Kérdések a városüzemeltetőhöz

A Jászapáti Városüzemeltető Zrt. széles feladat-ellátási spektrummal rendelkezik. A testületi ülés szünetében csak néhány részterületről volt időnk beszélni Tótin Lóránt ügyvezető igazgatóval.

Az interjú apropója elsősorban egy lakossági felvetés volt. Egy Jászapátin élő mozgáskorlátozott idős hölgy keresett fel bennünket kérdésével-kérésével. A hölgy fürdőterápiás célból rendszeres látogatója a Tölgyes strandfürdőnek, amelyet elektromos mozgássérült triciklin tud elérni. Több hasonló problémával küzdő társával együtt a járművel a gyógymedence mellett parkolnak. A kérdező az iránt érdeklődik, lenne-e lehetőség egy fedett beállót építeni a járművek számára, ahol a csapadékos időjárás viszontagságai ellen védve lennének. A kivitelezéshez százezer forintot saját pénzéből felajánlana.

Mit szól a felvetéshez? Megvalósítható a medence mellett egy néhány négyzetméteres fedett tároló?
Alapvetően nem zárkózom el a felvetéstől, de a szűkös helyhiány, és nem utolsó sorban az esztétikum miatt alaposan át kell gondolni az ötletet. A legjobb lenne, ha a hölgy felkeresne, és a helyszínen megbeszélnénk a lehetőségeket. Az építkezéstől azonban van egy sokkal olcsóbb és egyszerűbb megoldás is. Véleményem szerint egy kifejezetten ilyen célra gyártott ponyva tökéletesen megvédené a mozgássérült triciklit a nedvességtől.

A strand fejlesztése mikor fejeződik be?
Igazából soha, hiszen a medencéket is jó lenne megújítani. Ha lenne erre a célra több százmilliónk, akkor gyorsan végeznénk. Most lépésről lépésre tudunk haladni. Az önkormányzat a lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni bennünket. Az idén a támogatásukkal kicseréltük a légtartásos téli sátrat. Folyamatban van egy vidékfejlesztési pályázatunk, amelyik vizes és szárazföldi játszóeszközökre vonatkozik, bízom benne, hogy a jövő szezonra be tudjuk szerezni a játékokat. Biztos vagyok benne, hogy az önrész fedezésébe az önkormányzat szintén segítséget nyújt majd.

A kútfúrás projekt is a finisben jár.
Igen, ez teljesen önkormányzati beruházásból történt. A kút maga elkészült, a vezeték kiépítése, illetve az intézmények ráfűzése még hátra van.

A testületi ülés témája volt a Városüzemeltető beszámolója, amiben kimutatták a 22 millió forintos hiányt. Mi a megoldás a hiánypótlásra?
A Társulásnak a Regio-Kom Kft-vel fennálló oda-vissza tartozási/kompenzálási feltételeinek időintervallumát kívánjuk megváltoztatni. A megoldás az lehet, hogy nem tizenkét hónap alatt egyben kompenzálunk, hanem elosztjuk két-három évre a kiegyenlítés időtartamát. Az első öt hónapra alá is írtunk egy kompenzációs megállapodást, ami végülis jogos. Tehát amennyiben minden évben maradna hét hónapunk, az a likviditási lyukat betömné. Az elnyújtott teher a 19-20-21-es évekre elosztva, 2021-re futna ki egy másik beruházási hitelünkkel együtt, akkora stabilizálódna a helyzet a cégünknél.

Ugyancsak az ülésen merült fel a szelektív gyűjtés témája. Ad egy rövid tájékoztatást a gyűjtés módjáról és lehetőségeiről?
A hulladékkezelési közszolgáltatás alapvető összetevője a 120 literes hulladékgyűjtő edényben gyűjtött lakossági hulladék heti rendszerességgel történő elszállítása, a külön gyűjtött zöldhulladék meghatározott időközönként való elszállítása, és az ugyancsak külön gyűjtött csomagolási hulladéknak a szolgáltató által meghatározott idejű elszállítása. Évi egyszeri lomtalanítást szintén tartalmaz a közszolgáltatói alapdíj, amely 2012 óta változatlan. A szelektív gyűjtésre szolgáló sárga és zöld zsákokat egy kezdő készlettel megkapják a lakosok, és elszállításkor azok cseréjeként kapják meg az újakat. A tevékenységet a Regio-Kom kft. végzi, mi ügyfélszolgálati szolgáltatást végzünk számukra. Az iránymutatásuk alapján a zsákokból pótlásként maximum négyet tudunk kiadni. Ez abból is következik, hogy a lebomló zsákokat nem nagyon célszerű tárolni, hiszen egy idő után a szavatossága lejár, mint a neve is mutatja, elbomlik. Sajnos a zöld-hulladéknál a zsákhiány valós probléma, mert őszi időszakban van, aki 10-15 zsákot is megtölt, és akkor nem feltétlenül kap ugyanannyit vissza. Ilyen esetben javaslom, hogy a Regio-kom jásztelki telephelyén érdeklődjenek. Az ügyfélszolgálatunkon, a Gyöngyvirág utca 11-ben és a Jászsági Helyi Termékek Boltjában hétfőtől szombatig lehet zsákot kérni.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?