Egy elfeledett tehetség

Demeter István, jászapáti születésű pap, költő, festőművész munkáiba nyert bepillantást a Hamza Múzeum és Jász Galéria közönsége a csütörtöki klubdélután keretében.

A múzeum munkatársai célul tűzték ki, hogy olyan elfeledett tehetségek életrajzát világítják meg a klubdélután-sorozat keretében, akik művészetük révén gazdagabbá tették térségünk kulturális életét. Demeter István is egy azon tehetségek közül, akik valami nagyszerűt hagytak az utókorra, ám a kor, melyben éltek, nem értékelte kellőképpen különleges kvalitásukat.

A jászapáti tanyavilág volt a szülőföldje annak a hányatott sorsú, ám nagy tehetségű embernek, akit Demeter Istvánként jegyez a teológus társadalom, az irodalom és a festészet. A három testvérével félárván felnövekvő ifjú életútját végigkíséri a nélkülözésre, a hadifogoly apa hiábavaló hazatértére való emlékezés. Festményeiben és verseiben egyaránt fellelhetőek mindezen érzelmek képi, illetve poétikus megfogalmazásai.

A formabontó eszméiről is ismert pap már a negyvenedik esztendejét is betöltötte, amikor gondolatainak a vásznon és a papíron keresett kifejezési formát. Mintegy 26.000 képen hagyta örökül kavargó lelke lenyomatát. Az alkotások erős érzelmi töltetről tanúskodnak. A színek gyakran komorak vagy erősen kontrasztosak, a figurák szuggesztív erővel bírnak. A festményekkel és grafikákkal Farkas-Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész értő magyarázata mellett ismerkedett a múzeum érdeklődő közönsége.

A kivetített diák és a Demeter István verseit tartalmazó kötet tanulmányozása közben bepillantást nyerhettünk a lelkész életrajzába is. A festményekre egyébként többen emlékeztek a Jászapátiban rendezett XX. Jász Világtalálkozó kiállításról is, melyet Deli Julianna szervezett. Julianna a klubdélutánon is jelen volt, és érdekes adatokkal, valamint a kivetítőn megtekinthető festményekkel egészítette ki a programot, melyet tovább színesített Kiss Enikő fuvolajátéka is.

A hangulatos klubdélután tea és pogácsa melletti beszélgetéssel ért véget, mely során felvetődött egy sajószentpéteri kirándulás ötlete is, amelyen az érdeklődők megtekinthetnék a Demeter István képeiből rendezett állandó kiállítást.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?