Könyv az elektromos fűtésről

Az elmúlt év őszén jelent meg egy könyv az elektromos fűtésekről. Lapjain nyílt őszinteséggel ír annak szerzője, ifj. Czinege Károly olyan témákról, amelyeket eddig tabuként kezeltek az építőiparban.

Az elektromos fűtés a jövő megoldása! címmel megjelent hiánypótló kötet szerzője ifj. Czinege Károly elektromos fűtésspecialista, az adott témában tevékenykedő, városunkban működő Czinege és Fiai Kft. ügyvezető tulajdonosa. A rendkívül gyakorlatias szakember húsz év saját tapasztalatát és munkatársai hasznos észrevételeit foglalta össze, öntötte közérthető formába és osztotta meg, hogy bárki válaszokat kaphasson a tárgykörben felmerülő kérdéseire. Ezek segítségével aztán célszerűen alakíthatja ki otthona elektromos fűtését, ahogy a könyv alcíme is hirdeti: Optimális beruházás, maximális komfortérzet.

Műszaki emberként, elektromos fűtésspecialistaként nem jelentett gondot maga a könyvírás és annak megszerkesztése?

A műszaki tartalom, a mondanivaló a fejemben volt, szóban számtalanszor elmondtam és leírtam szakmai írásokban, de ahhoz ismereteket kellett szereznem, hogyan is kell egy könyvet megírni. Éppen ezért beiratkoztam egy könyvíró tanfolyamra, ahol használható információt sikerült elsajátítanom. Azzal a módszerrel dolgoztam, hogy a fejezetek címeit cetlikre írtam, kiragasztottam, és egyet-egyet elővéve nekiültem azt kidolgozni, leírni. Persze korrektort és szerkesztőt látott a készülő munka, mielőtt nyomtatásban, majd magánkiadásban megjelent.

Milyen okok, indokok vezettek a könyv megírásának ötletéig?

Elektromos fűtéssel kapcsolatosan az érdeklődők – legyenek azok laikus civilek vagy valamelyest a témához értők –, általában ugyanazokat a visszatérő kérdéseket tették fel a bemutatókon, ahol megjelentünk, de levélben és telefonon is, vagy akár személyes találkozások alkalmával. A könyv elején utalok arra a 3 valódi + 1 vicces okra, amiért az írásba fogtam.

Elárulja, mik ezek?

Igen! Az első és legfontosabb volt az elektromos fűtéssel kapcsolatos berögzült tévhitek eloszlatása. Ugyanilyen súllyal számított az elektromos fűtés igazi felhasználási lehetőségeinek bemutatása, hogy praktikus alternatívával szolgálhassunk a felhasználóknak, akiknél akár komoly megtakarításokat is hozhat ennek alkalmazása. Mindezek mellett
szükséges és elengedhetetlen feladata a szakmának, a fűtéssel foglalkozó kivitelezők tudástárának bővítése.

A közgondolkodásban az él, hogy elektromosan fűteni csak drágán lehet.

Ez mindig egy alapkérdés, amire én visszakérdezek. Tudja, mennyibe kerül? Azt persze nem, csak azt, hogy drága. Az elektromos fűtés kialakításánál pontosan a bekerülési költség az, ami kevesebb, mint egy másfajta, hagyományosnak mondható technológia. A működés költsége lehet több, hogyha nem jól választották meg az egyes egységeket, vagy a kivitelezés minősége nem megfelelő, esetleg nagyon szigeteletlen a ház.

A kötetet átlapozva számos olyan megoldást találhatunk, ami a költséghatékonyságra és a vásárlói igényekre fókuszál. Át kell rágnom magamat az egész könyvön, hogy minden, a témába vágó kérdésre választ kapjak?

Nem kell a teljes 187 lapot végigolvasni, hogy egy-egy problémára sikerüljön megoldást találni. A sok-sok részterület között igyekeztem úgy navigálni az olvasót, hogy ne csak a szomszéd vagy a felfogadott mester javaslatai között kelljen választania. A bevezetésben talál öt rövid, egyszerű kérdést a könyvet felütő, amivel eldöntheti neki való e az elektromos fűtés.

A kor mai kihívásai között szerepel, hogy igyekezzünk a megújuló energiaforrásokat a lehető legnagyobb mértékben alkalmazni. Elektromos energiánál megkerülhetetlen a napelemek bevonása?

Valóban, az elektromos fűtésrendszerek előnyei között találjuk, hogy nagyon praktikus, komfortos megoldások léteznek, melyek kivitelezési költsége harmadannyi is lehet a gáz vagy egyéb fűtési rendszerekhez képest. Fontos opció, hogy az elektromos fűtésrendszer könnyedén összekapcsolható napelem technológiával. Ezzel együtt ugyan már eléri egy gázrendszer kivitelezési költségét az elektromos rendszeré is, de ebben az esetben nem lesz fűtési költség, de akár a villanyszámla is nulla lehet, ha elegendő napelemet sikerül a tetőn elhelyezni.

Mi lehet a jövő ebben a technológiában?

Egyre hatékonyabb módon leszünk képesek a napfényből elektromos áramot előállítani. Az így keletkező „ingyen” áramot nem kell akkumulátorokban tárolni, felhasználható az elektromos fűtőkábelek megtáplálására. Ma már a napelemek ára annyit csökkent, hogy 7-8 év alatt megtérül a telepítésük.

Beszélgetésünk után végigolvastam a könyvet, és arra a megállapításra jutottam, az elektromos fűtés lehet az igazi megoldás családi otthonom komfortos fűtésére. Érdemes megismerni ezt a könyvet, megéri!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?