Többnyire egyhangúlag szavaztak a júniusi ülésen

A Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete június 28-án, szerdán délután tartott a nyári szünet előtti utolsó soros ülését. A tanácskozáson, amely a Városháza emeleti termében 15.00 órakor kezdődött, Kollár Anita kivételével – előre jelezte, hogy nem lesz jelen az ülésen – a testület többi tagja megjelent.

Két sürgősségi előterjesztés elfogadásával kezdődött az ülés. A testület vita nélkül egyhangúlag szavazta meg a területi védőnői feladatellátást szolgáló ingó és ingatlan vagyon irányító vármegyei intézmény részére történő ingyenes használatba adásáról, majd a Jászsági Szociális Szolgáltató Társulás társulási megállapodásának módosításáról szóló előterjesztést.

Ezt követően az előzetesen tervezett napirend szerint haladtak tovább. A két ülés között történtekről szóló polgármesteri, illetve alpolgármesteri beszámolót Budai Lóránt egészítette ki. A polgármester a hét végén lengyel testvérvárosunkban tett látogatásról számolt be, melyre elkísérte Verseginé Utasi Erzsébet, Bethlendy Béla és Bobák Zsolt is.

– Gyönyörű volt a fogadtatás és egyben kijózanító is. Eszembe jutott az elmúlt két ciklus, s rájöttem, hogy miért nem utazhattunk mi is abban az időszakban a testvérvárosokba. Teljesen más a szemlélet Lengyelországban. Valóban átgondolt stratégia alapján fejlődik testvérvárosunk, ahol nem ciklusokban gondolkodnak. Láttuk, tapasztaltuk, hová juthat egy város, ha megfelelően gazdálkodik a lehetőségeivel és hosszú távon gondolkozik. Saját erőből építettek egy nagy kulturális komplexumot, amely az oktatásban is szerepet játszik. Jártunk a helyi sportkomplexumban, amely évről évre fejlődik. A sportturisztikára alapozva most szállodát építenek oda. Nagy szeretettel fogadtak bennünket a város napi ünnepségen. Nagyon fontos nekik a kapcsolat velünk. Az utolsó napon a polgármester saját házába hívott meg vacsorára, s azt mondta, ez már nem partnerség, hanem barátság. Van mit tanulnunk tőlük. Jövőre lesz 20 éves a két város kapcsolata, s ezt szeretnénk illően megünnepelni – mondta a Sucha Beskidzkában töltött néhány napról Budai Lóránt.

Bethlendy Béla azzal egészítette ki a beszámolót, hogy a Viganó AMI táncosai nagy sikerrel léptek fel lengyel testvérvárosunkban. A tájékoztatót egyhangúlag fogadták el a testület.

Az átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló tájékoztató kapcsán sem kérdés, sem észrevétel nem hangzott el. Ezt az anyagot is egyhangúlag vették tudomásul.

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2022. évben végzett tevékenységéről szóló beszámoló megtárgyalásánál Bódis Béla három kérdést tett fel az előterjesztő Szöllősi Péternek, a TRV üzemmérnökség vezetőjének, melyekre a következő választ kapta.

– Jelenleg is zajlik egy hálózati diagnosztika a városban. Ez éjszakai méréseket igényel. Nem kevesebb, mint 502 csomópontot kellett átnézni. Már 17 helyen jelentős szivárgást észleltünk, s ezeket elhárítottuk. Van még három körzet, amelynek vizsgálata jelenleg is zajlik. Ez még 2-3 hetet igénybe vesz. A víztorony állapota egyre rosszabb. Több százmillió forintba kerülne a felújítás. Két új kút engedélyes kiviteli tervével rendelkezünk. Várhatóan jövő év tavaszán lehet megkezdeni az új kút fúrását.

– Az elmúlt évek egyik legfontosabb dolga volt számunkra, hogy a város ivóvízigényét biztosítani tudjuk. Nagyon elhanyagolt hálózatot örököltünk és sok fejlesztést valósítottunk meg. Csökkenteni kívántuk a hálózati vízveszteséget és új kutak fúrásával a megfelelő vízmennyiséget biztosítani. A természet időnként alaposan igénybe veszi a tűrőképességünket. Nem egy terület volt a városban, ahol a nagy esőzések miatt állt a víz. Komoly probléma az is, hogy a csapadékvíz bejut a szennyvízhálózatba, s utóbbi több helyen is megjelent az utcákban, épületekben. Ez további feladatokat ró ránk. Az átemelők kapacitását is meg kell vizsgálni, de extrém időjárási körülmények között elkerülhetetlen, hogy problémák jelentkezhetnek. Ezeket szeretnék minimálisra szorítani – mondta Balogh Bála alpolgármester, aki hangsúlyozta, hogy jó az együttműködés a TRV vezetése és az önkormányzat között.

– Budapesten egyesített csatornahálózat van. Jászberényben elválasztott a csapadékvíz- és a szennyvízelvezetés, de nem teljesen. Több helyen is beszivároghat a csapadékvíz a szennyvízhálózatba. Az is igaz, hogy lehetnek oda illegális rákötések is. Füstölőgéppel tudjuk vizsgálni a hálózatot, hogy felderítsük az illegális bekötéseket – mondta még Szöllősi Péter. A beszámolót egyhangúlag fogadták el.

A Jászberény Város Óvodai Intézményének 2022/2023. évi szakmai tevékenységéről szóló beszámoló kapcsán Beszteri Éva intézményvezető elmondta, az anyagból is kiderül, hogy a COVOD-19 előtti igen rendezvénygazdag időszakhoz tértek vissza az elmúlt évben. Egyben köszönetet mondott az önkormányzatnak a cafetéria biztosításáért, valamint a bérfeszültséget oldó intézkedéséért.  A beszámolót egyhangúlag fogadták el.

A Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény 2022. évi szakmai tevékenységéről szóló beszámolóból kiderült, hogy mintegy 700 embernek nyújtottak segítséget a tavalyi évben. Bozóki Jánosné szóbeli kiegészítésében megemlítette, hogy vannak olyan problémáik, melyeket maguk is meg tudnak oldani, de vannak olyanok is, amelyekben számítanak a képviselő-testület segítségére.  A beszámolót egyhangúlag fogadták el.

A Jászberény Városi Önkormányzati Bölcsőde és Védőnői Szolgálat szakmaitevékenységéről szóló beszámolóhoz kérdés, észrevétel nem hangzott el. Budai Lóránt polgármester e beszámoló kapcsán köszönte meg mindhárom intézmény vezetőinek és dolgozóinak munkáját. A beszámolót egyhangúlag fogadták el.

A Jászberény Városi Önkormányzati Bölcsőde és Védőnői Szolgálat Alapító Okiratának módosítására vonatkozó előterjesztést egyhangúlag fogadták el, ahogy a Jászberény Városi Önkormányzati Bölcsőde és Védőnői Szolgálat Szakmai Programjának, Szervezeti és Működési Szabályzatának jóváhagyására, a védőnői ellátást érintő döntések meghozataláról szóló előterjesztést is.

A sportkoncepcióban foglaltak 2022. évi időarányos végrehajtásáról szóló beszámolót Bethlendy Béla, a HEB elnöke jegyezte, melyet vita nélkül egyhangúlag fogadták el.

A Jász Múzeum múzeumigazgatói pályázatának kiírásáról szóló előterjesztést is egyhangúlag fogadták el.

A JÁSZKERÜLET Kulturális és Művészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetői tisztségének betöltésére vonatkozó pályázat kiírásáról szóló előterjesztés esetében is teljes volt az egyetértés a képviselők között.

– Abban bízunk, hogy egyfajta struktúraváltással teljesíteni tudjuk majd azt, amit 2019-ben vállaltunk: pezsgőbbé tesszük a város kulturális életét. A COVID-19 egy kissé átírta ennek megvalósítását. Most viszont lehetőségünk van már erre is, miután visszatértünk a járvány előtti életre – mondta Budai Lóránt. A polgármestert azt is megjegyezte, hogy nyílt pályázaton választják majd ki a Jászkerület új ügyvezetőjét. Az előterjesztést 13 igen és 1 tartózkodással  elfogadták.

Az alapítványok támogatásáról szóló előterjesztést – a HEB által javasolt támogatási összegeket tartalmazta – egyhangúlag fogadták el.

A REGIO-KOM Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás társulási megállapodásának módosításáról szóló előterjesztés kapcsán Balogh Béla alpolgármester elmondta, hogy ez jelentős változást hoz július 1-jétől. Országos koncessziót kapott a MOL. amely létrehozott egy társaságot a feladatok elvégzésére. Reményét fejezte ki, hogy nem lesz rosszabb minőségű a szolgáltatás, mint volt korábban. Kérdés, hogy ez a változás mennyiben fogja majd érinteni a JVV Zrt.-t.  Az előterjesztést egyhangúlag fogadták el.

Az ülés hátralévő részében egy korábban tárgyalt előterjesztés esetében alakult ki vita a testületen belül. A Közösen Jászberényért Egyesület tagjai támogatták annak a telekcserének a megvalósítását, amelynek során az önkormányzat a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézetéhez egy 505 m2-es területet kap, amelyért a Ferencesek terén lévő parkból 330 m2 területet ad. A testület volt fideszes, ma már független képviselő tagjai vitatták a csere létrejöttét, mondván a közterületnek minősülő parkból nem lenne szabad területet felajánlani cserében az önkormányzatnak akkor sem, ha a szociális intézet fejlesztéséhez az érte kapott terület jól is jön. A csere kapcsán az is elhangzott, hogy az önkormányzat által kapott terület értékbecslése 5 millió forinttal több, mint azé, amelyet cserébe ad, ám e különbözet megfizetésétől a másik fél eltekint. Hosszasan vitatkoztak arról a képviselők, hogy szerintük a területcsere miért jó és miért nem a városnak. Végül 10 igennel, 2 nem és két tartózkodás mellett elfogadták az előterjesztést.

Döntöttek arról is, hogy a Jászberény, Rácz utca 42. szám alatti ingatlant, amely városi tulajdon értékesíteni kívánják.

Az egykori, hűtőgépgyári strandfürdő értékesítése kapcsán is futottak egy újabb kört. Abban egyetértés volt, hogy az önkormányzatnak nincs lehetősége és nem is látszik lehetősége arra, hogy a strandfürdőt korszerűsítse, megújítsa. Így az értékesítés lehetősége maradt a város számára, mint legjobb megoldás. Az erről szóló előterjesztést egyhangúlag fogadták el.

A tervezett napirendek sorában az utolsó volt, de sokakat érdekelt és érintett a költségvetés kiadási előirányzatainak átcsoportosítására vonatkozó előterjesztés. Ehhez a polgármesternek volt módosító javaslata, amely beépült az eredeti szövegbe, s ezt egyhangúlag fogadták el.

A döntés értelmében az alábbi szerveztek kaptak támogatást az adott célok megvalósítása érdekében:

Jászapátiak Baráti Egyesülete 200 000 Ft

Szakmai előadások szervezése, Jászságból elszármazott családok által létrehozott településekkel a kapcsolatok erősítésére.

Jászsági Cigányzenekar Kulturális Egyesület 500 000 Ft

  1. évi működési kiadások finanszírozására.

Kutyákkal az Életért Alapítvány 600 000 Ft

  1. évi területbérlés díja.

Jászberényi Cigányok Nyelv és Hagyományőrző Egyesülete 150 000 Ft

  1. évi bérleti díj rendezése, fenntartási költségek finanszírozására.

Jászberényi Református Egyházközség 1 500 000 Ft

az orvosi rendelők és a templom között téglakerítés építésére.

Kolibri SE 800 000 Ft

Látványtánc Európa-bajnokságon való részvétel finanszírozására.

Jászberényi Erdőbirtokossági Vadásztársaság 600 000 Ft

Róka és galamb gyérítés finanszírozására.

Jászberényi Szent Erzsébet Kórház 800 000 Ft

Semmelweis napi ünnepség megrendezésére.

Folklór Kulturális Közalapítvány 9 000 000 Ft

A XXXI. Csángó Fesztivál megrendezéséhez (a korábban már megszavazott 10 000 000 Ft mellé).

Jászberényi Tűzoltók Közhasznú Alapítványa 800 000 Ft

Mikrobusz felújításra.

Jászkerület Nonprofit Kft. 150 000 Ft

Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiára való felkészítőtábor megrendezésére.

JVV NZrt. 7 800 000 Ft

A jégcsarnok világításának korszerűsítésére.

JVV NZrt. 4 000 000 Ft

A jégcsarnok hűtőgépházának karbantartására.

 

Szántai Tibor

 

 

Vélemény, hozzászólás?