Bemutatkozott az utánpótlás

A Csuhaj ez a szegelet… című műsorban mutatták meg tudásuk legjavát a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola növendékei szombat este a főtéri színpadon.

A kiválóan minősített művészeti iskola gondoskodik arról, hogy a Csokonai díjas Jászság Népi Együttes utánpótlása folyamatos legyen. A mintegy félezer itt tanuló gyermek a néptánc mellett megismerkedik Nagy-Magyarország néphagyományaival, néprajzával, dalaival, átfogó képet kap a Kárpát-medence folklórkincséről. Ebből a gazdag hagyományvilágból merítettek a szombati műsorban. A táncokat Szűcsné Urbán Mária igazgatóasszony vezetésével az iskola elismert pedagógusai; Busai Norbert, Busai Zsuzsanna, Dudásné Mosóczi Lívia, Dudás Dániel, Kuli Orsolya, Nagy Richárd, Péter Szilárd, Szűcs Gábor, Szűcs Eszter tanították be.

A programot a Jászság Népi Együttes közvetlen utánpótlás csoportjának, a Jártató Ifjúsági Együttes sodró lendületű bemutatója nyitotta. Őket a Galagonya együttes követte, akik itthonról, a Jászságból mutattak be táncanyagot. Az Árendás tánccsoport Szatmárból, Tyukodról hozott koreográfiát. A Galagonya és az Árendás csoportok tagjaiból összeállított Ifjú Jártató Együttes nagy sikert aratott kalocsai táncával. Az iskola legfiatalabb gyermekekből álló csoportja a Barkóca együttes. A kicsik somogyi táncokat és dalos népi játékokat mutattak be a közönségnek, akik köszönetképp nagy tapssal növelték az apróságok lelkesedését. A Barkócák után a korban eggyel előttük járó Borbolya együttes lépett színpadra, akik Moldva táncanyagából merítettek egy koreográfiára valót. A műsort a Jártató foglalta keretbe, akik a Szimbiózis című rendhagyó, néptánc alapokra épült modern darabbal zárták a csoportok bemutatkozásait.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?