Segítségnyújtás a pályaválasztásban

A Jászberényi járáshoz tartozó iskolák vezetőinek és a végzős osztályok osztályfőnökeinek tartottak rendhagyó tanári értekezletet a fiatalok továbbtanulási motivációiról és a hiányszakmák népszerűsítésének fontosságáról.

A tapasztalatcsere résztvevőit Szabó Tamás polgármester hívta össze október 4-én a Városháza dísztermében, az I. Jászsági Szakmaválasztó Kiállítás kapcsán. Jászberény városa többek között ezzel a rendezvénnyel kíván hozzájárulni, hogy segítse az általános iskolai tanulmányaik végén járó fiatalokat a pályaválasztásban. Az október 26-27-i kiállításon a megyei szakképző iskolák hiányszakmás képzéseiket, ösztöndíjprogramjaikat, míg a munkáltatók álláslehetőségeiket, munkakörülménye­iket mutatják be a Bercsényi úti Sportcsarnokban. (Erről előző számunk vezető anyagában írtunk részletesen – a szerk.).

Szabó Tamás kiemelte, hogy kezdeményezésük ugyan még újdonságnak számít, de reményeik szerint jó alapként szolgál a fiatalok jövőjét illetően, melyben a pedagógusok aktív részvételét kérte.
Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője is örömmel állt a kezdeményezés mellé, hiszen a Jászság gazdasági fejlődése fiataljaink kezében van. Mindannyiunk felelőssége, hogy döntéseikkel a saját és a köz javát is szolgálhassák itt, a szülőföldjükön. A pályaválasztás tekintetében ma kevés fórum van, ezért is kiemelkedően fontos az I. Jászsági Szakmaválasztó Kiállítás.

Ezért is készítették elő a rendezvényt rendhagyó tanári értekezlettel, ahol Szabó Tamás polgármester közös gondolkodásra invitálta a pedagógusokat. A közelmúltban végzett kérdőíves kutatás eredménye szerint a diákok pályaválasztási döntésében a pedagógusoknak 8% ráhatása van, míg a legmeghatározóbbak a szülők tanácsai, iránymutatásai.

Tamás Zoltán, a SZMSZC Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának igazgatója elmondta, hogy intézményük próbálkozott képzési tájékoztató napot szervezni, de érdeklődés hiányában nem tudták meghonosítani kezdeményezésüket. Sajnálattal tapasztalják, hogy az elmúlt öt év alatt sokkal kevesebben jelentkeztek szakképzésre, mint előtte, holott egy szakmunkás tanuló négyes átlaggal haza tudja vinni a minimálbért ösztöndíjakból. A Klapka iskola közel ötven céggel áll kapcsolatban, akik elmondásuk szerint sok esetben azért nem tudnak fejleszteni, mert nincs megfelelően képzett munkaerő.

Ahogy már sok fórumon elhangzott, térségünkben igen jók a foglalkoztatási mutatók az ország más részeihez képest. Tizennyolc településen 2300 regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván, tudtuk meg Tóth Jánostól, a Jászberényi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetőjétől. Ötven százalékuk nem kap semmilyen támogatást, negyedük álláskeresési járulékra jogosult, ugyancsak minden negyedik álláskereső pedig foglalkoztatást helyettesítő támogatást kap. Tóth János véleménye szerint a fiataloknak olyan szakmát kellene választaniuk, amelyből hiány van, és döntésükben a tanárok is sokat segíthetnek.

A tapasztalat hiányát emelte ki Ilonka Zoltán, a Jászboldogházi Mátyás Király Általános Iskola igazgatója, aki szerint helyi műhelyek, üzemek látogatásával sokat segíthetnének a fiatalok számítógép köré épült világán. Régen könnyebb volt a szakmaválasztás, hiszen apáról fiúra szállt a mesterség, ma már a ház körüli teendőket sem tanulják meg a fiatalok, mert a szülők elvégzik helyettük. Az üzemlátogatás fontosságát emelte ki Szabó László, a Jászberényi Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Liska József Középiskola és Kollégium Tagintézményének vezetője is, aki szerint vissza kellene illeszteni a gyárlátogatást az iskolai struktúrába, amely nem utolsó szempontként a nemzetgazdaságnak is jó lenne. Ők is azt tapasztalják, hogy a munkaadók egyre jobban keresik a szakmunkás iskolákat, és szeretnének bekapcsolódni a gyakorlati képzésbe.

Kérdés, hogy a gyakorlati órák hogyan illeszthetőek be az iskola életébe? Pesti Péter, a Jászsági Általános Iskola intézményvezetője kevés esélyét látja, hogy a 90%-ban kötött tantervbe be tudnának illeszteni gyakorlati jellegű órákat. Elmondása szerint nagyon nehéz a pedagógusoknak terelni a gyerekeket, mert határozott elképzelésekkel rendelkeznek. Az egyik megoldást ő is a szakmaválasztást népszerűsítő rendezvényekben látja, hiszen jelenleg a tanulók körében nem népszerű a szakmatanulás.

Szabó Tamás polgármester hozzátette, hogy kezdeményezésük azt a célt is szolgálja, hogy minden fiatal azt tanulhasson, amit szeret, és felnőttként is jól tudja a tanultakat hasznosítani. Nem erőszakkal, hanem jó módszerekkel kell őket segíteni a pályaválasztásban.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is részt vállal a pályaválasztásban, ezért is foglalkoztatnak pályaorientációs tanácsadót, aki sorra járja az általános iskolákat, és üzemlátogatást, iskolalátogatást szervez. Több szakma bemutatásával kiadványt készítenek, amit a szakmaválasztó kiállításon kézhez vehetnek a látogatók. Szatmári Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökének véleménye szerint a fiatalokból hiányzik a való világ ismerete és a legfontosabb alappillérek elsajátítása: a kötelességtudat, a felelősségtudat és a munka szeretete. Megfogalmazása szerint az iskolarendszer túl lexikális és kötött, holott a gyakorlati képzés lenne a célravezető.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?