Napi gondok a bejáráson

A négyes számú választókerület lakóit február 20-án, szerdán délután négy órakor várta önkormányzati képviselőjük, Tamás Zoltán a gazdakör Árpád úti székházánál a kerület innen induló bejárására, majd azt követően az épületben tartandó fórumra.

Az üdvözlő szavak elhangzásakor még meglehetősen kis csapatot köszöntött Tamás Zoltán, ám az időközben a sétához csatlakozókkal néhány perccel később már szép számú érdeklődő járta a környék utcáit. Nem kellett messzire menni, mert a székház közelében találtunk példát a kerületre jellemző pozitívumokra és negatívumokra egyaránt. A Festő utca, Határ utca, Kender utca kereszteződésében például a parkoló autók miatti beláthatatlan útszakaszra, illetve a nagy sebességgel haladó gépjárművekre érkezett panasz. A képviselő forgalmirend-változtatásban képzeli el a megoldást, oly módon, hogy a Szabó és a Festő utcákat egyirányúsítanák, tulajdonképpen egy nagyobb körforgalmat alakítva így ki a kritikus szakasz körül.

Elmondta, hogy már tárgyalt ez ügyben szakértőkkel, de a terv nehezen kivitelezhető, mert a Jásztelki úton történő esetleges útlezárások miatt erre tudják a forgalmat elterelni a város irányába.
Ezen a sétaszakaszon szembesülhettünk azzal a ténnyel is, hogy a jó idő beköszöntével gőzerővel folynak a családi ház építések, felújítások. Mindez jó hír, ám az utak sokszor megsínylik a nehézgépjárművek forgalmát. Egyes helyeken megsüllyedt az aszfalt, a gödrökben megáll a víz, erre panaszkodtak például a Széchenyi és a Toldi utcában is. A Seregély utca lakosai viszont elégedettek lehetnek, mert elkészült a nyílt csapadékvíz-elvezető rendszer, és mellette megtörtént a profilozás is. A Rácz utcában ugyancsak a víz okoz problémát, de remény szerint már nem sokáig, mert az út felújítása hamarosan elkezdődik. Szintén az erre járók komfortérzetét szolgálja a Belsőpelyhespart utcából a Szent Imre herceg úti hídra vezető feljáró, amely már tervezési szakaszban van.

A körzetben tavaly több utcában – Mozsár, Csók, Rácz, Szabó, Kalap, Arany János –, építettek járdaszakaszokat, amiről már a közel egy órás sétát követő, Szabó Tamás polgármester részvételével zajló fórumon számolt be Tamás Zoltán. A Seregély utca mellett a Szabadság utca csapadékvíz-elvezetése is megtörtént a múlt évben. A képviselő kiemelte, hogy a körzetében, a város egészéhez hasonlóan az utak állapota mellett a csapadék okozza a legtöbb gondot. Sok helyen az évek folyamán eltűntek a szikkasztó árkok, eltömődtek az átereszek. Ezeket rendszeresen karban kellene tartani a víz útjának megkönnyítése érdekében. Tovább folytatva elmondta, hogy a Kalap és a Bognár utcákban egy-egy kandelábert telepítettek. A Görbe utcába a lakók kérésének eleget téve szeretne egy világítótestet a képviselő. Beszámolója végén megköszönte a körzetlakók bizalmát és további hasonló aktivitást kért tőlük.

A fórum hozzászólásokkal folytatódott, amelyek túlmutattak a körzet határain. Problémaként vetődött fel a Darázs, a Liliom és az Eötvös utca csapadékvíz-elvezetése, néhány út, mint az Ibolya, Iskola, Hatrózsa utcák állapota, a szelektív hulladékgyűjtők környékének rendezetlensége. Volt, aki a Pelyhespart úti Zagyva zúgót szerette volna gyaloghídként használhatóvá tenni. A Zagyvába hullott faágak mellett megakad a hordalék, erre is kértek megoldást, valamint a parti közterület tisztításáról érdeklődtek. A Szent Imre herceg úton kérték a funkciót vesztett lánckorlátok eltávolítását. Ismét előkerült a Dózsa György úti buszmegálló fedetté tételének igénye. Pozitívumként elhangzott, hogy a Honvéd utca sarkán immár rendben tartják a sövényt, így az nem akadályozza az út beláthatóságát.

Olyan egyéni problémák is elhangzottak, mint a vízóraállás bediktálásának komplikáltsága, a szelektív gyűjtőzsákok hiányos cseréje, postaszolgálati reklamáció, vagy az útjelzőtábla-lopások.
Tamás Zoltán válaszában kifejtette, hogy kerékpárral gyakran járja a körzetet, így tapasztalja a hiányosságokat, de úgy látja, nincsenek kiugróan nagy problémák a területen. A hatmillió forintos egyéni képviselői keret terhére igyekszik orvosolni a hiányosságokat. Hozzátette, a város egészének infrastrukturális fejlesztése ezt a körzetet is érinti majd. A zúgóról szólva hangsúlyozta, azon közlekedni balesetveszélyes és tilos. Az ellopott sebességkorlátozó táblák ügyére Tóth Endre reflektált, aki elmondta, hogy igen nagyszámú táblát kénytelenek pótolni, mert sajnos bevett szokás születésnaposokat ilyen számtáblákkal megörvendeztetni.

A buszmegállók kapcsán Szabó Tamás válaszolt, aki elmondta, hogy a buszmegállók rendezése folyamatban van, a Jákóhalmi úton már a Közútkezelő is elfogadta az új helyszínt. A buszvárók fedési igényeit az egyéb helyszínekkel összegyűjtve kezelik majd. Az elmúlt rendszerből itt maradt csúnya és funkció nélküli lánckorlátokat az egész város területéről el fogják távolítani, ahogy azt már a testületi-ülésen is jelezte a polgármester. A vízóraleolvasás-bediktálás gondjára reagálva elmondta, ennek megkönnyítésére felveszik a kapcsolatot a TRV-vel és ösztökélik a szolgáltatót a megoldásra.

A hulladékok témájához a polgármester mellett Horgosi Zsolt, a J.V.V. Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is hozzászólt. A vezérigazgató elmondta, hogy annyi cserezsákot kell biztosítani, amilyen mennyiségűt elszállít a vállalat. A kellemetlenség abból adódhat, hogy a szállítást végző munkatársak gyakran cserélődnek, de megvizsgálja a problémát, és remény szerint legközelebb már megfelelő mennyiségű zsákot kapnak a lakók. Hozzátette: a szelektív gyűjtők környékének rendben tartása folyamatos, állandó harcban állnak az illegális szemetelőkkel.

A polgármester emlékeztetett arra a két éve történt esetre, amikor egy illegális szemetelőt tetten értek. Az illető rossz tévékészülékét próbálta elhelyezni a gyűjtősziget mellett. A renitens másfél év felfüggesztett büntetést kapott. Az ilyen és ehhez hasonló esetek elrettentésére, megakadályozására, szankciójára szolgálnak a térfigyelő kamerák. Horgosi Zsolt felhívta a figyelmet a hulladékudvarra, amely immár két éve üzemel. A városlakók személyi azonosítóval és hulladékszolgáltatói csekkel adhatnak le veszélyes, és nem veszélyes háztartási hulladékot. A városüzemeltető különböző kampányeszközökkel igyekszik a városlakókat ösztönözni a szelektív gyűjtésre, a hulladékudvar igénybe vételére. A Zagyva-part rendben tartása a város feladata – folytatta a vezérigazgató –, bár a közmunkások létszámának csökkenésével szívesen veszik a környék lakóinak segítségét. A kötegelt zöldhulladékot elszállítja a szolgáltató. A polgármester ismét felhívta a figyelmet, ha valaki illegális szeméthalmokat, a folyóba hullott, vízfolyást akadályozó nagyobb faágakat észlel, ne várjon hónapokig az illetékesek értesítésével! Használja a véleményládát, szóljon a hivatal munkatársainak vagy a közterület-felügyelőknek.

A Szövetkezeti úti garázsok, és a volt Gondozóház környékének helyzete már többször téma volt a bejárásokon. A térség egy része közterület, másik része a társasház tulajdona, valamint a Gondozóház esetében az építtető tulajdona. Hajnal-Nagy Gábor előbbi esethez kapcsolódóan elmondta, hogy területátadást kérve próbált megoldást találni a garázsok környékének rendbe-tételéhez, de a társasház ezt elutasította, így továbbra is a tulajdonosok kötelessége rendben tartani a területet. Szabó Tamás a Gondozóház kapcsán kifejtette, hogy az építkezést követően a kivitelezőnek kell rendbe tenni a környéket, amit szerződésben is rögzítettek. A 32-es és az elkerülő út kérdésként megfogalmazva szintén napirendre került. A polgármester tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a 32-es munkálatait tavasszal biztosan elkezdik, és amint az elkészül, – várhatóan ősszel –, megkezdődnek a szükséges földmunkák az elkerülő építéséhez.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?