Tisztelet és hála a hősöknek

A hazáért elhunyt hősökre emlékeztünk szombat délután a Szentkúti templomban szentmisével, a II. és az I. világháborús emlékműveknél ünnepi műsorral és koszorúzással.

A hősök napi tisztelgés szentmiséje üzenet a város lelkületéről – jelezte köszöntőjében Szántó József főapát a Szentkúti templomban. Az emlékezés, hálaadás gondolatával vagyunk jelen ezen a napon Isten házában. Azokért imádkozunk a Szentháromság napjának előestéjén, akik életüket áldozták övéik védelmében. Ez a nap átöleli az egész magyar történelmet. A hősök, akikre emlékezünk a családi szeretet meghosszabbításaként a hazaszeretet oltárán áldozták fel életüket a jövőnkért, értünk.

A Szentkúti téri II. világháborús emlékműnél dr. Sebők Balázs főiskolai docens fogalmazta meg gondolatait az emlékezés és a tisztelet hangján. Beszédében összefoglalta a hősök napjának ünneplésére vonatkozó történelmi eseményeket. Elmondta, hogy az országgyűlés határozata alapján a kommunista rezsim tiltása alól felszabadulva, 2001 óta tarthatunk ismét hivatalos megemlékezéseket országszerte katonahőseink előtt tisztelegve. Dr. Sebők Balázs beszédében kiemelt néhány jeles történelmi momentumot a magyarság históriájából, amikor eleink kemény harcokban tettek tanúbizonyságot hazaszeretetükről, önfeláldozásukról, hősiességükről. László Király, Szondy György, Petneházy Dávid, Bottyán János vagy a 1848/49-es szabadságharc katonái, a világháborúk poklában elpusztult „szürke senkik” Magyarországért elhulló vére aranybetűkké formálódtak történelmünk lapjain. A szónok a doberdói harctér rettenetében írott levelekből hozott szemelvényekkel idézte meg a katonák szívet tépő nyomorúságát, az utódok számára szinte elképzelhetetlen gyötrelmet, amit értünk, az utánuk jövőkért kellett elszenvedniük. A megemlékezést a Berényi Színjátékos Társaság lélekemelő verses, zenés illetve prózai műsora tette teljessé. Jászberény önkormányzatának képviselői valamint a város különböző civil szervezetei az emlékmű oszlopsorainál koszorúik elhelyezésével fejezték ki tiszteletüket háborús hőseink előtt.

A Szentháromság téren álló Huszár szobor az I. világháború 850 hősi halottjának mementója. Az emlékmű lábazatánál szintén a hála virágainak elhelyezésével adóztunk emlékük előtt.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?