Jász festőtábor

A nyári programokból idén sem hiányzott a Jász Alkotók Körének élményekben, témákban, alkotásokban gazdag tábora, művésztelepe. A Vágó Pál festőművész egykori szándékainak folytatását jelentő alkotótábort július első két hetében rendezték meg, amit közös kiállítás zárt.

A Jász Alkotók Köre Szalkári Rózsa nevéhez köthető, és munkásságának jelentős állomása volt, amikor 1997-ben kezdeményezése nyomán elkezdődtek a nyári alkotótáborok a Vágó Pál Emlékházban, annak udvarán és a mellette lévő műteremben. A huszonkettedik alkalommal megtartott kéthetes művésztelep a résztvevőknek nyugodt alkotást, feltöltődést, mesterségbeli tudásuk elmélyítését, vagy éppen egyes technikák elsajátítását, megtanulását jelentette. Amilyen sokfélék voltak az alkotók, változatosak a technikák, éppoly színesek és eklektikusak az elkészült művek, melyek az idei művésztelepet záró kiállításon láthatók voltak augusztus 20-ig.

A tábornak voltak bentlakói, akik a gimnázium kollégiumában szálltak meg, és voltak napi bejárói, akik a programokon vettek részt, vagy a műteremben (a kollégium tanulószobája) dolgoztak a többiekkel közösen. Ebben az esztendőben visszatértek ahhoz a hagyományhoz, hogy elsősorban a jász tájat, házakat, természeti környezetet ábrázolták látvány alapján a résztvevők. Egy felkérés is érkezett, az idén huszadik éve van úszásoktatás a helyi strandon, ezért néhány alkotó egy délelőttöt ott töltött, hogy megörökítse ezt a tevékenységet. Közös helyszínek voltak a környék települései, tanyái, ahol mindenki inspirációkat gyűjthetett. A kedvenc a Tompa Mihály utcai kis nádtetős ház volt, aminek bármikor rajzolhattak az udvarán. Az alkotó közösség járt Jásziványon a hármas kerületi aratóversenyen, hűsöltek egy takaros tanyán Jászszentandráson, ahol a gasztronómiai élvezetek mellett egy szép tó is témát adott tavirózsáival.

Mint már jónéhány éve mindig, volt irodalmi est. A tábor író alkotói (D. Kovács Júlia, Vozáry Viktória, Magyar Ari, Horváth Bence, Szabari Bálint) mutatták be munkáikat, és – hogy a műsor még élvezetesebb legyen –, előadóművészként Réti Andrea tolmácsolta az írások egy részét.

A felnőtt táborozók vállalták a kisebbek, fiatalabbak oktatását, (D. Kovács Júlia, H. Bekes Viktória, Szabari Zoltán és Deli Julianna tanítottak) délelőttönként tíz diák ismerkedett a különféle technikákkal Vágó Pál egykori műtermében.

Természetesen most is volt média csoport Danczák István vezetésével. A tűzoltók és a mentők munkáját szeretnék bemutatni saját készítésű riportfilmben, melynek vágását is maguk végzik majd, de ez már a következő év feladata lesz.

A táborban készült alkotásokat a július 13-án megnyitott kiállításon tárták a látogatók elé. D. Kovács Júlia kurátornak nehéz dolga volt a kiállított képeket elrendezésével. A művek között az olajfestés, akvarell és tollrajz mellett fotó, üvegkép és szobor is megtalálható. A művésztelepet Deli Julianna, a nyári tábor vezetője mutatta be a megnyitó közönségének, D. Kovács Júlia, a JAK elnöke könyvekkel köszönte meg a diákok és az alkotók munkáját. Dobos Erzsébet a közösségnek ajándékozta Szalkári Rózsa néhány tanulmányát. Minden évben a legtehetségesebb diák kap ezekből egyet, ebben az évben Urbán Írisz a Tobozok című alkotást kapta.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?