Etyek borai Jászberényben

Rekordszámú vendég foglalt helyet az asztalok körül a Berényi Borklub október 13-án tartott borestjén a Déryné Rendezvényházban. A fokozott érdeklődés nem volt véletlen, hiszen a borbarátokhoz Rókusfalvy Pál és fia Palkó érkezett bemutatni az Etyeken lévő családi birtok kiváló bor- és a pezsgő kínálatát.

Az este folyamán, a remek beszélőkészséggel megáldott egykori médiaszereplőből lett etyeki borász, Rókusfalvy Pál a jó kedélyű hangulatról személyesen gondoskodott. Palkó fiával, aki diplomás, tanult borász, közösen mutatták be az általuk termelt borokat és a zsámbéki medencében található borvidék sajátosságait.

Etyeken, az ottani adottságok miatt a chardonnay, a sauvignon blanc és a pinot noir érzi legjobban magát, ezek a fajták fogják meghatározni a borvidék jövőjét és a pezsgőkészítés. Klímáját és talaját tekintve a terület nagyon hasonlít Champagne-hoz. Törley József nem véletlenül döntött úgy jó száz évvel ezelőtt, hogy Budafok mellett itt is termeszt szőlőt pezsgőihez. Ezért a családi birtokon és többekkel együtt úgy vélik, valamint azon dolgoznak, hogy az etyeki borvidéket ugyan úgy meghatározza a pezsgő, mint Somlót a juhfark, vagy éppen Villányt a cabernet franc.

Rókusfalvy Pált a borok világába unokatestvére, Alkonyi László, a Borbarát magazin alapítója vezette be. Etyeket is együtt látogatták meg valamikor a kilencvenes évek végén, ahol megigézte a borvidék romantikája, ezért vásárolt egy kisebb területet présházzal, és hobbiból elkezdett borral foglalkozni. A mára nyolchektárosra bővült szőlőbirtokon huszonötezer palack bort készítenek évente. Fia, felesége, testvére is részt vesznek a borászkodásban, ami életformává alakult számukra az évek során. A gazdaságban biotechnológiát alkalmaznak, gyomirtót nem használnak, permetezésnél algakivonat vagy csalánfőzet kerül kiszórásra az ültetvényeken. A szőlőben a traktorral végezhető munkákat említette egyik kedvenc elfoglaltságának Rókusfalvy Pál és pinot noirjára legbüszkébb, amivel nagy elismerést ért el, sőt Palkó fia borászati szakdolgozatát is ebből írta.

Az est folyamán több nagyon üde, friss, illatos bort kortyolhatott a népes vendégsereg. A sauvignon blanc egy része spontán erjedt, illatában citrusos jegyeket tükrözött, íze azonban már testesebb, komplexebb volt. Teljesen más élményt nyújtott a zöld veltelini, amit tréfásan old schoolnak mondanak, mert teljes egészében spontán erjedt, és tölgyfa hordóban érlelték. Illatában a nehezebb karakterű jegyek domináltak, íze szépen összeérett, ami megmutatta a borvidék másik arcát is. A pinot noir egyszerre volt elegáns, gyümölcsös, lédús és összetett. Halványsága, gyenge színe, meglepetés volt a testes vörösborokhoz képest, de ez a fajta egyik jellemzője és fantasztikus bor készült belőle.

Az Etyekre jellemző markánsabb savgerinc, üdeség, illatosság, frissesség jellemezte a poharakba töltött borokat, és pezsgőket. A melléjük passzoló, gondosan összeválogatott, a már megszokott kistermelőktől származó, házias hústermékeket – köztük vargányás kolbászt –, egyedi sajtkészítményeket, különleges kenyérféléket, valamint gyümölcsöket kínáltak kísérő falatkák gyanánt.

Az este folyamán a hangulat fokozásáról az An. Er. Jazz Band zenészei is gondoskodtak.

A Rókusfalvy Birtok erre az alkalomra összeállított szortimentjét pinot noir borpárlat zárta. A borsor végigkóstolása után az asztaltársaságok kellemes baráti beszélgetéssel mulatták az időt amíg csak lehetett.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?