Év végi kormányleltár

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője december 7-én jászberényi irodájában a kormány 2016-os eredményeit – népiesen szólva leltárát –, ismertette a helyi sajtó képviselőinek. Többek között szólt az SZJA csökkentésről, a munkahelyteremtésről, az adócsökkentésekről és a béremelésről.

Visszatekintőjében felidézte az ország 2010-es helyzetét, amikor Görögországhoz hasonlóan a csőd és szakadék szélén álltunk. „Ma már szerencsére az országban, valamint – a jászsági vállalkozásoknak és a jász összefogásnak köszönhetően –, a térségünkben is fellendült a gazdaság, és számos tekintetben Európai Uniós szinten a legelsők lettünk.” Mindezt úgy, hogy az utolsó centig visszafizettük az IMF-adósságot.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány visszaadta a nyugdíjasoknak és a munkabérből élőknek az előző kormány által elvett pénzüket. Jövő évtől az előzetesen számított 0,9 helyett 1,6%-kal emelik a nyugdíjakat, valamint még idén 10.000 forintos Erzsébet utalványt kap minden nyugdíjas.

A gazdaság fellendülése szempontjából jelentős szerepe volt a személyi jövedelemadó csökkentésének, ami ezermilliárdokat hagyott 2010 óta a családok, a munkavállalók zsebében. Az SZJA 15%-ra csökkent, 2017-től pedig minden vállalkozás számára egységesen 9% lesz a társasági adó, és a kisvállalkozók kedvezménye a duplájára fog nőni.

A gazdasági fellendülés egyik legfontosabb tényezője és alapja a munkahelyteremtés, a segély helyett munka elv érvényesítése volt. A kormány több mint ezermilliárd forintot szánt munkahelyek teremtésére, amelynek egyik következménye, hogy múlt héten a munkaerőhiány megoldásáról tartottak vitanapot a Parlamentben, míg 2010 előtt az ilyen fórumok a munkahelyteremtésről szóltak.
Kiemelt eredmény ez itt, a Jászságban, különösen azért is, mert a Thyssenkrupp betelepült a Jászságba, Jászfényszaru ipari parkjába. Pócs János hozzátette, hogy a kormány nem a hitelfelvételben, hanem a munkahelyteremtésben látja a gazdasági fejlődés alapját. A munkavállalókat pedig úgy támogatja, hogy ők legyenek a feltételei a munkaadó cég pályázatainak, az adócsökkentésnek.

A kormány mindig a dolgozókat, a munkavállalókat tartotta szem előtt. Egy év alatt többet emelt a minimálbéren, mint az előző kormány nyolc év alatt. 2010-ben a minimálbér 73.500 forint volt, 2017-ben ez 122.500 forint lesz, a garantált minimálbér pedig 161.000 forint. 2018-ban folytatódnak a béremelések, a minimálbér 138.000 forint lesz, a garantált bérminimum pedig 180.500 forint. A jászsági vállalkozók érdeme, hogy ezeket a béreket ők már többségükben felülmúlták.

A kormány eltökélt abban, hogy növeljük a gazdaság teljesítményét: a GDP növekedés a jelenlegi 2-3% szemben 4-5% is lehet. A növekményből lesznek új támogatások – utak, járdák, iskolák épülhetnek –, jobb lehet az egészségügy, és még több forrás szolgálhat béremelésre is.

A jászsági vállalkozók kapcsán kiemelte, hogy három olyan javaslattal is éltek, amit a kormány elfogadott. Az egyik az volt, hogy úgy tudják biztosítani a béremelést, hogy közben a munkáltatók terhe csökkenjen. Magyarul a cégeket úgy ösztökéli a kormány a béremelésre, hogy jelentős adó- és járulékcsökkentéssel forrást biztosít számukra. A másik kezdeményezés a vendégmunkások foglalkoztatásának a lehetőségére fókuszált. A vendégmunkások aránya 2% a Jászságban, és ez nem is fog növekedni, hiszen csak azokról a munkahelyekről van szó, amelyek évek óta nem voltak betöltve. A harmadik javaslat a mezőgazdaságban, az osztatlan közös tulajdonú földek ügyének a megoldására tett javaslatot. Ennek a fontos ügynek Pócs János volt a Parlamentben az előterjesztője.

A béremeléssel kapcsolatban elmondható, hogy a rendszerváltás óta nem volt ilyen mértékű a közszférában, a pedagóguspályán, a rendvédelmi dolgozók terén, ahogy a nyugdíjemelés tekintetében is ugyanez elmondható.

Pócs János kijelentette, hogy a kormány a következő években is meg fogja védeni a rezsicsökkentést. Ennek érdekében fontos szempontnak tartja, hogy a külföldi profit orientált cégektől átvegyék az energiaszolgáltatást. Így nem a profit fogja vezérelni a szolgáltatót, hanem a lakosság kiszolgálása.

A Jászság tekintetében a leltárhoz tartozik, hogy az elmúlt két évben közel 60 milliárd forintos támogatásban részesült a térségünk, a kormány átvállalta a 750 milliós Dalkia-per terhét; a jászsági KLIK meg tudta védeni önállóságát.

Sajtótájékoztatója zárszavaként megköszönte a Jászság lakóinak, a gazdasági élet szereplőinek, munkáltatóknak és munkavállalóknak egyaránt a munkáját, azt, hogy 2016-ban is segítették, erősítették a nemzeti egységet és a jász összefogást.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?