Sziklára épített haza

Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön szentmise áldozattal emlékeztek meg államalapító Szent István királyunk tetteiről a Kisboldogasszony római katolikus templomban. Az egyházi szertartás az új kenyér megáldásával, és annak felszeletelésével zárult, majd a városi ünnepségen átadták a kitüntetéseket.

Államalapításunk ünnepét és István király szentté avatásának napját ünnepeljük minden évben augusztus 20-án, ami a katolikus egyház egyik legnagyobb és legfontosabb ünnepe. István király uralkodása alatt megalapozta a kereszténységet hazánkban, és sokat tett az egyházi rendszer elfogadásáért. Czókoly Sándor káplán igehirdetésében államalapítónk egyházformáló tevékenységével párhuzamot vonva a hegyi beszéd fundamentumait ragadta meg. „Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de nem dőlt össze, mert szikla volt az alapja” – olvassuk a Szent Írásban. Czókoly Sándor kiemelte, hogy „István király sem homokra, hanem sziklára építette a házat…” ez az, ami a viharos századokban is megtartotta nemzetünket. A továbbiakban arra is kitért, hogy saját életünkben is ezt az alapelvet kell gyakorolni, így kiküszöbölve a megfáradást, és erkölcsi elköteleződésünk megingását.

A szentmise az új kenyér megáldásával és felszelésével zárult. A megszentelt kenyeret Berki László ifjú gazda és családja szegte meg. A friss cipóból kifelé menet fogyasztottak a hívek, hálát adva a bő termésért, és Isten gondviseléséért. A városi ünnepség a templomban folytatódott, ahol Farkas Ferenc polgármester mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében államalapítónkat méltatta, aki kijelölte népünk számára a követendő utat. „István mintául szolgált minden soron következő magyar államférfi számára” – hangoztatta beszédében.

Az ünnepséget Jászapáti testvérvárosa, Łańcut járás delegációja is megtisztelte. Barbara Pilawa-Kraus ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy ma Magyarországnak sikerült továbbvinni azt az irányt, amit ünnepelt királyunk ezer évvel ezelőtt elkezdett.

A megnyitót követően sor került annak a kilenc személynek a díjazására, akik az elmúlt években különböző területeken kimagaslót alkottak, és a város jó hírnevét öregbítették.

Az ünnepeltek sorában elsőként Pócs János országgyűlési képviselőt szólították a Városért díj átvételére. A Jászság képviselője több éve sokat tesz Jászapáti fejlesztéséért, az élhető lakókörnyezet megújításáért, és a pályázati lehetőségek kihasználásáért. Erőfeszítéseit és a város háláját is tükrözi a díjra való felterjesztés, és annak ünnepélyes keretek közötti átadása.

Közszolgálati díjra jelölték Béres Ferencnét, a Polgármesteri Hivatal titkárságának nyugalmazott vezetőjét. A jól megérdemelt nyugdíjat júliustól tölti, több évtizedes munkájának pedig méltó lezárása, és elismerése a Közszolgálati díj.

Pintérné Pomázi Rozáliát posztumusz Pedagógia díjra javasolták, sokéves tanítói munkájáért, melyet a jövő nemzedékének formálásáért, neveléséért tett. A díjat lánya, Dr. Pintér Ágnes vette át.
Dr. Henics Zsuzsanna és Dr. Gyenei Pál neve sokaknak ismerős lehet, hiszen fogprobléma esetén mindig készségesen segítenek pácienseiken. Több mint három évtizede végzik munkájukat alázattal, odafigyeléssel és empátiával, amit a város az Egészségügyi díj átadásával hálált meg.

Vállalkozói díjban Urbán László részesült, akinek már ősei is mezőgazdasággal foglalkoztak. Ezt a tradíciót követve húsz évesen kétezer tyúkkal elindította saját vállalkozását, amely mára húszezer tenyésztyúkkal büszkélkedő gazdasággá nőtte ki magát.

Bordás László polgárőr két évtizede tagja a Jászapáti Polgárőr Egyesületnek. Jó természetének és magas színvonalú szolgálatteljesítésének köszönhetően idén az Év Polgárőre díjban részesült. (Ő nem tudott részt venni az ünnepségen, ezért a csoportképen nem szerepel – a szerk.).

Van kire büszkének lenni a Jászapáti Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek is, hiszen az Év Tűzoltója díjjal tüntették ki Budai Károlyt. Húsz éve időt és energiát nem kímélve vesz részt a mentésekben, mások életét és anyagi értékeit szem előtt tartva. A Jászapáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai zászlójukat lengetve együtt örültek társukkal a közönség soraiban.

Nemcsak Jászapátin élő polgártársakat díjaztak. Hagyomány már, hogy augusztus 20-án átadják az „Elszármazottak Jászapátiért” díjat, melyet ezúttal dr. Ludányi István vehetett át dr. Tajthy Józseftől, a Jászapáti a Mi Városunk Alapítvány alapító tagjától.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?