Romantikus könyvek írója

A Jászberényi Városi Könyvtár vendége volt március 7-én J. K. Smith, vagyis Gombos-Kovács Judit jászberényi születésű írónő. Az elő nőnapi író-olvasó találkozón családias hangulatban mesélt pályája kezdetéről, könyveiről és családszeretetéről.

A családias hangulat nem a számokban mérhető, főként annak köszönhető, hogy jászsági révén sok olvasója személyesen is ismeri Juditot és láthatóan jó barátságot ápolnak vele. Ez a közvetlenség kitartott az este folyamán, így oldott hangulatban beszélgetett Szarvasné Csilla moderátorral.

Gombos-Kovács Judit írói pályájának kezdő löketét egy betegség adta. A depressziós hajlamokkal küzdő Juditnak orvosa javasolta, hogy csináljon valami újat, tanuljon idegen nyelvet, vagy kezdjen el írni. Mint tudjuk, az utóbbi mellett döntött és könyveit kezünkben tartva egyértelmű, hogy jól döntött: két év alatt három könyvet adott ki, és őszre várhatóan megjelenik a negyedik is.

A romantikus regényei lapjain szerelmi szálak elevenednek meg, melyek mindegyike beteljesíti a boldog véget. Ennek az az oka, hogy elmondása szerint ő maga sem szereti a rossz, vagy a függő befejezéseket. Természetesen minden alkotásában megjelenik saját személyisége, bár egyik könyve sem kifejezetten a saját életét meséli el. – Szerintem minden író lop egy kicsit, de nemcsak saját életéből, hanem mindenkiéből – mondta. A szereplőket szívesen helyezi külföldi tájakba, megoldásra váró, szorult élethelyzetekbe. A sztorikat lineárisan építi, és ugyan mindegyik könyvéhez egyetlen mondat adta az ötletet, végül nem esett nehezére továbbfűzni a szálakat. Jásztelki otthonából előszeretettel kalandozik határon túli tájakra, egyelőre csak virtuálisan, de bakancslistás tervei között szerepel például Skócia felfedezése. Addig is az internet adta lehetőséget kihasználva írt Ausztrália vagy Kanada lenyűgöző tájairól.

– Ha azt figyelném, hogy milyen könyveket vesznek, erotikus regényeket írnék – hangzott az írótól. Judit azonban megmarad a szép történetek erejénél, és a kiadó gárdájával közösen igyekszik fogyasztható, de nem szexista könyveket alkotni. Az Álomgyár Kiadó tanácsára választott például külföldi írónevet, mert a statisztika szerint sokkal jobban fogynak a könyvespolcokról a külföldi szerzők munkái. Judit alkotásait már a borítója miatt szívesen kézbe vesszük, aminek üzenete van, ugyanis a Szerelem hirdetése és a Káosz a köbön című könyve fedőlapjai is arcnélküli hölgyet ábrázolnak, éppen azért, hogy a képzelet erejére bízza a szereplők karakterét.

Írói pályafutását mára a családja is örömmel elismeri. Eleinte a szülei nem merték elolvasni könyveit, mert féltették az esetleges negatív kritikától. Mára mindez a múlté és örömmel veszik Judit szenvedélyét. Két kislánya mellett főleg a csendesebb esti órákban ragad billentyűzetet, és ontja magából a betűket. Szerencsésnek vallja magát, hogy a könyv elkészítése nincs időhöz kötve, mindemellett nem várakoztatja meg olvasóközönségét. Judit közvetlensége abban a szemléletben is megmutatkozik, hogy úgy véli: nem rajongói vannak, hanem olvasói.

Ennek tükrében ismerhettük meg a szerzőt, aki végül távolabbi terveiről mesélt. Elárulta, hogy gondolataiban már mocorog az ötödik könyve, aminek egyelőre az első mondata van meg. Ahogy eddig, úgy valószínűleg ebből is lesz még több, amit addig is nagyon várnak az olvasók!

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?