Semmelweis Nap és az Ápolók Napja

A Szent Erzsébet Kórház június 29-én, csütörtökön délután a Déryné Rendezvényház emeleti nagytermében tartott a 2023. évi Semmelweis-napi és Ápolók napi ünnepségét. A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően ezúttal is átadtak elismeréseket.

Dr. Csiki Zoltán, a Szent Erzsébet kórház főigazgatója köszöntötte a rendezvényen megjelenteket. Köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak azért a támogatásért, amelyet az ünnepi esemény megrendezéséhez, illetve korábban eszközbeszerzéshez biztosított számukra. Ugyancsak megköszönte a dr. Rédei István által vezetett Jászság Egészségéért Alapítvány segítségét, amellyel az eszközparkjukat tudják folyamatosan bővíteni. Nem utolsó sorban pedig a főigazgató köszönetet mondott az intézmény valamennyi dolgozójának az elmúlt időszakban végzett áldozatos és felelősségteljes munkájáért. Kiemelte, hogy első alkalommal a térség háziorvosait is köszöntheti a Semmelweis Napon, az Ápolók Napján.

Pócs János, térségünk országgyűlési képviselője saját, kedvező tapasztalatait is megosztotta hallgatóságával, melyet a Szent Erzsébet Kórházban szerzett. Kiemelte, hogy nem lehet eléggé megköszönni azt a munkát, amit az egészségügyben dolgozók értünk tesznek.

–  Mert egészségügy és Önök nélkül nincs társadalom sem. Bennünket, politikusokat, a kormányt lehet kritizálni, támadni, de Önöket, akik értünk dolgoznak, nem. Kérem, hogy ne foglalkozzanak az Önöket ért kritikákkal, inkább azzal, hogy milyen sokan köszönik meg a munkájukat – mondta Pócs János.

A köszöntőket követően dr. Badari Ágnes mondott ünnepi beszédet, amelyben felidézte Semmelweis Ignác életét, munkásságát. Az ünnepi emlékezést követően a Jászság Népi Együttes táncosai léptek színpadra, s arattak nagy sikert.

Az ünnepség keretében először a Semmelweis emlékérmeket adták át. Ezt az elismerést vehette át: dr. Badari Ágnes, Sipos László, Horti Istvánné, Törőcsikné Nagy Szilvia, Farkas Orsolya, Tariné Tóth Melinda, Nagy Sándor és Bulyáki Edit. A kitüntetéseket dr. Csiki Zoltán, Pócs János és Piroska Miklós, a JNSZ Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet főigazgatója adta át.

Több mint 4 évtizedes, áldozatos munkájának elismeréseként Életműdíjat kapott Vargáné Gyurkó Ágnes.

Az előző évben végzett kiemelkedő munkájáért főigazgatói dicséretben részesült: Lőrincz Attila, Kubas Eleonóra, Halasiné Kővágó Éva, Muntyán Tamásné, dr. Köles Zsuzsanna, dr. Vaida Nicolae Stefan, Székely Katalin, Gulyás Zita, Péter Sándor és Gömöri János. Utóbbi két személy nem tudott az ünnepségen megjelenni, így ők később vehetik át az elismerést.

Címzetes főorvosi címek átadására is sor került ezen a napon. Címzetes főorvosi cím viselésére jogosultak, a 4/2000. EüM rendelet 11/a paragrafusa alapján azok a praxisjoggal rendelkező háziorvosok, házi gyermekorvosok és alapellátást végző fogorvosok, akik területi ellátási kötelezettséget vállalva több mint 20 éve látják el feladatukat.

Dr. Szénási Szilviától, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei kollegális szakmai vezető háziorvostól címzetes főorvosi címet vehetett át dr. Balogh Marianna, dr. Herczegh Katalin, dr. Martonos Éva, dr. Váradi István. Dr. Ragó Edit egy későbbi alkalommal veheti át címzetes főorvosi címét.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara díját pedig Kovács Istvánné kapta.

A díjátadót követően ismét a Jászság Népi Együttes táncosainak rövid műsora következett, majd az ünnepség állófogadással zárult.

Az ünnepséget követő napon Budai Lóránt polgármester Facebook oldalán gratulált a díjazottakat: „Semmelweis Nap és az Ápolók Napja alkalmából tartott tegnap ünnepséget a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház. A rendezvény megszervezéséhez és a kitüntetettek díjazásához önkormányzatunk 800.000 forinttal járult hozzá. Polgármesterként és egykori egészségügyi dolgozóként őszinte szívvel gratulálok a díjazottaknak és köszönöm az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját!

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?