Támogatják Jászberény törekvését

Jász-Nagykun-Szolnok megye önkormányzata február 16-án pénteken kihelyezett ülés tartott Jászapátin, a Pájer Antal Művelődési Házban. A képviselők tizenöten, határozatképes létszámban voltak jelen. Kovács Sándor a megyei közgyűlés elnöke vezette a tanácskozást az ülés kezdetén.

Első felszólalóként Farkas Ferenc, a házigazda Jászapáti polgármestere örömét fejezte ki, hogy városa ad otthont a megyei közgyűlés megrendezésének, hiszen erre a rendszerváltás óta nem volt példa. Röviden összegezte a napirendi pontokat, melyek közül kiemelten említette a költségvetés és a hulladékgazdálkodás megvitatását. Borbás Zoltán képviselő Farkas Ferenc szavaihoz csatlakozva szintén örömét fejezte ki a rendezvény kapcsán és eredményes tárgyalást kívánt.

A napirendi pontok megtárgyalása előtt a megyei közgyűlés elnöke Kovács Sándor módosító javaslattal élt, így első pontként tárgyalták Jászberény megyei jogú várossá nyilvánításának támogatását.

Baráth Zsolt berényi gyökerű, ám évtizedek óta Szolnokon élő képviselő hozzászólásában elmondta, hogy Jászberény és Szolnok között mindig érzékelhető volt egyfajta rivalizálás. Ebből kifolyólag megfogalmazódott benne a kérdés, hogy nem lesz abból baj, ha Jászberény is megyei rangra emelkedik?

– Nem hiszem, hogy abból baj lehet, ha egy település, egy közösség nagy célt tűz ki maga elé. Ez a cél a hely előrelépését jelenti, amit támogatnunk kell – válaszolt Kovács Sándor.
További választ adott Dr. Csoór György, a megyei közgyűlés társadalmi alelnöke, aki kifejtette, hogy Szolnok támogatja Jászberényt, hiszen ez az előrelépés az egész megyének kedvez.
Jászberény polgármestere Szabó Tamás utalt beszédében az egységes megye fontosságára és az együtt gondolkodásra. Ezután hozzátette, hogy Szolnok a megyeszékhely és a jövőben is az marad. „Ez nem a megye elleni, hanem pontosan a megyéért szóló törekvés.” – hangsúlyozta.

Andrási András képviselő azt a kérdést vetette fel, hogy van -e a megyében más terület is, ahol hasonló törekvések fogalmazódtak meg. Kovács Sándor biztosította, hogy más városnak nincs ilyen lehetősége, hiszen ez egy olyan összetett feltételeket megkívánó magas pozíció, amit más térség nem tudna elérni.

Dobos László, Karcag polgármestere szerint a Jászság robbanásszerű fejlődése jó alapot adott arra, hogy Jászberény megyei rangra emelkedhessen és erre büszkének kell lenni.
Budai Lóránt a Jobbik képviselője nehezményezte, hogy az elérni kívánt cél előnyéről, hátrányáról nem kapott pontos felvilágosítást, de úgy vélte, támogatni kell ezt a törekvést.
Piroska Miklós mondanivalójában megfogalmazta, hogy a megyei jogú város cím egyszerre előnyöket és kötelezettségeket is magában foglal. Azonban az előnyök olyan mértékűek, hogy sokszorosan meghaladják a kötelezettségeket.

Pócs János, a Jászság parlamenti képviselője rámutatott Jászberény kulturális, oktatási és gazdasági erejére, mellyel még inkább arra ösztönözte képviselőtársait, hogy támogassák az ügyet. „A megye gazdasági erejének 45%-át a Jászság adja, kiemelkedő Jászberény oktatási színvonala, több mint 5000 diák tanul Jászberényben. Kulturális és turisztikai szempontból is kiemelkedő Jászberény, a város a kórháza pedig igen magas színvonalon teljesít. Tehát nem kérdés, hogy Jászberény méltó rá, már kiérdemelte a megyei jogú városi rangot.”

A javaslatot egybehangzó igen szavazatokkal elfogadták, tehát a megye közgyűlése, hasonlóan a térség négy országgyűlési képviselőjéhez, egyöntetű támogatásáról biztosította a Szabó Tamás polgármester és Pócs János parlamenti képviselő által a miniszterelnökhöz eljuttatott előterjesztést Jászberény megyei jogú várossá minősítéséről.

Szerző:
Halász Lajos
Szabó Lilla

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?