Hűséges hagyományőrzés

Szeptember 9-én, szombaton délelőtt került sor a Muskátli Népdalkör 45 éves évfordulójának ünnepi eseményére, melyet a Pájer Antal Művelődési házban rendeztek meg városunkban.

A jubiláló népdalkör 1972-ben alakult meg hét alapító tag elhatározásával Asszonykórus néven dr. Suba Györgyné vezetésével és Árki Kornél karnagy irányításával. Az idő múlásával a létszám egyre gyarapodott, az asszonyok mellett férfiak is szerettek volna a társasághoz csatlakozni, ezért a 25. évfordulón a nevük „Muskátli Népdalkör”-re módosult. Jelenleg húsz a taglétszámuk. A tizenhárom asszony mellett hét férfi is énekel a csoportban.

Ám nem csak az énekkar tagjai mentek át változásokon az utóbbi években, a kórus vezetését Mihályi Lászlónét követően Németh József vette át, aki a mai napig segíti munkájukat. A karnagyi tevékenységet Kornél bácsi után Kökény Györgyi folytatta, majd átadta ezt a feladatot Fodor Dénesnek, aki már több mint tíz éve irányítja a népdalkör szakmai feladatait.

A kórus előadói a 45 év alatt sok helyen felléptek és vitték a Jászság dalait nemcsak országhatáron belül, de Ausztriába, Németországba és Franciaországba is, ahol vendégszerepléseik mindig nagy sikert arattak. Az utóbbi években inkább a szomszédos megyékben, a közeli településeken, valamint a Jászapáti városi rendezvényeken szerepeltek. A Magyar Kórusok Országos Szövetségének népzenei minősítésein eddig hét alkalommal hozhattak haza arany oklevelet, a negyvenedik évfordulójuk alkalmából pedig kazettát és egy másfél órás CD-t is készítettek.

Szombaton reggel a művelődési ház előterébe belépve izgatottan készülődő, szép, változatos viseletbe öltözött hölgyek és urak fogadták a megérkezőket. A tiszteletükre rendezett eseményen számos meghívott csoport köszöntötte a dalkör tagjait, akikkel még a sorokban helyet foglalók is közösen énekeltek. A népdalkörök képviselői jelképesen feltűzték szalagjaikat a város zászlajára, és az ünneplő kórus munkájának elismeréséül egy-egy zeneművet is hoztak magukkal ajándékba. Jelen volt az 1981-ben alakult jászfelsőszentgyörgyi Rozmaring Pávakör, az Arany Páva Nagydíjas Piros Rózsa Népdalkör Egyesület Budaörsről, de képviseltették magukat Jászberény, Jászjákóhalma, Újszász, Jászfényszaru és Jászszentandrás kiváló énekesei is. A jeles összejövetelt az együttes hivatalos köszöntése és a közösen elfogyasztott ünnepi ebéd zárta.

Szerző:
Kazsimér Nóra

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?