Útmutatás a boldogsághoz

A Lelki Köldökzsinór Egyesület október 27-én az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán Mentális egészségmegőrzés – tudatos várandósság és szülőség címmel konferenciát szervezett.

A Szent Erzsébet Kórháznak elvitathatatlan érdeme van abban a pályázatban, ami az Egészségfejlesztési Iroda tevékenységét mentális területre is kiterjeszti és az adott konferencia létrehozásában is. A Jászság lakosságának mentális egészségéért, a közös jövőért, a kórház és a Lelki Köldökzsinór Egyesület egy ideje együttműködik. Ennek okán is a szervezet képviseletében annak elnöke, dr. Ördög János szülész-nőgyógyász nyitotta meg a rendezvényt, és ismertette a kétéves komplex együttműködési terv fókuszpontjait.

A mentális egészség fejlesztése, ezzel a lelki zavarok megelőzése az anyaméhtől a teljes élethosszon át. A lakosság képessé tétele arra, hogy saját mentális egészsége érdekében maga is tenni tudjon. Ez által megtapasztalhatja a teljes élet, a boldogság, a kapcsolatok és a közösségek fejlődését. A stresszes, rohanó, problémákkal teli hétköznapok kihívást jelentenek testi, lelki, szellemi egészségünk megőrzésében. A depresszió súlyos társadalmi probléma. Az előrejelzések szerint 2020-ra ez lesz a második leggyakoribb munkaképesség-csökkenést okozó betegség a világon, és a mindennapi életben is jelentős korlátozottsággal jár.

A megfelelő mentális állapot hiánya már a kamaszkortól jelen van, és hosszú távon kihat.

A mentális egészség megőrzése, fejlesztése fontos feladat egyéni és közösségi szinten egyaránt, erről szóltak a különböző előadások, amelyekben neves szakemberek, kutatók számoltak be legújabb eredményeikről. Az ő bevonásukkal teljes értékű támogatást próbáltak nyújtani a családok tudatossá válásához az élet körforgásában, a fogamzástól a szülésen, gyermeknevelésen át a felnőtté válásig. Egy olyan módszert mutattak be, amellyel utat tudnak mutatni az embereknek a teljes, tudatosabb és boldogabb élet irányába, saját egészségéért ugyanis az egyén teheti a legtöbbet.

Az egészségfejlesztő program keretében a mindfulness-t a meditációs módszert helyezik előtérbe a testi-lelki egészség megőrzése és kapcsolataink emberibbé tételében, ami egyéni és közösségi szinten is hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez.

Az éber figyelmen alapuló módszer a tudatnak azt az állapotát jelöli, mikor az eseményekben és a cselekedeteinkben percről percre teljesen jelen vagyunk, tudatosan odafigyelünk arra, amit teszünk. Amennyiben sikerül elsajátítani ezt a képességet, akkor hatékonyan tudjuk figyelmünket irányítani, fenntartani, eképpen a gondolatainktól függetlenné válni.

Ha az elménkben rend van, az agyunk elcsendesül időnként, a szívünk pedig olyan utat mutat nekünk, amit érdemes követni, akkor a testünk és minden más az életünkben rendben lesz.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?