Korunk kortárs meséi

A Nyitott Könyvtár programsorozat május 7-i alkalmán Sinka Annamária a kortárs mesék hasznosságáról igyekezett meggyőzni az egyetemi könyvtár közönségét.

Sinka Annamária pedagógusként és háromgyermekes anyukaként egyaránt napi kapcsolatban áll a gyermekirodalommal. Ezúttal a néhány szülőből idegenkedést kiváltó modern meseirodalom sajátosságaival ismertette meg a hallgatóságot személyes kedvenceiből alkotott könyvválogatáson keresztül. Elöljáróban néhány gondolatban összefoglalta a mese mint műfaj sajátosságait, a gyermeklélekre gyakorolt hatásait, illetve górcső alá vette a népmese, a klasszikus és a kortárs mesék közötti különbségeket-hasonlóságokat. Kifejtette, hogy a népmesék előre sejthető pozitív befejezése, a történetek hasonló tagozódása egyfajta stabilitást, érzelmi biztonságot jelent a befogadónak. Ezzel a hagyománnyal szakított annak idején Andersen, itthon pedig Lázár Ervin. A nyitott vagy szomorú befejezés a bizonytalanság érzésével szorongást vált ki a mesélőből és a hallgatóból. Talán ezek a legfőbb indokok, amiért a szülők idegenkednek a kortárs meseírók alkotásai közül választani.

Sinka Annamária szerint pedig megéri próbálkozni, mert nagyon sok színvonalas, építő jellegű mesekönyv található a modern meseirodalom gyűjteményében is. A tanárnő ez alkalomra tíz plusz egy, a gyermekkor szakaszaihoz illeszkedő témába vágóan hozott könyvajánlót, amelyek mindegyikében megtalálható a szerkezeti szilárdság és a pozitív kicsengés.

Ezek a kötetek a mese erejével gyógyírt, megoldási javaslatokat hoznak szülőnek és gyermeknek egyaránt olyan élethelyzetekre, mint a születés, halál, válás, betegségek. Segít kezelni a hiszti és dackorszak nehézségeit, a félelmeket, szorongásokat, a testvérharcot, a baráti kapcsolatokat.

A jeles hazai szerzők, mint Berg Judit, Békés Pál, L Molnár Edit, Lackfi János, Szabó Borbála, Boldizsár Ildikó, Bagossy László, Harcos Bálint, Kádár Annamária mellett neves külföldi írók műveit szintén jó szívvel ajánlotta. A gyönyörűen illusztrált könyvekbe lehetőség volt belelapozni a helyszínen. Néhány meséből animációs film készült, ezekből is hozott ízelítőt az előadó, amelyekbe a kivetítőn keresztül bele tudtunk kukkantani.

A családias, jó hangulatú program kedves lezárásaként szórakoztató játékra invitálta a hallgatóságot Annamária. A játék jól jellemezte digitális korunkat, ugyanis a mesekönyv alapján készült rajzfilmhez kapcsolódóan feltett kérdésekre egy kinyomtatott QR-kód megfelelő irányú elforgatásával kellett válaszolni, amit az okostelefon beszkennelt, majd a számítógép kiértékelt. A bonyolultnak hangzó tevékenység inkább vicces volt, mint nehézkes, így mindenki vidám hangulatban, és sok hasznos információval gazdagodva tért vissza a mesékből a való világba.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?