A Fidesz nemmel szavaz a városvezetés döntéseire

Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője szerdán délelőtt a Fidesz Táncsics utcai székházában tartott sajtótájékoztatót, amelyben hangot adott kifogásának a  vészhelyzetben történt eseményekkel, a városvezetés intézkedéseivel kapcsolatban.

Tamás Zoltán mindenekelőtt visszatekintett a 2010-es esztendőre, amikor többmilliárdos hitellel vették át az előzőleg dr. Gedei József vezette várost. Bár az adósság óriási volt, mégsem vezettek be a mostanihoz hasonló megszorításokat a kultúra, a sport és a civil szervezetek rovására. Vezetésük alatt egy jól kidolgozott koncepció mentén folyamatosan emelték a fent említett szegmensek támogatását. Szomorú, hogy a mostani városvezetés nem azt nyújtja Jászberénynek, amit megérdemel, hanem a megnyirbált támogatásokból még további összegeket zároltak. Mindez az intézkedéssorozat Jászberény sokszínűségének elvesztéséhez vezet.

A továbbiakban kiemelt néhány egyesületet, szervezetet, amelyek működését a kialakult helyzet szinte teljesen ellehetetlenítette. Mindezekhez hozzátette, hogy a Jászkerület Kft-től csupán 15 milliót zárolt a városvezetés, holott nincsenek nagy rendezvények, koncertek, most ott nincs igazán mire költeni.

A veszélyhelyzet kapcsán kifejtette, sokkal praktikusabban és rugalmasabban kellett volna megoldani a szituációt. Véleménye szerint a vezetés  az ellenzék, a kórház, a tankerület állandó hibáztatásával a saját tehetetlenségét próbálta leplezni és számtalan hibát ejtett. Az egyik ilyen a számlanyitás volt, amit csak később, hivatalos döntéssel tettek törvényessé. Az elköltött pénzekről nincs tájékoztatás, a mosó-szárítógép adományozásának körülményei pedig több mint furcsák. Ide tartozik az a visszás helyzet is, amelyben a frakció tagjai és A Mi Hazánk képviselője lemondott a tiszteletdíjáról a város vezetői viszont nem tették meg ugyanezt a gesztust. A polgármester többször támadta a Krízis Csoport Jászberényt, mint politikai célú társulást. Tamás Zoltán hangsúlyozta, hogy a csoport célja a segítségnyújtás, nem pedig propaganda.

A tájékoztató egyik fejezete a személycserék kérése volt. A frakcióvezető szerint a veszélyhelyzetből adódó különleges jogrendet kihasználva a polgármester olyan személyi kérdésekről döntött, amelybe a testületnek is bele kellene szólni. A Fidesz nem ért egyet J.V.V. Nonprofit Zrt. Felügyelő Bizottságának átrendezésével, a Jászkerület Kft. ügyvezetőjének kinevezésével és egyéb személycserékkel. A tájékoztatás hiánya, a meghozott diktatórikus döntések, egyes kinevezések  valójában visszaélések a hatalommal. Reményét fejezte ki, hogy június 20-a környékén már visszaáll a régi rend és bizottsági, majd testületi döntések keretében az ellenzék részvételével, beleszólásával megvitathatják az előző döntések jogosságát is.

Végezetül Tamás Zoltán a sajtón keresztül tette fel a kérdéseket a polgármester részére: Milyen megoldást találtak az Electrolux helyének betöltésére? Mennyi ügyvédet, felülvizsgálót hoztak a városba és ez mennyit vett ki a büdzséből? Miért nem hagyják meg a szabad véleménynyilvánítás jogát a Facebookon, miért élnek ott is a megfélemlítés eszközével?

A szót Balog Donát vette át, aki kifogásolta, hogy az Ifjúsági Munkacsoport elnökeként csupán a  Facebookon keresztül értesülhetett egy ifjúságot érintő megbeszélésről, ahová ráadásul az ifjúsági önkormányzat polgármesterét sem hívták meg. Bódis Béla képviselő szintén az információhiányt kifogásolta hozzászólásában. Szatmári Anikó és Bohárné Bathó Rozália képviselők a képviselői keret drasztikus csökkentése miatt adtak hangot nemtetszésüknek. A Pénzügyi Bizottság elnöke elmondta, hogy még bizottsági elnökként sincs betekintése a pénzügyek alakulásába, nem látja a kiadások-bevétlek alakulását. Az információhiány, a döntésekből való folyamatos mellőzés harchoz vezet a konstruktív munka helyett, ami előrevinné a várost.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?