Egy élet munkája hímzésekben

Negyvenéves múltra tekint vissza a Fejér Mária Népi Díszítőművészeti Szakkör, melynek jubileumát Vasné Sass Katalin életmű-kiállításával, és Misi Éva emlékkiállítással egybekötve június 21-én, pénteken ünnepeltek a Déryné Rendezvényházban.

A népi hímzés hagyomány legkiválóbb őrzői négy évtizede végzik tevékenységüket, közülük is kiemelkedő lelkesedéssel Vasné Sass Katalin, a szakkör jelenlegi vezetője. A rendezvény háziasszonyaként Gál-Dobos Beáta köszöntötte a megjelenteket és kérte fel Gyurkó Miklósnét, a szakkör alapítóját a kezdetek felelevenítésére, valamint a szakkör vezetőjének méltatására.
Gyurkó Miklósné 1979-ben szervezett először kézimunka szakkört, mely kétéves irányítása alatt huszonnégy aktív tagot számolt. Második gyermeke születése újból anyai feladatok elé állította, így a színvonalas munkát végző csapatot Vasné Sass Katalinra bízta.

Az akkor épp komoly betegségéből felépülő Katalint lelkesedése és szorgalma emelte ki, a rábízott feladatban pedig kiválóan helytállt. – Úgy emlékszem vissza, hogy amikor átadtam neki a feladatot, biztonságban éreztem a szakkör jövőjét. Katika előtt – személyes elkötelezettségének, tudásvágyának, szorgalmának köszönhetően – kinyílt egy olyan világ, amelyről talán ő is csak álmodott – hangzott a méltatásban. Az akkori kihívást párhuzamba állította az Égig érő paszuly meséjével, melyben a mesehős megküzdött az előtte álló feladatokkal a boldog végért. Katika, akárcsak a mesehős szintén céltudatosan haladt előre, de három próbánál jóval több feladata akadt. 1982-ben a Népművelési Intézet és a Jászberényi Tanítóképző Főiskola szervezésében hároméves tanfolyam elvégzésével szakképzett szakkör vezető lett. Ez idő alatt működött egy városi fenntartású szakkör Misi Éva néni vezetésével is. A két szakkör 1997-ben egyesült, ekkor vette fel a Fejér Mária Népi Díszítőművészeti Szakkör nevet, melyet Vasné Sass Katalin vezetett tovább.

A szakkörben a magyar nemzet minden tájegységének hímzésével megismerkedtek a tagok, de ezek közül is kiemelt érdeklődés övezte a Jászság hímzéskultúráját. A motívumok, színvilág elsajátítására Hortiné dr. Bathó Edittől, a Jász Múzeum igazgató asszonyától kértek útmutatást, aki elismert szaktekintély révén segítette a hímzőket.

A Déryné Művelődési Központ és a Jász Nonprofit Kft. támogatásával létrejött a Jász Népi Művészeti Alkotóközösség, amely új kapukat nyitott meg a hímzéshagyomány népszerűsítésében. A csoport létrejötte, valamint szakkönyvek és helytörténeti anyagok buzgó tanulmányozása meghozta a kívánt sikert, hiszen évente szaporodott és szaporodik a zsűrizett kézimunkák száma. Jelenleg 160 darabos a kollekció, mely Katalin és a szakköri tagok munkáját dicséri.

A kiválóan működő csoport Katika lelkesedésének köszönhetően aktívan részt vett helyi, megyei és országos kiállításokon, konferenciákon, népművészeti- és kézműves bemutatókon, mellyel messze vitték a Jászság jó hírét. Munkássága határokon túlra is eljutott, többek között Kínában, Japánban, Olaszországban és Angliában is megcsodálhatta a világ a hímzéseit.
Áldozatos munkáját számos elismerés igazolja. 2001-ben Vasné Sass Katalin megkapta a Népi Iparművész címet, majd háromszor öt éven át zsűrizésre vitte szakkörének legékesebb munkáit, ezzel a megyében egyedüliként megvédte a címet. Idén március 22-én a „Jászsági szűcshímzés továbbéltetése” mint nemzeti érték bekerült a Nemzeti Értéktárba. Mindemellett a méltatások sorát felülírja az a 40 év, amit maga mögött tudhat a szakkör. A benne tevékenykedő asszonyok időt és energiát nem sajnálva értékteremtő küldetést vállaltak magukra. „Örömet jelent egy szép motívum megőrzése, öröm, ha megajándékozhatunk valakit, ha látjuk a csodálkozó tekintetet a teljesítményt értékelve. A kézimunkázó ember sokat tesz a saját maga és a környezete lelki egészségért is” – mondta Gyurkó Miklósné.

A méltatások után Völgyi Károlyné Reményik Sándor versével örvendeztette meg a hallgatóságot, majd a város és a helyi kulturális szervezetek képviselői köszöneteként virágcsokrok és ajándékcsomagok átadása következett. Ezt követően Vasné Sass Katalin a szakkörösöknek személyenként emléklapot adott át szintén megköszönve munkájukat.

A megnyitó hivatalos részének végéhez érve Polgár Nikolett és Bomlász Bence, a JNE néptáncosai mutatták meg táncos tehetségüket. Ezután a közel száz alkotást felsorakoztató kiállításon megcsodálhattunk többek között az Alföld északi tájrészére jellemző matyó hímzést, az ennél jóval fiatalabb sióagárdi hímzést, ami a kalocsai hímzések mellett szintén egy színes kompozíció. Az alkotások sorából nem maradt ki természetesen a zöld fonállal kidolgozott jászsági szűcshímzés sem, mely számos párnát, keszkenőt, kötényt, sőt még baba rugdalódzót is díszített. Ez utóbbi szép példája volt a kézimunka időtlenségének, mely ma is divatos és aktuális. Vasné Sass Katalin lapunk kérdésére elárulta, hogy óriási öröm számára a jubileumi és életmű kiállítás, melyben tényleg egy élet munkája van. Reményét fejezte ki, hogy lesz, aki továbbviszi a hímzés hagyományát és ezúton is kérte a fiatalok csatlakozását.

A kiállítás július 3-ig hétköznapokon 9 és 17 óra között, valamint szombaton 9 és 13 óra között látogatható a Déryné Rendezvényház dísztermében.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?