hoztak repertoárjukban Vlaszati Erika dirigálásával és Farkasné Szőke Tünde zongorakíséretével. Az immár több mint négy évtizede működő kórus az évek folyamán számos jó kapcsolatot épített ki hazai és külföldi énekkarokkal egyaránt. Gyakran járnak vendégszerepelni és hívják itthoni fellépésre dalos barátaikat. A szlovákiai Pro Kultúra Férfikarral már több alkalommal szerepeltek közös fellépésen. A füleki székhelyű férfikar egészen a nyolcvanas évekig munkás dalárdaként létezett, ezért a régi idők emlékeként repertoárjukban a népdalok, népdal-feldolgozások mellett munkásdalok is szerepelnek. A kórust Fehér Miklós karnagy irányítja már negyed évszázada. Az énekkart ma már vegyes foglalkozású, az élet szinte minden területéről érkezett dalos lelkű férfiak alkotják, akik hisznek a dal közösségteremtő erejében. Büszkén képviselik Füleket, a zömében magyar lakta kisváros kulturális hagyományait. A Székely Mihály Kórus 2017-ben kapott meghívást a kisváros fesztiváljára, majd ezt követően a jászberényiek viszonozták az invitálást, hogy egy szép közös énekléssel tovább erősítsék a kapcsolatot. Műsorukat ezúttal egy csodálatos Ave Maria nyitotta, amely a folytatáshoz hasonlóan méltán aratott sikert a hallgatóság részéről.

A koncert záró harmadában a finnországi Sommelo Kórus szerepelt Marjukka Mannel vezényletével. A kórus városának meghatározó kulturális tényezője több mint negyven éve. Széles repertoárjukkal sikerrel szerepelnek nemzetközi kórusversenyeken, sőt lemezfelvételeik is készültek. Szentháromság vasárnapja tiszteletére az első mű az ünnep jegyében szólt, a folytatásban pedig hasonlóan magasztos énekeket hallgathattunk a csodaszép hangú kórustagoktól.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?