Hat nap után, öt aranyérem Rióban

Igaz ugyan, hogy jászberényi versenyző már hosszú ideje nem szerepel  (kivéve a télit) az olimpiai játékokon, de természetesen szinte mindenki a Rio de Janeiróban zajló XXXI. nyári olimpiai játékokra figyel a Jászság fővárosában is.

Ez annál is inkább előtérbe került, mert szenzációsan kezdtek a magyarok Brazíliában. Aki véletlenül nem tudta pontosan mikor kezdenek a vívók, arra kapta fel a fejét, hogy Szász Emese nyakában ragyog az első magyar aranyérem. Úgy is fogalmazhatunk, hogy aranyosan tett pontot pályafutásának végére a nagyon szimpatikus párbajtőröző, mert valószínű, hogy nem igen vállal már több világversenyt. Majd következett a magyar „úszókirálynő” Hosszú Katinka, akinek szinte csak a mögötte haladó (TV-k képernyőjén jól látható) világcsúcsot jelző vonal volt az ellenfele a 400 m-es vegyes úszásban.  Majd egy napra rá a 100 m-es hátúszásban is első lett. Erre már az amerikaiak is „kiakadtak”, hiszen két honfitársuk is a vert mezőnyben végzett. Közben a 41 éves kardvívó Imre Géza, drámai csatában megszerezte a magyar csapat első ezüstérmét. Aki szerda hajnalban nem tudott aludni, az úszódöntők után talán már meg sem próbálta. Történt ugyanis, hogy fordult a kocka a magyar amerikai rivalizálásban. A 200 m-es pillangóúszásban az amerikai Michael Phelps élete 20. aranyérmét (később a 21-et) zsebelte be. Óriási hajrával Kenderesi Tamás bronzérmes lett, Cseh László pedig nagy meglepetésre csak a 7. helyen csapott a célba. Aztán Hosszú Katinka tett arról, hogy újra a magyarok kerüljenek reflektorfénybe az uszodában, hiszen a 200 m-es vegyes úszásban rajt-cél győzelmet aratva megszerezte a saját 3., összességében pedig, a magyar csapat 4. aranyérmét. A vívók is folytatták a menetelést, Szilágyi Áron megvédte olimpiai címét, így már öt magyar nyakában csilloghatott az aranyérem.

Cseh Lászlónak még lesz módja javítani 100 m pillangóban, viszont még nagyobb meglepetésre, Gyurta Dániel, mint címvédő be sem jutott a 200 m-es mellúszás döntőjébe. Háromszoros olimpiai bajnok férfi vízilabda csapatunknak egyelőre csak döntetlenre futotta (Szerbia és Ausztrália ellen), de még ezzel együtt sincs semmi elveszve a végső helyezést illetően. A hölgyek viszont győzelemmel vettek rajtot a Kína ellen. Az úszókhoz hasonló remélhetőleg magyar menetelés várható a kajak-kenu versenyeken is, valamint a vívók is okozhatnak számunkra még kellemes napokat. Természetesen a többi sportágban is várunk egy-egy kiugró eredményt az elkövetkezendő napokban.

Fotó: MTI

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?