Ellenzéki összefogás bojkottal?

Lakner Zoltán politológus, publicista, a médiában gyakran szereplő politikai elemző január 12-én „Sajtószabadság a politika szorításában” című rendezvényen tartott előadást a városi könyvtár kamaratermében.

A Jászapátiért Önökkel Szövetségben Egyesület és a Szövetség Jászberényért Egyesület közös szervezésével Fodor Erzsébet, az utóbb említett szervezet elnöke köszöntötte a jelenlevőket, köztük Szekeres Imrét, a közgazdasági tagozat elnökét, Gedei Józsefet, DK-s önkormányzati képviselőt és Urbán Imrét, a JÖSZ elnökét. Fodor Erzsébet vitaindító kérdéssel konferálta fel Lakner Zoltánt az előadás megtartására: „Beszélhetünk még sajtószabadságról?”

A politológus szerint átértékelődött a szabad sajtó fogalma, egyre kevesebb teret kap az ellenzéki vélemény a médiában. A kormánypárti túlsúly ellen a bojkott használható eszköz lehet, erre példa a tavaly októberi népszavazás, melyen az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges ötven százalékot. A bojkott sikerességét az befolyásolja, hogy hányan állnak az ügy mellé.

Szekeres Imre életveszélyes gondolatnak tartja a passzív távolmaradást. „Olyan nincs, hogy csak a Fidesz indul. Lesznek pártok, akik elindulnak a parlamenti választásokon, a Jobbik, az LMP és körülbelül 50 forintjába kerül a Fidesznek, hogy elinduljon Schmuck Andor pártja. Ez azt jelenti, hogy érvényes szavazás lesz, csak éppen azok a pártok nem indulnak, akik szembefordulnak az Orbán-rezsimmel” – emelte ki. A közgazdasági tagozat elnöke arra is kitért, hogy nem abban kell gondolkodni, hogy mit ne csináljon az ellenzék, hanem arra törekedni, hogy legalább kétmilliós szavazótábort állítsanak maguk mellé.

Lakner Zoltán szerint ha a politikai szereplők nem változtatnak a magatartásukon, akkor a szituáció sem fog változni. A politikai küzdelem a jövőben oldódhat meg új politikusok fellépésével. „2010-ben Magyarországon lezajlott egy elégedetlenségi hullám, a jövőben nem fognak arra a pártra szavazni, akikkel korábban elégedetlenek voltak. Új, megbízható emberekre van szükség” – zárta le beszédét a politológus.

Az interaktív előadás jórészt vitaestbe torkollott, a hozzászólók több témát érintve folytattak eszmecserét a magyar pártrendszer kérdéseiről.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?