Megnyílt a hulladékudvar

Augusztus 2-án, kedden megnyitotta kapuit a Szelei úti hulladékudvar, ahová a háztartásokban keletkező, szelektíven szétválogatott hulladékot rakhatják le Jászberény, Jászfelsőszentgyörgy és Pusztamonostor lakói.

Már a nyitás napján megérkeztek az első szállítmányok a telephelyre, és azóta is az előzetes elvárásoknak megfelelően napi öt-hat lakos rak le hulladékot az udvarban – tájékoztatta lapunkat Horti Ádám, az üzemeltető J. V. V. Nonprofit Zrt. munkatársa. A helyszínen a telephely alkalmazottai elmondták, hogy a nyitás napján elektronikai hulladékot és építési törmeléket helyeztek el az udvaron, a további napokon azonban már valamennyi szelektív konténerbe hoztak hulladékot. Megtudtuk, sokan már nagyon várták az udvar nyitását, folyamatos az érdeklődés az ingyenes szolgáltatás iránt.

– Célunk, hogy megoldást találjunk a lakosságnál keletkező speciális hulladékok és azok veszélyes összetevőinek begyűjtésére, illetve hogy megszűnjön az illegális hulladék-elhelyezés. Fontosnak tartjuk egy olyan fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását, amely segíti a lakosság környezettudatos gondolkodását és erősíti annak szemléletét – hangsúlyozta kérdésünkre Horgosi Zsolt, a társaság vezérigazgatója.

Az ingyenes átvétel feltétele az, hogy legyen a hulladékot elhelyezni kívánó személynek a közszolgáltatóval kötött hulladékszállítási szerződése, mely alapján a díjat megfizeti, továbbá ne álljon fenn tartozás a közszolgáltatóval szemben. Ez utóbbit a lakos az utolsó negyedéves befizetést tanúsító csekkel, illetve banki bizonylattal tudja igazolni. Az átadáskor szükséges magunkkal vinni személyazonosító iratunkat és lakcímkártyánkat. Az iratok alapján az alkalmazottak regisztrálják a szolgáltatást igénybe vevőt, valamint az átadott hulladék mennyiségét és anyagát.

A hulladékgyűjtő udvarban kizárólag a lakosságnál keletkező alábbi típusú és mennyiségű hulladékok kerülnek, ingyenesen átvételre:

  • Félévente 1 m3 (1000 kg) mennyiségű zöldhulladék (növényi eredetű kerti hulladékok, falevelek, nyesedékek, darabolt gallyak, melyeket zsákokban, vagy kötegelve, maximum 1 m hosszúsága darabolva lehet átadni;
  • félévente 0,5 m3 (500 kg) mennyiségű építési jellegű inert hulladék, amely veszélyes összetevőt nem tartalmaz;
  • félévente 200 kg lomhulladék, települési szilárd hulladék (nagydarabos hulladék, bútor, textília, stb.);
  • évente 4 db személygépjármű gumiabroncs és 2 db kerékpár gumiabroncs;
  • mennyiségi korlát nélkül leadható a háztartásban szelektíven gyűjthető papír, műanyag, fém (újság, hullámpapír, csomagolópapír, karton, tiszta fólia, műanyag, öblös üvegek – italos, befőttes stb. – egyéb üvegpalack, sörös, üdítős-, konzerves dobozok);
  • félévente 50 kg elektronikai hulladék (tv, telefon, elhasználódott háztartási gép, stb.);
  • félévente 50 kg egyéb veszélyes hulladék (festékek, ragasztók, gyanták, tinták, oldószer maradékok, elemek, akkumulátorok, motor és hajtóműolaj, szennyezett csomagolási hulladék);
  • félévente 50 kg használt étolaj.

A hulladékudvar címe: 5100 Jászberény, Szelei út külterület 0337/4 hrsz.

Nyitva tartás: hétfő: szünnap, kedd: 12-18 óra, szerda: 7-12 óra, csütörtök: 7-15 óra, péntek: 7-15 óra, szombat: 8-14 óra, vasárnap: szünnap.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?