Utazás az ezeréves határig

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! program keretén belül nyert pályázatot a Jászberényi Nagyboldogasszony Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola, Középiskola és Kollégium három 7. osztálya. Az erdélyi utazáson 64 tanuló és hat pedagógus vett részt, melynek időpontja 2018. április 23-27. volt.

Az öt nap tartalmasan és élményekben gazdagon telt el. Az első napon reggel fél 6-kor indult útnak a két busz. Az első helyszín Nagyvárad volt, ahol a püspöki székesegyházat és a kanonoksort tekintettük meg. A következő állomás Segesvár volt, ahol egy szép és barátságos téren álltunk meg. A diáklépcső, az óratorony megtekintése után Fehéregyházára indultunk. Itt egy kis megemlékezést tartottunk, majd ünnepélyes keretek között elhelyeztük a koszorúnkat. Ezt követően a szálláshelyünkre, Szovátára érkeztünk meg.

A második nap egy jellegében teljesen más, viszont nagyon érdekes programmal kezdődött. Különleges látványban volt részünk Parajdon a sóbányában. A nap következő állomása Székelyudvarhely volt, ahol a főtéri szoborparkot tekintettük meg. Szejkefürdőn Orbán Balázs sírjához gyönyörű székelykapuk alatt vezetett az út, ahol virágot ültettünk. A nap további részében ellátogattunk Farkaslakára is, ahol Tamási Áron sírjánál rövid műsorral, koszorúzással emlékeztünk meg a székelység legnagyobb írójáról. A napi program a Korondon található híres népművészeti vásárral zárult.

A harmadik napot Csíkszeredán kezdtük. A reneszánsz várkastélyt, a Mikó-várat néztük meg, mely a város történelmi nevezetessége, központi műemléke, a székely kultúrtörténet bástyája. Ezután a Csíksomlyói Kegytemplomban gyönyörködhettünk, melynek látványa nagyon megható volt számunkra, hisz ez a hely a magyarság egyik legnagyobb, legismertebb zarándokhelye. Ki nem hallott a csíksomlyói pünkösdi búcsúról? A meghatottságunk tovább fokozódott a Gyimesbükknél található ezeréves határnál. Meghallgattuk Deáky András őszinte és szívbemarkoló előadását. Ezután a kápolna mellett tartottunk egy szép műsort, és elhelyeztük koszorúnkat, majd átsétálhattunk a „Hit kapuja” alatt és elolvashattuk a 11 kopjafa fontos üzenetét. Megnéztük az ezeréves határ egyik meghatározó kis épületét, a 30-as vasúti őrházat, illetve felkapaszkodtunk a Rákóczi-vár romjaihoz. Lélegzetelállító vidék tárult elénk, nehéz volt elképzelni, hogy a történelmi Magyarország határán állunk….. A látvány és a tapasztaltak után elgondolkodva tértünk vissza szálláshelyünkre.

A negyedik napot is nagyon vártuk, hisz Erdély leggyönyörűbb természeti szépségeit nézhettük meg. A szurdokvölgyben található Békás-szoros mindenkit lenyűgözött, sétánk alatt közvetlenül felnézhettünk a sziklaóriásokra. Ezt követően megnéztük a Gyilkos-tavat, ami egyedülálló páratlan szépségű természeti jelenség.

Az utolsó nap reggel összepakolva indultunk útnak ismét Magyarország felé. Az úton hazafelé megnéztük Kolozsváron a Házsongárdi temetőt, Mátyás király szülőházát és szobrát, valamint a Szent Mihály-templomot.

A kiránduláson szerzett élmények, a látvány, a kulturális örökség, a székely emberek alázatossága mindenkiben mély nyomot hagyott, sokáig emlékezni fogunk erre az utazásra. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki számunkra ekkora lehetőséget kínált!
Finta Judit

Latest posts by Olvasónk (see all)

Vélemény, hozzászólás?