Értékalapú nemzeti összefogás

Kedden délután a Szikra Galéria kávézójában a IV. Kárpát-Haza Konferencia és Üzletember Fórumról tartott sajtótájékoztatót Papp Imre, a konferencia főrendezője, dr. Rédei István a Co-op Star Kereskedelmi Zrt. elnök vezérigazgatója, a társrendező Jászsági Menedzser Klub Egyesület elnöke, a Csángó Fesztivál Alapítvány kuratóriumi tagja, Szatmári Zoltán a JNSZ Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános elnökhelyettese, valamint Szikra István a rendezvénynek helyet biztosító Szikra Galéria tulajdonosa.

Negyedik alkalommal várják Jászberénybe azokat a szellemi kulturális életben meghatározó szerepet betöltő üzletembereket, akik szeretnék bővíteni gazdasági kapcsolataikat s ebben lehetőséget látnak a kultúra és a gazdaság metszéspontján. A fórum a jászsági, a Kárpát-medencei, valamint a diaszpórában élő magyar kulturális és gazdasági közösségek találkozásához teremt lehetőséget a Csángó Fesztivál keretében augusztus 10-13 között.

A konferencia meghívott vendégei a Jászságból, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről, Csángóföldről és távoli vidékekről – Anglia, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália –, érkeznek. Papp Imre elmondta, hogy Jászberény Önkormányzatának támogatása mellett fővédnökként sikerült megnyerni dr. Hoppál Péter államtitkár vezetésével a Kulturális Államtitkárságot, Potápi Árpád János államtitkár személyében a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságot, illetve a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet nevében Szász Jenő elnököt.

A főrendező elmondta, hogy a konferencia célkitűzése, hogy az esemény hozzájáruljon az értékalapú nemzeti összefogáshoz. Nem titkolt szándék a szülőföldön-maradás elősegítése, az oktatás-tudástranszfer menedzselése. A három nap gazdag programjában érdekes és napjaink problémáira választ kereső témák kerülnek megbeszélésre, mint a nők szerepe a szülőföldön maradásért, a hagyományokra épülő munkahelyteremtés, a megújuló szellemi energiák, a magyar nyelv-tanulás lehetőségei, az identitástudat erősítése, az oszét gyökerek kutatása vagy a sámánisztikus hagyomány megjelenése kultúránkban.

Dr. Rédei István megfogalmazásában a hétköznapokat a gazdasági élet és a kultúra szereplői együtt írják, működésükhöz kölcsönhatásra van szükség. Az évek folyamán bebizonyosodott, hogy a konferenciának a gazdaság számára még a pihenést jelentő nyári időszakban is van létjogosultsága. A Csángó Fesztivál vendégei jelenlétükkel is értéket teremtenek, mert kapcsolatokat hoznak létre. Az elnök örömét fejezte ki, hogy egyesülete támogathatja ezt az értékteremtő kezdeményezést.

Szatmári Zoltán az iparkamara üdvözletét tolmácsolta. Elmondta, hogy a kamara kezdetektől támogatja a fórumot és maximálisan felvállalja a gondolatmenetet, mely szerint a jól működő gazdaság a személyes kapcsolatokon is alapul. Mindemellett a gazdaság és a kultúra összefonódása erősítésre szorul, aminek kiváló helyszíne a konferencia.

Szikra István házigazdaként örömét fejezte ki, hogy otthont adhat a rendezvénynek. Szintén hangsúlyozta a konferencián kialakuló személyes kapcsolatok jelentőségét, melyből saját cége is prosperált már az idők folyamán. Felhívta a figyelmet a rendezvény egyik elemére, az üzembejárásra, amire most a Molnár és Társa Kft-nél várják az érdeklődőket.

Péterbencze Anikó néprajzkutató telefonon jelentkezett be, és a Csángó Ház – csángók a változó időben című kiállítást ajánlotta figyelmünkbe. A Táncsics utcában ez alkalomra kialakított galériában harminc év csángókról készült fotóit, Hodorog Luca népi énekes kézzel írott énekeskönyvét, ötvenórányi filmet, a Néprajzi Múzeum anyagából összeállított fényképgyűjteményt tekinthetik meg az érdeklődők.

A rendezvényhez kapcsolódik a Jász-Csángó Udvar, Jász ízek-csángó étkek gasztronómiai program. A volt Jászkun-kerületi székház udvarán jász és csángó étkeket kóstolhat a közönség csütörtökön. Érdekesség, hogy a csorba levest és a puliszkát egy guiniss-rekorder szakács készíti majd.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?