Sportfórum a Városházán

Sportszervezetek, klubok elnökei és képviselői, testnevelők, a sport területén dolgozó szakemberek gyűltek össze a Városháza tanácstermében október 24-én délután, hogy a város sportkoncepciójában lefektetettek szerint megvitassák az e területen felmerülő tennivalókat.

Nagy András, a Humán Erőforrás Bizottság elnöke köszöntötte a fórumon nagy létszámban megjelent résztvevőket. Elmondta, hogy az általa képviselt bizottság beszámolt a képviselő-testületnek a sportkoncepció teljesítéséről, amit el is fogadtak.

Továbbá készítettek egy tájékoztató anyagot arról, hogyan sikerült megvalósítani azt a hároméves tervet, aminek keretében a kiemelt sportágakkal külön foglalkoztak. Ez alapján javasolták a testületnek: kössön középtávú megállapodást újra a kiemelt sportágak szereplőivel.

A továbbiakban Szabó Tamás, a város polgármestere szólt a fórum résztvevőihez elsősorban a támogatásokra fókuszálva. Ismertette, hogy a város saját bevételeinek harminc százalékát, nagyjából fele-fele arányban a kultúra és a sport teszi ki, viszi el. Ez nem kis pénz, hiszen változó nagyságrendben, 300-400-500 millió forint évente az az összeg, amellyel a város a sportot támogatja. Kitért a kiemelt sportegyesületekkel kötött szerződésekre is, ami ugyan lejárt, de ismét meg kívánják ezt velük kötni. A kisebb egyesületeknél az alapműködést szeretnék biztosítani. Végezetül felhívta a figyelmet arra, mindenkire érvényesen, legyen az nagy vagy kicsi sportszervezet, dolgozzanak a saját forrás felkutatásán, annak bővítésén.

A hozzászólások sorát Kónya György, a Városi Kispályás Labdarúgó Bizottság elnöke kezdte, aki megoldást kért a leginkább a kosarasok által használt, Berényi úti játékcsarnokban felszerelt két LED fal védelmére. Valamint elmondta, hogy a Hűtőgépgyári lakótelepen található Lehel csarnok fűtési rendszerének elemei – csővezetékek és radiátorok – nincsenek semmilyen módon védve az esetleges mechanikai sérülésektől. Az említett biztonsági eszközök hiányában meghiúsulhat a nagy hagyománnyal rendelkező téli teremfoci bajnokság.

A HEB elnöke ígéretet tett arra, hogy illetékes képviselőtársaival, akik a csarnokokat használó kiemelt sportágak összekötői, intézkedni fognak a mielőbbi megoldásra. A több mint hatszáz játékost érintő, téli teremfoci­bajnokság megrendezése érdekében a polgármester is rövidesen eljár. Hőgye István, a Kosársuli ügyvezetője bejelentette: a LED fal védelmével kapcsolatosan már tárgyalnak kivitelezővel.
A továbbiakban Muhari István arról számolt be, hogy az NB II-es bajnokságban szereplő sakkcsapat megszűnése miatt egy másikat hozott létre. Ezzel a megyei bajnokságban szerepelnek és fiatalok bevonását is tervezik.

Kérdéseket tettünk fel az újság részéről is: a Rákóczi úti iskolába tervezett Cutler Fitness megvalósulásával, a vízilabda helyzetével és a füves focipálya használhatóságával kapcsolatosan. Válaszában a város vezetője elmondta: a Rákóczi úti iskola edzőtermekké való átalakítására ígéretet tevő céggel felmondták a szerződést, viszont a városból érkezett egy új érdeklődő, aki hasonló szándékkal tanulmányozza a lehetőséget. A vízilabdasport kapcsán beadott közel egymilliárdos uszodafejlesztési pályázatot a minisztérium elfogadta, de a szövetség nem. Először egy pólós csapat eredményes szerepeltetését írták elő, így minden bizonnyal 2020-ban indulhat csak az uszodafejlesztés. A városi futballpálya gyepszőnyege pedig a tavaszi szezonra lesz alkalmas a játékra.

Oszvald Nándor, a Jászberényi Röplabda Klub elnöke arról számolt be, hogy egyesületük már 188 igazolt játékossal rendelkezik. A különböző korosztályok edzésfeltételeinek biztosítását egyre nehezebb megoldaniuk, ezért terveik között szerepel egy saját csarnok építése, ami segítség lehet a teremgondok megoldására is.

Agócs Tibor, a Yakuzák SE szakmai vezetője elmondta, egy nagy tervük valósul meg rövidesen. A létrehozott sporttudományos képzési rendszerük az Y Akadémia keretében edzésközpontjuk, az Y Ház a Testnevelési Egyetem egy regionális oktatási központja lesz. Itt szakemberek dolgoznak majd, és olyan edzőképzés is megvalósul többféle sportágban, amit az egyetemmel közösen koordinálnak.

Kiss Attila, a Bercsényi Miklós Általános Iskola testnevelő tanára szerint a városban olyan szerteágazó lehetőség van a sportolásra, hogy párját ritkítja az országban, ami üdvözlendő. Nagy András a fórum végén közölte, hogy a fiatal, kiemelkedően szereplő sportolók jutalmazását decemberre tervezik. Zárszavában megköszönte az egyesületek pozitív hozzáállását a különböző rendezvényeken való közreműködésben, a sajtónak pedig a támogató tájékoztatását sport témában.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?