A szőlő nedűje

A remek borok és a jó hangulat jegyében zajlott október 14-én pénteken az estébe hajolva az idén immár 15. alkalommal megrendezett Berényi Borünnep a Co-op Áruház átriumában.

Csak a kóstolópoharat és a fizetőeszközként szolgáló kuponokat kellett kisebb sorban állás árán megszerezni, aztán máris lehetett a közel húsz borászat és pincészet által kínált különféle borok, pezsgők ízlelésébe kezdeni. Az Áruház átriuma hamar zsúfolásig telt a szomjas borkedvelőkkel, borokkal barátkozó társaságokkal. Az ország szinte valamennyi bortermelő vidéke képviseltette magát az egymásba érő standokon. A vásárlói igények, ízlések, mint ahogyan a borok is, különböztek egymástól, akadtak olyanok, akiknek elég volt annyi is, hogy száraz, vagy vörösbor legyen a pohárba töltve. Sokan azonban tudatosan jártak körbe és kóstolták végig a kínálatot, virágos hangulatba keveredve a borséta végére. A diszkrét borozást az este előrehaladtéval felváltotta egy pezsgőbb hangulat, melyet oldott baráti beszélgetések és vidámság tarkított. A jelenlévő, nedűiket kínáló borászokat bátran lehetett kérdezni az évjáratokról, házasításról, még éppen elárulható pincetitkokról.

Az eseményhez kapcsolódóan borversenyt hirdettek különböző kategóriákban a borünnepen kóstoltató borászatok termékei között. A benevezett borokat egy „rendkívül szakavatott”, leginkább borszerető közönség zsűrizte és választotta ki a szerintük legjobbnak talált fajtákat. Az eredményhirdetés előtt, az esemény házigazdájaként dr. Rédei István, a Co-op Star vezérigazgatója köszöntötte a nagyon sok ismerős arcot, akik évről évre ellátogatnak a Berényi Borünnepre, amely fesztivál másfél évtizedes jubileumához érkezett. Mivel ezen az estén szerencsére ideális idő ígérkezett a borivásra, mindenkinek a kedves egészségére ürítette poharát.

A borversenyben kiválasztották és díjjal ismerték el a borünnep fehér, édes fehér, rose, vörös és vörös cuve borát, valamint egy külön kategóriában a Co-op Star bora címre is találtak győztest.
A poharazgatással jó hangulatban gyorsan telt az idő, a társaságok hajnaltájt kicsit mámorosan ugyan, de valószínűleg hazataláltak.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?