Kihívások és sikerek

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Jászberényi Tagintézmény jogelődje megalakulásának 30. évfordulója alkalmából október 25-én rendeztünk jubileumi konferenciát.

Október 25-én nagy napra ébredtünk. Elérkezett a megalakulásunk harmincadik évfordulója alkalmából hónapok óta szervezett jubileumi konferenciánk napja, amit már izgatottan vártunk. A konferencia témája: „Előtérben az innováció – Kihívások a XXI. században”. Vendégeink közt köszönthettük Hajnal-Nagy Gábort, Jászberény Város alpolgármesterét, Szutorisz-Szügyi Csongort, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szolnoki Tankerületének igazgatóját, dr. Takács Orsolya szakszolgálati szakreferens asszonyt, Csibi Enikőt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatóját, Nagy Andrást, a Jászberény Városi Önkormányzat Humán Erőforrás Bizottság elnökét. Megtiszteltek jelenlétükkel a jászberényi és jászapáti járásból nevelési-oktatási intézmények igazgatói, pedagógusai, a szociális szféra dolgozói, tagintézmény-igazgatók, telephely-vezetők és kollégák a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat tagintézményeiből, tagintézményünk volt igazgatói, jelenlegi és régi munkatársai.

Több oka is volt annak, hogy a konferencia szervezésének gondolata megszületett.

Az egyik a kerek évforduló, ami alkalmat ad arra, hogy megálljunk átgondolni az elmúlt időszakban történteket, hogy lássuk, honnan-hová tartunk, illetve megköszönjük a volt vezetők munkáját, amit az intézményért végeztek. A másik fontos ok azonban az, hogy ennek apropóján hallassuk hangunkat, tájékoztassuk partnereinket a változásokról, valamint a jelen helyzetről.

Ez a konferencia – programját tekintve –, kissé rendhagyóra sikerült. Annak ellenére, hogy rólunk szólt, nem mi voltunk a főszereplők. Fontosnak tartjuk, hogy értsük, megértsük partnereink igényeit, problémáit, ezért mi most megszólítottunk szülőt, pedagógust, akik beszéltek nekünk arról, milyen kihívásokat tartogat a XXI. század gyermeke, amihez/akihez, ha elfogadjuk, ha nem, szülőként, pedagógusként, segítő szakemberként nekünk is alkalmazkodnunk kell. Erre az alkalomra jelképes születésnapi tortát kínáltunk vendégeinknek, amit négy nagy szeletre osztottunk.
Az első szelet jelen sorok írójának „Régen volt, hogy is volt?”, az elmúlt 30 év történéseit összefoglaló múltidéző előadása volt, mely régi, elfeledett „ízeket, hangulatokat” idézett fel a megalakulásról, a folyamatos változásról, mely után egy virágcsokorral köszönte meg a volt intézményvezetők áldozatos munkáját.

A második, egy szinergia szelet, Csibi Enikő főigazgató asszony „Erős gyökérből erős hajtás…” című előadásában ízelítőt adott abból, milyen rögös, helyenként meredek út vezetett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat intézményében az egységes szervezet kialakulásához és megerősödéséhez, az együtthatás eredményeként nagyobb teljesítmény, magasabb eredmény létrejöttéhez.

A harmadik „Miből lesz a cserebogár?” címmel, a korai fejlesztés jelentőségéről tartott előadás könnyeket csalt a szemünkbe, és gombócot a torkunkba. Pedig csak egy pici keserédes szeletet kaptunk abból a küzdelemből, amit Ferencz Noémi, egy „korababa” édesanyja él át nap, mint nap.

Végül, de nem utolsó sorban három kiváló pedagógus: Kunné Darók Anikó óvodapedagógus, Telek Zsuzsanna tanítónő és Berkóné György Ildikó tanárnő nyújtott át egy-egy édes, helyenként savanykás ízű szeletet a XXI. század gyermekéről, kihívásokról, sikerekről, intézmények közötti együttműködésről.

Elmondhatjuk, hogy minden tortaszelet más és más ízű volt, ugyanakkor mindenki találhatott ízlésének megfelelőt. Konferenciánkat Bartus Marcell moderálta, aki az előadások között idézetekkel, versekkel tette színesebbé programunkat. A rendezvény sikerét kis mértékben rontotta dr. Zacher Gábor előadó bejelentetlen távolmaradása.

Minden kedves előadónak, résztvevőnek köszönjük, hogy megtisztelt bennünket jelenlétével, hozzájárult konferenciánk sikeréhez!

Szerző:
Bartusné Major Ágnes
tagintézmény-igazgató

Vélemény, hozzászólás?