Hatszázan a Hajtán

Városunk talán legrégebbi szabadidősport eseményét rendezték az elmúlt hétvégén, május 18-án, szombaton. Ezúttal 28. alkalommal indulhattak el az arra vállalkozók, hogy teljesítsék a Zagyva – Hajta Gyalogos Teljesítménytúrák három útvonalának valamelyikét.

Hajta, egyszerűen csak így nevezik, és nagyon sokan asszociálnak rá, köztudott miről van szó: a Faragó Laci bácsi által közel három évtizede kitalált és megvalósított gyalogos teljesítménytúra töretlen népszerűségnek örvend. Így volt ez az idei alkalommal szintén, amikor minden körülmény szerencsésen alakult, értendő ez az időjárásra is. Az eseményt megelőző napokban folyamatos eső áztatta a tájat, de hétvégére derűs arcát mutatta a természet és a napsütés a felázott utakat is felszárította.

Az egy ideje hivatalosan Zagyva – Hajta Gyalogos Teljesítménytúráknak nevezett eseményen három útvonal közül dönthették el melyiken indulnak a hétvégi szabadidős programnak a természetben való barangolást választók.

Közülük megannyian tudják, de aki eddig nem, mostanra már bizonyosan, hogy a Hajta mocsárvidéke és a Zagyva menti érintetlenül maradt ártéri területek mennyi természeti látnivalót kínálnak. A nyárfának szállt fehér bolyhos virága, ami a félhomályos erdőkben úgy nézett ki, mintha havazott volna. Bódító illat lengte be a tájat, az éppen virágait bontó akácok, és a bodza óriás fehér virágtányérjai jóvoltából. Apró vadvirágok, sárgán virító nőszirmok tengere a mocsárréteken, a láthatáron ellebegő rétisas, átrebbenő búbos bankák, gyurgyalagok. A Bán-hegy szelíd dombokat is kínált túracsemegének présházas útjain, melyek közül egy régi, vonásait még őrzőt választottak a szervezők az idei teljesítőknek járó kitűző mintájául. A melankolikus hangulatú tanyavidéken lehetett tűnődve ballagni, néhol pocsolyákat kerülgetve beszélgetni, vagy csak egyszerűen átélni kicsit a szabadság, a vándorélet hangulatát.

A kisgyerekekkel útra kelők közül sokan voksoltak a Zagyva kerülő sétatúra kellemesen legyalogolható, nagyrészt a folyóval együtt kanyargó tíz kilométerére. Őket több mint a fél távnál, a Kerekudvari majorban frissítő pont várta. Népszerűnek számított ismét a Hajta szívében, az egykor itt lévő világ emlékét őrző autentikus tanyában található ellenőrző- és frissítő állomás. A tulajdonosai évről-évre szíves vendéglátással várják az útvonal legtávolabbi szegletébe megpihenni betérő, megfáradt túrázókat. A célban és a frissítést kínáló pontokon az abárolt szalonna kenyérrel volt a sláger, mindenki jóízűen falatozott az egyedinek minősülő energiapótlásból.

A szabadidősport-eseményt még inkább környezettudatosan próbálták lebonyolítani a szervezésében munkálkodó Jászberényi Triatlon Egyesület tagjai. Éppen ezért – helyettesítendő az egyszer használatos műanyag poharakat –, minden indulónak célszerűen, többször használható összecsukható poharat adtak a Visit Jászberény, a város turisztikai honlapja jóvoltából ajándékba.
Az indulók többsége helybéli volt, de sokan érkeztek szerte az országból, sőt egy csapat Szerbiából is. Iskolai osztályok tanárokkal, szülőkkel kiegészülve – belőlük de jó volna többet látni –, munkahelyi közösségek, baráti társaságok, együtt sportolók csoportjai, családok, párok, de akadt, aki kutyájával közösen teljesítette a távok valamelyikét. Egy futókból álló csapat családjaikkal legyalogolta a legkisebb távot, majd edzésképpen végigszaladtak a leghosszabb útvonalon.

A célba folyamatosan érkeztek a fáradt, ámbár vidám, jókedvű túrázók. Az elindultak közül valamennyien, összesen 611-en teljesítették a három útvonal valamelyikét. Akadt közöttük olyan, aki önszántából vállalt hosszabb távot, néhányan kicsit megtoldották némi kerülővel a hivatalos penzumokat, de nem bánták, hiszen mindenki szép élményekkel térhetett haza.
Minden szempontból sikeresen zárult az idei Hajta, ami tele volt megannyi hangulattal. Esztendő múlva bizonyosan folytatása következik.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?