Fizikusnak áll a világ

Július 21-29. között Portugáliában, Lisszabonban rendezték meg a 49. Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát, ahol Németh Balázs, városunk szülötte is részt vett a magyar csapat tagjaként és ezüstéremmel tért haza. A mindössze tizennyolc éves fiúval reál területen elért sikereiről, Angliában tervezett tanulmányairól és jövőbeni elképzeléseiről beszélgettünk.

Balázs Jászberényben született és általános, valamint középiskolai tanulmányainak egy részét is itthon folytatta a Bercsényi úti intézményben majd a Lehel Vezér Gimnáziumban. Idén tavasszal érettségizett a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, azon az országos hírű speciális matematika tagozaton, melyen több, mára elismert szakember is végzett. Bár elmondása szerint hamar világossá vált számára, hogy a matematika, a fizika és az informatika azok, melyek a leginkább érdeklik, a Palotásy János Zeneiskolában eltöltött évek sem múltak el nyomtalanul, és a zene szeretete – a francia nyelv mellett – a mai napig központi szerepet tölt be Balázs életében. Olyannyira, hogy 12 év hegedülés után idén a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában sikeres záróvizsgát tett. Mindemellett Balázsnak még arra is jutott energiája, hogy indonéziai, észtországi, moszkvai, szingapúri és még sok más nemzetközi megmérettetést követően elhozza Lisszabonból a kiemelkedő fizikusoknak járó ezüstérmet.

Honnan jön ez a sokrétű érdeklődés?
Már egészen kiskoromban számos dolog érdekelt, de sokan segítségemre voltak abban, hogy ilyen irányba terelődjek. Például dr. Wirth Lajos tanár úr, aki a Jászberényi Tanítóképző Főiskolán oktatott, de említhetném Szabóné Gecse Anikó tanárnőt, aki az osztályfőnököm és a matematika tanárom is volt egyben a Lehel Vezér Gimnáziumban, vagy Koczka Sándor, aki például informatikából tudott nekem segíteni.

Hogyan zajlott a felkészülés a lisszaboni versenyre?
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen diákolimpiai szakkör működik, melyet minden héten megszerveznek és ott hasonló, olimpiai stílusú feladatokat oldottunk meg. Az elmélet mellett gyakorlati szakkör is van, az pedig kéthetente zajlott szintén a BME-n. Ezekkel lehet leginkább készülni a versenyre, továbbá még rengeteg egyéni munka is kell ahhoz, hogy valaki jól szerepeljen. A csapat kiválasztása a Kunfalvi Rezső Válogatóverseny keretein belül történik áprilisban és olyan feladatokat kell megoldanunk, mint a diákolimpián. A mezőny általában negyven-ötvenfős, ebből kerül kiválasztásra az ország legjobb öt versenyzője.

A Nemzetközi Fizikai Diákolimpián tavaly már egyszer részt vettél – szintén ezüstérmes eredménnyel –, akkor Indonéziában. Milyen volt az idei megmérettetés?
Ez a fizika verseny július 21-től 29-ig zajlott Portugáliában. Ide tulajdonképpen a Föld összes országát meghívják, hogy részt vegyenek egy ötfős, még egyetemi tanulmányait meg nem kezdett diákcsapattal és tanárkíséretükkel. Nyolcvanhét országból körülbelül négyszáz versenyző vett részt, tanári kísérettel együtt úgy nyolcszáz ember, szóval ez egy elég nagy volumenű rendezvény. A verseny keretein belül volt egy elméleti és egy kísérleti forduló, mindkettő kb. öt óra terjedelmű. Az elméleti fordulón három hosszabb feladatot kellett megoldani, melyek különböző részfeladatokból álltak, a mérési fordulón pedig kettő kísérletet kellett elvégezni, melyek szintén több részből tevődtek össze és igen komplexek voltak. Mondani se kell, hogy itt a világ legjobbjai gyűlnek össze, hogy versenyezzenek, ugyanakkor ez nem csak erről szól. Barátságokat, kapcsolatokat kötnek az emberek és nem utolsó sorban megismerhetik más országok kultúráját is. Fontos még megemlíteni, hogy a verseny magyar nyelven zajlik, ugyanis minden ország megkapja a saját nyelvén a feladatsorokat. Így senki nincs hátrányban, tényleg csak a fizikatudás számít.

Hogyan élted meg az újbóli elismerést?
Örültem, mert ez egy nagyon szép eredmény. Tudni kell, hogy az ezüstérem nem azt jelenti, hogy második lettem, ugyanis a tudományos diákolimpiákon aranyérmet a legjobb 8-10%, ezüstérmet legalább 25%, bronzérmet pedig legalább 50% kap, illetve van még egy hasonló határ a dicséretek meghúzásánál is. Ettől függetlenül nagyon nehéz érmet szerezni egy ilyen diákolimpián és nagy teljesítménynek számít. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja ezeket a sikereket, például a tavalyi ezüstérmem elismeréseként miniszterelnöki ösztöndíjban részesültem, mely egy évre szólt és pénzbeli támogatást is tartalmazott.

Ennyi sikerrel a hátad mögött, így frissen az érettségi után milyen elképzeléseid vannak a továbbtanulást vagy akár a munkavállalást illetően?
Viszonylag régóta megfogalmazódott bennem és a Fazekas speciális matematika tagozatán is nagyon népszerű a Cambridge-i Egyetem. Sok diák jelentkezik oda, és én is oda adtam be a felvételimet. Magyarországon az ELTE TTK matematikus szak az, ami nagyon színvonalas, ez volt a másik választásom. Azt még nem döntöttem el, hogy kutató matematikusként vagy esetleg a privát szektorban helyezkedem majd el. Rengeteg a lehetőség, nemcsak kutatói állásokban, hanem bankoknál, pénzintézeteknél, távközlési cégeknél. Jó lenne Angliában folytatni a tanulmányaimat. Szívesen élnék kint is egy kicsit, hogy belekóstoljak az ottani életbe, és hogyha úgy adódik, akkor esetleg hazaköltöznék.

Felmerül a kérdés, hogy ennyi minden mellett van-e szabadidőd, és ha igen, akkor mivel töltöd szívesen?
Sokszor el szoktunk járni koncertekre a barátaimmal. Nemrég voltunk a Balaton Sound fesztiválon is, de valamikor csak leülünk társasjátékozni vagy elmegyünk teniszezni, illetve szoktam számítógépes játékokkal is játszani, úgyhogy van több kikapcsolódási mód is.

Mi az, ami motivál?
Szerintem mindenkit a saját érdeklődési köre, hiszen mindenki előbb vagy utóbb megtalálja azt, ami érdekli, és azzal szívesen foglalkozik. Nekem viszonylag már korán kialakult. Ez így belülről jön, hogyha az ember szeret valamit csinálni és örömét leli benne, akkor miért ne.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?