Ez a könyv nem olvasásra, gyakorlásra vár

A Lelki Köldökzsinór Egyesület célkitűzése már hatodik éve, hogy egyre többekkel megismertessék a tudatosságot, a jelenlét, az adott pillanatban elfogadó-megengedő módon való élés fontosságát. Ugyanis a jelen pillanat az egyetlen, amelyben változni, változtatni, gyógyulni, szeretni, fejlődni lehet.

Iránymutatást, segítséget adnak ezzel kapcsolatban egyéneknek, fiataloknak, idősebbeknek, pároknak, szülőknek és azoknak, akik szülővé szeretnének válni, vagy azoknak a leendő édesanyáknak, akik gyermeküket már a szívük alatt hordják.

Ez utóbbi célcsoportnak került fordításra és kiadásra elsősorban a „Szülés tudatos jelenlétben” című könyv, amely eredetileg Nancy Bardacke tollából származik. A szerző-író amerikai – foglalkozását tekintve szülésznő –, a tudatos szüléssel, szülőséggel foglalkozó, mindfulness tanár.

A dr. Ördög János szülész-nőgyógyász, holisztikus orvos elnökletével működő helyi Lelki Köldökzsinór Egyesület azt a célt tűzte ki – egyebek mellett – a tavalyi éves programjába, hogy ezt a könyvet magyar nyelven is kiadhassák. Ebben a fordító – a Bécsben élő Hernádi Melitta – önzetlen közreműködését adta adományként.

Az előadó elmondta, hogy kapcsolatuk az amerikai szerzővel, Nancy-vel, még 2014-ben indult, amikor is felfigyelt – az interneten keresztül – a mindfulness területén végzett úttörő munkájára.

A könyvet először a tavalyi év októberében, az egyesület éves konferenciáján mutatták be. Most január 28-án, pénteken került sor a második bemutatóra, a városi könyvtár előadótermében dr. Ördög János prezentálásában.

Ami elhangzott: az amerikai szerző a tudatos szülés/szülőség programját már húsz éve alkotta meg, sok előzetes kutatás alapján, elsősorban családoknak, szülőknek, szakembereknek szólóan. Célja, hogy a kismamák „jobban érezhessék magukat a bőrükben”, a várandósság egészségesen, lelki nyugalomban, stressztől mentesen, boldogan teljék, majd utána pedig a csodálatos anyaság is hasonlóképpen alakuljon. A program, és ezen belül a könyv, integrálja a tudatosság készségeit és gyakorlatát a szüléssel és gyermekneveléssel összhangban.

Az előadó kiemelte annak fontosságát, hogy a könyv nem elolvasásra vár, hanem gyakorlásra és átélésre.

A január 28-i könyvbemutató a hallgatóság kérdéseire feltett előadói válaszokkal és könyvdedikálással zárult a városi könyvtárban.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?