Időt és élményt ajándékba

Február 16-án, pénteken valósult meg a Szent Ferenc Egyesített Szociális Otthonban az „Adj egy órát az aktív időskorért” elnevezésű kezdeményezés, amely a tevékenyen eltöltött öregkorra hivatott felhívni a figyelmet a jászságiak körében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által valamennyi megyeszékhelyen támogatott és működő program ezúttal Jászberénybe látogatott – Bozóki Jánosné intézményvezető és Szatmári Antalné alpolgármester asszony jóvoltából –, hogy ismert, sőt elismert szakembereket szólítson meg egy jó ügy érdekében.

A kampányszerű akciót a JNSZ Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház már korábban is folyamatosan vállalta, melynek keretein belül egy kellemes, játékos, énekléssel és meséléssel töltött órával ajándékozták meg az időseket.

A megjelenteket Nagyné Varga Ilona, az Önkéntes Ház vezetője köszöntötte, és megosztotta velük küldetésük célját, ami az önkéntesség kultúrájának terjesztése, példaértékű kampányok szervezése, de ami a legfontosabb, idő, élmény és aktivitás ajándékozása a szépkorúaknak.

Ezt követően Bozóki Jánosné – a Szent Ferenc Egyesített Szociális Otthon intézményvezetője – szólt az asztal köré gyűlt, igen nagyszámú önkéntesek, akik közéleti, politikai, vagy egyéb feladataik révén már korábbról is jól ismerhették egymást. Megköszönte nekik, hogy komolyan vették feladataikat, és az egyéni igények felmérését követően felkészülten érkeztek az otthonba, ahol tizenkét helyszínen végzik majd a foglalkoztatást. Külön üdvözölte Szatmári Antalné alpolgármester asszonyt, aki felhívta a jelenlévők figyelmét arra a nyugati országokban már természetes jelenségre, hogy az otthonok lakóit minden nap látogatják az önkéntesek. Kiemelte, hogy anyagias világunkban háttérbe szorultak az ilyen őszinte gesztusok, de ezen alkalomból szervezetten tapasztalhatják meg, milyen jó is a kölcsönös segítés, és mennyi élményt, erőforrást kaphatunk az idősektől.

A köszöntőket követően minden vállalkozókedvű segítő kapott maga mellé egy szakavatott kísérőt az intézmény egyik dolgozójának személyében, és együtt indultak el a kijelölt szobákba, ahol a lakók már izgatottan várták vendégeiket. Az önkéntesek 40-50 percben saját érdeklődési körüknek megfelelő tevékenységgel kötötték le az idősek figyelmét, akik így csoportos történelemórán vehettek részt, kvízjátékot játszhattak, verses meséket hallgathattak, de környezetismeretre, rejtvényekre, kézműves foglalkozásra és még egy kis testmozgásra is lehetőségük nyílt.

A program végén a résztvevők közösen értékelték a saját foglalkozásuk során felmerülő tapasztalataikat, melyek kivétel nélkül pozitívak voltak. Az időtartam még rövid is volt arra, hogy mindenki teljesen fel tudjon oldódni, de ez nem vett el az együtt töltött idő minőségéből. Mindenkit megérintett az idősek kiszolgáltatott helyzete, a szürke szemekben tükröződő magány, ezért az önkéntesek mind egyetértettek abban, hogy rendszeressé kellene tenni az ehhez hasonló alkalmakat. A beszámolókat és az emléklapok átadását követően mindenki azzal a melegséges érzéssel a szívében térhetett vissza megszokott életéhez, hogy aznap már egy valakit biztosan boldoggá tett.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?