Egészségben, békességben 95 évesen

Ahogy sétálok a kellemes nyárestén a csendes kis utcában a ház felé, nyugalmat érzek, csendet, békességet. A helyszínt előzetesen elképzeltem, a köszöntést, amit a szomszédos utcában lakó 95. életévét ünneplő Gerőcs Imre bácsinak mondani készülök.

Imre bácsi az egyik fiával, Gyulával él együtt jászberényi otthonukban, ő nyitott ajtót, és kísért édesapja felé, aki korát meghazudtoló módon jött elém, kedvesen üdvözölt, mintha világ életünkben ismertük volna egymást. Mint kiderült, engem ugyan eddig nem, de a családomat valóban ismerte, sőt jó barátságban voltak, hiszen a Portelektől nem messze lévő Szent Imre tanyán szomszédok voltak a nagyszülők, együtt nőttek fel. Tehát a kapocs, és az a kellemes fogadtatás, amiben részesültem, többszörös összefonódást jelentett számomra. A beszélgetés is könnyedén vette kezdetét, úgy, mintha a saját nagyapámat mentem volna köszönteni ezen a szép jubileumon, egy augusztus este. A kertben foglaltunk helyet, körülöttünk zöld gyep, sziklakert, melyet kis kiépített tavacska vett körbe, a csobogó meghitt háttérzöngét adott beszélgetésünkhöz.

Jászberény Város Önkormányzata részéről is köszöntötték Imre bácsit. Augusztus 8-án Szatmári Antalné alpolgármester asszony, Szabó Tamás polgármester és Nagy András képviselő, a Humán Erőforrás Bizottság elnöke tette tiszteletét a város szépkorú polgáránál. Szabó Tamás átadta Imre bácsinak azt az emléklapot, amelyet Orbán Viktor, hazánk miniszterelnöke ajándékoz az idős polgároknak. Az emléklap hivatott kifejezni azt a tiszteletet és hálát az ünnepi alkalomból, amelyet e szép kort betöltők iránt érzünk.

Kötetlen beszélgetés keretében Imre bácsi sokat mesélt életéről, fiatalságáról, feleségével való harmonikus házasságáról: A Szent Imre tanyán született, ott is nőtt fel, ahogy fogalmazott: a kormosparti iskola közelében laktak szüleikkel, öten voltak testvérek, akik közül ma már csak ő él. A négy fiú óvta, védte egyetlen lány testvérüket, örömben, szeretetben teltek gyermekéveik. A testvérek közül volt, aki a fővárosban folytatta felnőtt életét, de Imre bácsi maradt a szülői fészekben, és a megkezdett mezőgazdasági munkálkodást vitte tovább, amivel szüleik is foglalkoztak.

Elmondta, hogy örömmel emlékezik vissza fiatalkorára, amelyben persze voltak nyugodtabb, és kevésbé nyugodt időszakok is. Ez utóbbihoz tartoztak az 1952-53-as évek, amikor a javakat be kellett adni, állami kézbe kerültek a földek, kialakult a téesz-rendszer és kezdetét vette a kuláküldözés. Imre bácsi is a téeszbe került ezek után, ott dolgozott. A Kossuth téeszből 4200 forinttal 1984-ben jött el nyugdíjba. Mint mondta, akkoriban az a pénz többet ért, mint manapság akár 150 000 forint.

1975-ben jöttek Jászberénybe lakni, ők építették a szép, nagy kockaházat, amelyet gondos munkával az évek során szépítgettek, igazi meghitt otthonná tettek feleségével, akit 1951-ben vett el. Példamutató volt az ő kapcsolatuk, amelyben mindent meg tudtak beszélni, nagyon szerették egymást. Az élet azonban elszólította Imre bácsi mellől a felségét, aki 67 éves korában sajnos elhunyt. Ennek már 22 esztendeje, de azóta nem múlik el úgy nap, hogy az idős férfi ki ne menne a felesége sírjához, és meg ne emlékezne róla.

A házasságból két fia született, Gyula és Imre. Két unokája van, egy fiú és egy leány, a leányunokától pedig egy dédunokája született.A 95. születésnap megünneplése augusztus 10-én, szombaton családi körben folytatódott, amikor is a körzet képviselője, Ferencvári Csaba, és Nagy András képviselő is megtisztelték az eseményt. A marha és sertéspörkölt csak úgy rotyogott a bográcsban, a finom illatok már messziről kiérződtek. Érkezett a család apraja-nagyja, az udvarban felállított sátrakban, megterített asztalok mellett foglaltak helyet.

Az asztalok megteltek hamar enni-innivalóval, Imre bácsi lelkesen kínálta a vendégeit a 40 éves szilvapálinkával, melynek zamata legalább olyan jó volt, mint a körtéé. A 95. születésnapra elkészített torták – igen, így többes számban – mind ízletesek voltak, Imre bácsi kapott legalább nyolc fajta finomságot, rajta tűzijátékkal az ünnepelt tiszteletére.

Hogy mi a hosszú élet titka, azt Imre bácsi sem tudta „konkrétan” megmondani, jó tanácsot viszont adott, és üzent a fiataloknak, jelesül: ha békességben élik boldogan életüket, meg fogja adni a Jóisten érte a jutalmat, a szeretetet, amely elkíséri őket életük során.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?