A tanulás gyümölcse

Jászberény Városi Önkormányzat tavaly ösztöndíj programot indított a hiányszakmának tartott szakképzésben továbbtanuló diákok számára. Idén folytatódott a kezdeményezés, melynek támogatottjai november 15-én a Városháza dísztermében ünnepélyes keretek között írták alá a szerződést.

A gazdaság dinamikus működésének elengedhetetlen feltétele a szakképzett munkaerő. Ezt felismerve a város önkormányzata immár második éve ösztöndíj támogatással motiválja a hiányszakmát választó képzésekben továbbtanuló diákokat.

A program fő célja a jó szakember képzése, a későbbiekben pedig Jászberény munkaerőpiaci helyzetének javítása. Szabó Tamás, a város polgármestere kifejtette, hogy a rendszer próbaidőszakát éli, de már a 7-8. osztályos tanulókat is próbálja a város szakképzésre ösztönözni.

Idén negyven diák jelentkezett a támogatásért, és a tavalyihoz képest néggyel több –harmincöt pályázó kérelmét fogadta el az önkormányzat. Az ösztöndíj feltétele a jó tanulmányi eredmény felmutatása, valamint az, hogy a tanuló a szakma elvégzése után városunk cégeit erősítse. A támogatásra kapott összeg 7.750.000 forint, ami a helyi iparűzési adó1%-os felajánlásából származik. Az általános iskolás tanulókat négyes átlag felett 20 ezer forinttal jutalmazták, a középiskolásoknál ez az összeg 30 ezer forint, amit tíz hónapon át havonta kapnak a diákok.

Szabó Tamás bizakodóan tekint a jövőbe, hiszen az anyagi segítséggel a fiataloknak jó életpálya lehetőséget kínál az önkormányzat. Ezt a szülőknek is érdemes értékelni és segíteni gyermeküket céljaik kiválasztásában és elérésében.

Az ünnepélyes megnyitó után Nagy András, a Humán Erőforrás Bizottság elnöke invitálta a fiatalokat a szerződés aláírására.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?