A város eggyé forrt a vállalattal

A városvezetés részéről havi rendszerességgel történő üzembejárások keretében ezúttal az Electrolux Lehel Kft hűtőgép és porszívó üzemeibe látogatott el a delegáció július 6-án. A meghívottakat dr. Gönczi Sándor vezérigazgató köszöntötte a tárgyalóban, ahol vetítéssel kísért ismertetőjében bemutatta a céget, majd üzembejárásra invitálta a csapatot.
Az 1952-ben alapított gyár éppen múlt héten ünnepelte akvizíciójának 25. évfordulóját. A Lehel Hűtőgépgyár alapjain létrehozott Electrolux Lehel kft. három hazai gyáregységgel működik. Budapesten az értékesítési részleg, valamint a porszívó és kisháztartási gépek globális logisztikai központja, a konyhák és mosodák értékesítési részlege működik. A tizenegy éve zöldmezős beruházásban létrehozott nyíregyházi gyáregységben, Európában egyedüliként, alulfagyasztós nagyméretű hűtőszekrények készülnek. Jászberény a központ, itt hűtőgépeket, fagyasztóládákat és – a cégcsoport tagjaként a kontinensen kizárólag nálunk –, porszívókat gyártanak.

Berényben négy üzemben történik a gyártás, ezen kívül működik egy nagy logisztikai központ, és természetesen a kiszolgáló raktárépületek, adminisztrációs és mérnöki irodák. Legfontosabb termékek a magas kategóriás beépíthető készülékek. Az idei évben kifejezetten a svájci piacra elkezdték gyártani a beépíthető készülékek egy új családját. Ez tizenhárom alapmodellt és hatvan különböző készüléket jelent. Régóta gyártanak nálunk szabadon álló készülékeket is, mint a kisméretű hűtőszekrények és fagyasztók, a szintén egyajtós de nagyobb méretű készülékek, illetve a felülfagyasztós hűtőszekrények, valamint három fajta fagyasztóláda kerül le a berényi szalagról.

Mindemellett a termelés kezd áttolódni a beépíthető készülékek irányába. Idén terv szerint 1,4 millió hűtőszekrényt készítenek a jászberényi gyáregységben.
A porszívógyártás területén a válságot követően ismét beindult a növekedés, ami annak is köszönhető, hogy Kínából visszatelepítették az egyik jelentős termékcsalád gyártását. A porszívókról is elmondható, hogy alapvetően közép és felsőkategóriás készülékek, különböző teszteken folyamatosan a legjobb helyezéseket nyerik. A fent említetteken kívül vízszűrőt is előállítanak. A cég folyamatosan beruház, minden évben legalább 5-6 milliárd forintnyi összeget fordít fejlesztésre. A vállalat az elmúlt évben 1 milliárd 700 millió forint iparűzési adóval támogatta a várost – tájékoztatott dr. Gönczi Sándor.

Magyarországon a hűtőgépeknek kevesebb, mint négy százaléka kerül értékesítésre. A porszívók esetében is hasonló képet rajzolhatunk. A termékek 80%-a európai piacra kerül, de Ázsiába, Ausztráliába, Latin- és Észak-Amerikába is szállítanak.

A kft. alapításakor 4500 dolgozót számláltak, ma 3000 alkalmazott, valamint körülbelül 500 bérelt, külsős foglalkoztatott talál kereseti lehetőségre. Folyamatos probléma a munkaerő-hiány, betanított munkástól, a karbantartón át a mérnökökig létszámhiánnyal küzdenek – tájékoztatott a vezérigazgató.
Szabó Tamás polgármester a delegáció nevében megköszönte a látogatás lehetőségét. Hangsúlyozta, hogy az ilyen jellegű találkozások komoly szerepet játszanak a város és a település cégeinek kommunikációjában. A polgármester a múlt héten rendezett jubileumi ünnepségen elhangzottakhoz hasonlóan ismét megköszönte a vállalat tevékenységét, mellyel öregbíti városunk hírnevét, munkahelyet teremt és nem utolsósorban jelentős iparűzési adójával támogatja Jászberényt. Kiemelte, hogy az elmúlt ötven évben a város szinte eggyé forrt a vállalattal, mellyel a kapcsolatot a jövőre vonatkozólag is hasonló együttműködő formában képzeli az önkormányzat.

A tájékoztatót beszélgetés követte, amelyen többek között elhangzott az is, hogy az egykori irodaépületnek otthont adó, elavult szerkezetű toronyház bontására megkapták az engedélyt.
A gyárlátogatás alkalmával a hűtőgép majd a porszívó üzembe látogattak a vendégek. Megszemlélték a gyártási folyamatot, megtekintették többek között a svájci exportra szánt új termékeket is. Az igazgató látogatás közben elmondta, hogy a gyár rendkívül nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre mind a gyártás, mind az üzemben folyó energiatakarékos módszerek alkalmazásával.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?