Hagyományőrzés és sport

Kürt Emlékezete Örömíjász Találkozó, acélos izmok, a céltáblára függesztett, feszült tekintetek, surrogó nyílvesszők, tarka, hagyományőrző öltözetek, tegez a derékszíjon. E sajátos hangulatban, immár harmadszor rendezték meg hagyományőrző íjászversenyüket, a Kürt Íjászai, az Új Kenyér havának ötödik napján, az Állatkert mögötti ártéri rengetegben.

A történelmi íjászat egyre népszerűbb látványos sport hazánkban. A történelmi íjász versenyek hangulata, korhű, régi időket megidéző ruhák világa könnyen rabul ejti a nézőket, leendő íjászokat. Sokak számára jelenti a szabadidő hasznos, kellemes eltöltését. Vannak, akiknek egyfajta időutazás a régi korokba, a hagyományok, a honfoglaló magyarság hadi tudományának ápolása, bemutatása. Van, akinek egyfajta szellemiség, életforma. Van, aki a jó társaság, a vidám cimborák miatt fog történelmi íjat a kezébe és „örömmel” íjászkodik. De akármi is motiválja a történelmi íjászokat, valamennyiük elsődleges célja mégis csak az, hogy nyilaik előbb-utóbb, és utóbb egyre gyakrabban a cél közepébe csapódjanak.

 

Zászlókkal díszített jurta jelezte a versenyközpontot a hűtőgépgyári sporttelepen, ahol már sok harcos gyülekezett a megnyitóra, magára öltve honfoglalás korát idéző öltözetét. Az ország minden szegletéből eljöttek, hogy az öt kategóriában, – Miniktől a Bölcsekig – összemérjék felkészültségüket és tudásukat a célok leküzdése során. Ehhez pusztai merev szarvú íjakat és madár tollazatú fa vesszőket használhattak. Tíz órakor, a megnyitó kezdetén, közösen elénekelték a Himnuszt, ami ezen a versenyen már hagyomány. Majd megfútták a szarukürtöket, hangjuk „harcra buzdított” és jelezte a „csata”, a lövészet indulását. Útra is keltek a résztvevők, akik egy-egy csoportba kaptak besorolást és így közösen végigjárva a pályát jutottak el az erdőben felállított különböző akadályokhoz, eltalálandó célokhoz. A verseny 20 célból, célonként 3 lövésből állt, az állomásokon a felnőttek távolabbról, az ifjabbak és a gyerekek közelebbről lőhettek a különböző cél ábrákra. Nem volt könnyű leküzdeni azokat, hiszen nem volt mindegy, a figura melyik részét találják el. A lövések értékét a célőrök az íjászok személyes versenylapjára jegyezték, ezek összesítése alapján történt a végén a rangsorolás.

A verseny jellege örömíjászat volt, már csak a terep kialakítása miatt is ügyességet igénylő, ötletes célokkal, élethű állatfigurákkal, sőt még magaslati, lefelé lövés is volt. Az időjárás nem volt kegyes az íjászokhoz, hiszen egész nap 38°C körüli hőmérsékletben és néhol tűző nap alatt lőttek a célokra, de számos humoros élcelődés tartotta a lelket a versenyzőkben, hozzájárulva a jó hangulathoz. Nyilaztak, harcoltak egymással, aztán jól érezték együtt magukat, de azért az eredményekre is figyeltek. A versengést finom babgulyás ebéd és díjkiosztás követte. A kategóriák legjobbjai a Lehel kürt másolataival lettek gazdagabbak, akik közül Szebenyi Sára, gyerek lány harcos korcsoport győzteseként, városunk íjászai közül került ki.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?