Tökfaragás a köbön

Október 18-tól ötletes töklámpások világítják be esténként a körforgalom melletti teret, melyek a Töklámpás, lámpás és madárijesztő készítőversenyre készültek el. A narancssárga színben pompázó tökök ismét kreatív megoldásokban születtek újjá a 14. megmérettetésre, amit csütörtökön a zsűri is megtekintett. 

Manapság a tökfaragást sokan az angolszász, amerikai ünnepekhez kötik, és csak kevesen tudják, hogy valójában a töklámpás készítés régi magyar hagyomány. A fénylő tökcsodák története egészen az Árpád-házig nyúlik vissza, amikor is Salamon, Árpád-házi királyunk trónviszályban állt unokatestvérével, Gézával, majd Lászlóval. Géza halála után László uralkodott, aki félt unokatestvére újabb trónfoglalásától, így Salamont a visegrádi toronyba záratta. László az őröknek megparancsolta, hogy a rab szemmel tartása érdekében éjjelente töklámpásokkal világítsák be a tornyot. A lámpások a dunai hajózóknak is támpontul szolgáltak, innen ered a „fénylik, mint Salamon töke” ismert mondásunk.

Az arcokkal kifaragott tököket, illetve akkoriban cukorrépát a Brit-szigetvilág kultúrájából származtatjuk. A kreatív alkotások a Samhain fesztiválok nélkülözhetetlen elemei voltak, melyeket a gonosz szellemek elűzésére kreáltak.

Noha azóta a tökfaragás nem a történelemről és nem is a szellemek távoltartásáról szól, sokkal inkább a szórakozásról és a látványról. A körforgalom mellett idén 166 faragvány világítja be az estéket és teszi hangulatossá a nappalokat. Láthatunk a népszerű animációs meséből ismert minyonokat, kísértetházat, Minnie egeret, mozdonyt, volkswagen kisbuszt, vagy tökhintót, amit még a szorgos kezű Hamupipőke is megirigyelne. Az erőteljes vésőnyomokat vagy épp a precíz ecsetvonásokat hordozó tökök közül 24 alkotást választott ki a 9 tagú zsűri. A nyertes iskolák, óvodák, bölcsődék csoportjai és az egyéni versenyzők a pénteki eredményhirdetés alkalmával vehetik át jutalmukat. Ezután közelgő piros betűs ünnepünkig a lámpások mécseseit minden este hat órakor 1-1 helyi civil szervezet gyújtja majd meg. Így a négynapos ünnep alatt még lesz idő megcsodálni az őszi hangulatú, vidám munkákat.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?