Kilencven esztendő a százéves házban

Hétfő délelőtt Kis Józsefné Baranyi Margitot köszöntöttük kilencvenedik születésnapja alkalmából Nyár utcai otthonában.

Az önkormányzat nevében Baranyi László képviselő adta át virágcsokor és jókívánságok kíséretében a kilencven esztendőt dokumentáló miniszteri üdvözletet. A névrokonság gyors családfakutatásra sarkalta köszöntőt és ünnepeltet, de ezúttal nem sikerült kibogozni a rokoni szálakat. Mancika néni hét testvérével együtt Jászberényben született a mezőgazdaságban dolgozó család gyermekeként. Akkor még a Szilfa utcában éltek, a nagyszülők vásárolták a Nyár utcai házat István fiuk számára az első világháború után. A Baranyi család ide költözött, s Margitka a mai napig itt él a százéves apai házban, immár sajnos özvegyen.

Baranyi Margit az elsők között volt, aki munkára jelentkezett a Hűtőgépgyárba az üzem nyitásának évében. Innen ment nyugdíjba aranykoszorús dolgozóként. Mint mesélte szeretett a gyárban dolgozni, jó közösség volt s egykori munkatársai ma is el-ellátogatnak hozzá. Férje, József szintén jászberényi születésű. Pékként kezdte munkás éveit, majd dolgozott a Magasépítőknél, majd a városüzemeltetéstől nyugdíjazták. Sokan zenészként ismerték, lakodalmakban muzsikált hegedűn, bendzsón, szaxofonon. A nyolcvanadik születésnapjukat még együtt ünnepelték, de sajnos az ötvenedik házassági évfordulót már a férj betegsége tette emlékezetessé. Idősebb Kis József négy évvel ezelőtt távozott az élők sorából. A házaspárnak egy fia született, aki ma is gyakran látogatja idős édesanyját.

Margit néni, bár az idős korral együtt járó többféle betegséggel küzd, alapvetően jól érzi magát. Ideje nagy részét tévénézéssel, olvasással tölti. Mint elmondta kíváncsian várja a róla szóló cikket újságunkban, melyet mindig alaposan áttanulmányoz. Az ünnepelt szerint a hosszú élet titka a lelki nyugalomban rejlik.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?