Közösen a város sportjáért

A városi sportlétesítmények TAO-s fejlesztéséről hívott össze egyeztető fórumot a város vezetése május 9-én, kedden este. Szabó Tamás polgármester az érintett hat látványsportág, illetve a már bizonyított vállalkozások képviselőit invitálta meg a hivatal dísztermébe.

Bevezetőjében Szabó Tamás kifejtette, ha a jelenlévők nem ismerik fel a társasági adó (TAO) megcímkézésére alapuló rendszer előnyeit, nem született volna a közösségi célok érdekében olyan kiváló eredmény, amellyel a város büszkélkedhet.

Összehasonlítva a TAO sport célokra megcímkézhető befizetésének időszakát a korábbiakkal, egyértelmű és szembeszökő a különbség a mostani terminus javára. Azóta vehették birtokba a város amatőr és profi sportolói, diákjai a befedett jégcsarnokot, a Bercsényi úti sportcsarnokot, a Nagyboldogasszony iskola tornatermét, az Electrolux csarnokot, és ismét használható – tetőfelújítását követően –, a kinti uszoda is. Ez a rendezvény a továbbfejlesztés érdekében próbálta meg az ötleteket, gondolatokat összehangolni, különös tekintettel arra, hogy az Európai Unió újabb hat évre engedélyezte Magyarországnak a TAO rendszer működtetését.

Azt is hangsúlyozta a polgármester, hogy az érintett látványsportágak közül a városban mind a hat jelen van, a röplabda és a vízilabda csatlakozásával. Megerősítette, hogy mindegyik sportágat stratégiai partnernek tekinti a város vezetése, s kérte, hogy a jelenlévő aktív résztvevők környezetük figyelmét is irányítsák rá erre a lehetőségre. Előrevetítve a tanácskozás egyik legnagyobb tanúságát, abban mindenki egyetértett, hogy a mindenképpen befizetendő adó eme kis szeletének a városi sport céljaira való megcímzése közösségi érdek, lokálpatrióta cselekedet.

Ezen a tanácskozáson elsősorban a nagy cégek képviselői vettek részt, akik befizetendő adójuk nagyságából adódóan jelentős summákat juttattak eddig is az érintett sportágak számára. Ifjú Molnár László vállalkozóként és sportvezetőként is szólt, és hozzá csatlakozva mások is kifejtették, hogy a kisebb, 1-2 milliós TAO összeg fölött rendelkező cégek bekapcsolódása legalább annyira fontos a város sportja számára, ugyanis sok kicsi sokra megy. Százmilliós nagyságrendről beszélhetünk összességében.

Ugyancsak nem időrendben haladva, Fülöp Tibor, majd Szikra István az igények és a források összehangolásának lehetőségét vetette fel. Azt hangsúlyozták, jó lenne felmérni, hogy a hat látványsportág az elkövetkező évben, vagy akár az elkövetkező hat évben – ameddig ezzel a rendszerrel biztosan számolni lehet –, milyen fejlesztési, illetve működési forrásigénnyel lép fel. E mellé, hogy a dolog ne legyen féloldalas, szerencsés lenne tudni, hogy az érintett térségben, a Jászság egészében milyen TAO forrásra lehet számítani. Bizonyos fokú összehangolással elérhető lenne, hogy a legszükségesebb és legsürgetőbb igényeket támogassák a vállalkozók, ne fordulhasson elő ad absurdum, hogy hat felé gyűjtenek, adakoznak, és csak fele-harmada tudja a szükséges összeget megszerezni.

Ehhez a gondolatkörhöz kapcsolódva Szabó Tamás és Babucs József új szempontokkal világította meg az ötletet. A polgármester azt hangsúlyozta, hogy bizonyos információ áramoltatásban az önkormányzat segíthet a sportágak és a vállalatok egymásra találása érdekében, de egyik félnek sem kívánja megkötni sem a kezét, sem a fantáziáját. Babucs József az Electrolux gazdasági igazgatója elmondta, előfordult már olyan eset, hogy ígértek támogatást, de aztán nem folyósították. Hogy ez ne fordulhasson elő a jövőben, transzparenciát keresnek és kölcsönösen elfogadott bizalmi kapcsolatot.

A találkozó során mind a hat sportág bemutatta eddigi eredményeit, jövőbeli fejlesztési elképzeléseit, amelyekhez támogatást remél – beleértve azokat is, akik csak most csatlakozhatnak a rendszerhez. A gondolatébresztő pozitív kicsengésű találkozó állófogadással zárult, amelyen csipegetés közben is folytatták az egyeztetéseket a résztvevők.

Szerzők:
Halász Lajos
Kárpáti Márta

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?