Éger György kapta a Zsidei Barnabás – Méhészeti díjat

A Zsidei Barnabás – Méhészeti díjat a Jászsági Méhész Egyesület, a Jász Múzeum és Jászdózsa Önkormányzata hozta létre 2015-ben. Azzal a szándékkal alapították a díjat, hogy emléket állítsanak a 25 éve elhunyt, Jászdózsán született és jászsági származására mindig büszke méhészeti szakírónak, tanítónak, Zsidei Barnabásnak.

A Zsidei Barnabás – Méhészeti díj egy bronzplakett, amely Máté György, jászberényi szobrászművész alkotása. Minden évben a mézvásáron kerül átadásra egy olyan személy részére, aki a magyar méhészet különböző területén kiemelkedő szakmai tevékenységet végez, vagy végzett.

A Zsidei Barnabás-Méhészeti díjat 2023-ban Éger Györgynek ítélték oda. Mivel ő egészségi okok miatt nem jöhetett Jászberénybe, így a díjat fia, Éger Áron vette át Molnár Klaudiától (Jászsági Méhész Egyesület vezetője), Hortiné dr. Bathó Edittől (Jász Múzeum igazgatója) és Baranyi Sándortól (Jászdózsa polgármestere).

Éger György 1974. július 7-én született. Gyermekkorában ismerkedett meg a méhekkel, nagybátyja által.  A középiskolai tanulmányait a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumban végezte. Itt, 1992-ben kémiatanára ismertette meg a méhészkedéssel a Dunakanyarban lévő méhészetében.  Tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző főiskolán folytatta, alkalmazott fotográfusnak tanult. 2011-ben nagybátyjától kapta meg első 5 méhcsaládját, ő indította el a méhészkedés útján.

A Méhészújság indulásánál grafikusként dolgozott, majd 2014 és 2021 között az újság főszerkesztője volt. Főszerkesztősége idején Apimondia díjat kapott. Fényképeit nemcsak a lapban használták fel, hanem az OMME standjain is. Alapító tagja a 2019-ben Gödöllőn megalakult Erzsébet Királyné Mézlovagrendnek. A Gödöllői Méhészegyesület elnöke 2021 óta.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?