Felelősségteljesen kell vezetni a várost

Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője szerdán reggel 9 órakor tartott sajtótájékoztatót a Fidesz Táncsics utcai székházában, ahol három fő témakör mentén – munkásszálló, zárszámadás, a polgármesterhez intézett kérdések – fogalmazott meg kritikát a városvezetés döntéseit, hozzáállását illetően.

Tamás Zoltán elmondta, megválasztott képviselőként számadással tartozik Jászberény lakosságának a legutóbbi képviselő testületi ülésen figyelem középpontjába került munkásszálló témájával kapcsolatban, melynek megépítését – a tavaly évben kinyilvánított nem tetszést követően – jelenleg szorgalmazza a város vezetése.

Kiemelte, 2019-ben, az akkori munkaerőhiányra való tekintettel pályázott a város és sikeresen nyert 267 millió forintot a kormánytól munkásszálló építésre, felújításra. A támogatási szerződésben leírtak egyértelműen kimondják, kizárólag munkásszállásra lehet felhasználni a pályázati összeget, emellett a kötelező tíz éves fenntartási időt, az addigi munkásszállóként való üzemeltetést be kell tartani.

A frakcióvezető úgy véli, megtévesztő bérlakásépítésről beszélni az ügy kapcsán, tekintettel a támogatás feltételeire, melyekről a kormány döntött. Pócs János országgyűlési képviselő levélben kereste fel Birgés Tibort, a Ferro-Press Fémipari Szolgáltató Kft. ügyvezetőjét, akire a város vezetése több alkalommal hivatkozott, mint a munkásszálló jövőbeni fenntartójára és üzemeltetőjére.

A média munkatársai is olvashatták a levél másolatát, melyben Birgés Tibor elkötelezett abban, hogy Jászberényben elsősorban jászberényi munkavállalókat foglalkoztassanak a vállalkozók. Mindemellett az Electrolux távozása és a járvány miatti bizonytalansági tényezők okán a tíz éves fenntartási kötelezettséget nem tudja vállalni, ellenben ajánlatot tett,  saját költségén megvásárolja az önkormányzattól az ingatlant és önerőből felújítja. Ebben az esetben kötelezettsége nem keletkezik a fenntartásra, mert nem pályázati forrásból valósul meg a felújítás, így ha szükséges munkásszállásként, vagy bérlakásként kívánja az épületet üzemeltetni.

Tamás Zoltán kifejtette, az önkormányzat által említett bontási költség – mely 100-150 millió forint lenne – ezután nem jelentkezne, kiváltképp, ha eladásra kerülne a szóban forgó ingatlan. Elmondta, amennyiben az önkormányzat bérlakás célra használja fel a kapott forrást, úgy a szabályok értelmében a teljes támogatási összeget is vissza kell fizetnie a büntetések mellett.

“Ezen megfontolásból a Fidesz frakció a munkásszálló megépítését, és ahhoz a 200 millió önerő elköltését nem támogatja továbbra sem. Viszont egyöntetűen támogatjuk, hogy bérlakás építésekre pályázzanak, továbbá Birgés Tibor úr vételi és működtetési szándékát is vegyék fontolóra, ahogy a 2019-ben bekövetkezett változásokat is. Az Electrolux jászberényi munkavállalókat bocsátott el, több száz főt, és egy újabb járványveszély további jászberényi emberek megélhetését veszélyezteti.”

Számításban fejtette ki, hogy a 15 lakás 467 millió forintból történő felújítása lakásonként 31 millió forintos korszerűsítést jelentene, mely jelentősen több, mint a jelenleg a városban 20-22 millió forintért kapható 2-2,5 szobás lakások ingatlanpiaci ára. Tamás Zoltán javaslatot tett, a munkásszállóra szánt 200 millió önerőt fordítsa a város civil szervezetek, egyesületek, a sajtó támogatására.

A továbbiakban a zárszámadás ügyét vette górcső alá a frakcióvezető, melynek előterjesztése és megtárgyalása kötelező feladat minden önkormányzat számára. “A Közösen Jászberényért koalíció egyöntetűen nem szavazta meg a zárszámadást, ezért alakult ki az a patthelyzet, hogy nincs jelenleg elfogadott zárszámadása a városnak, így mulasztásos törvénysértést követ el Jászberény Város Önkormányzata, holott az anyag előterjesztője épp a város polgármestere.”

Hozzátette, együttműködés hiányában – a rendkívüli ülés időpontjáról való egyeztetés elmaradása okán – a Fidesz frakció a július 29-én tartandó rendkívüli ülésen nem tud részt venni. Ugyanakkor kiemelte, mindenféleképpen együtt szeretnének dolgozni a város vezetésével, ezért Tamás Zoltán augusztus 19-et és 26-át ajánlja a frakció nevében, mint lehetséges dátumokat a soron következő rendkívüli testületi ülésre, ahová napirendi pontokkal is készülnek. Állítása szerint most is ugyanazokat a kötelezettségeket viseli a város, mint augusztusban, ezért szeretnék javasolni konstruktívan a két említett dátumot.

Tamás Zoltán úgy véli, már 2020. július 15-én tisztában voltak vele, milyen következményekkel jár – támogatások megvonása, jelenleg már érvényes mulasztásos törvénysértés – , ha az éves zárszámadás elfogadása elmarad. A Fidesz frakció a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjével együtt a július 15-i ülésen megszavazta a zárszámadást, de a rendelethez a tizenöt fő többsége, vagyis nyolc személy szükséges.

“Nincs olyan, hogy fideszes vagy jobbikos költségvetés, a város költségvetése ez, és ehhez felelősséggel kell hozzáállni. Azt szeretném üzenni, hogy a várost ezután sokkal felelősségteljesebben kellene vezetni, ha eddig nem tették, felnőni a feladathoz, mert lassan eltelik egy év, és még ilyenekkel kell foglalkozunk, hogy nincs zárszámadása a városnak, holott annak semmilyen politikai tartalma nincs, pusztán tények és számok.”

Harmadik témaként visszautalt a korábbi testületi ülésen már említett, a polgármester élettársának személygépkocsija és parkolása kapcsán felmerülő kérdésekre, melyekre nem kapott választ, ezért úgy véli, a felvetéseket nem tudja megcáfolni a város vezetője.

A folytatásban kérdések feltevésére nyílt lehetőség a média részéről.

Frissítés: A július 29-i rendkívüli testületi ülésen a kilenc jelenlévővel határozatképes testület elfogadta Jászberény város 2019 évi zárszámadását. Tamás Zoltán és Dobrán Gyula távozásával azonban – a munkásszállót érintő előterjesztést megelőzően – határozatképtelenné vált a testület, így az ülés is véget ért a két képviselő kivonulásával.

 

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?