Jászdózsán találkoztak idén a jászok

Június utolsó és július első két napján Jászdózsán találkoztak egymással a jászok és az innen elszármazottak, a XXVII. Jász Világtalálkozón. Egy kis település három nagy napja volt ez, s a jászdózsaiak nagyszerűen megfeleltek a nem kis kihívásnak.

A hagyományoknak megfelelően pénteken kezdődött és vasárnap este zárult Jászdózsán a jászok 2023. évi világtalálkozója. Idén is Ternyák Csaba egri érsek tartotta a szentmisét, s átadták a Jászságért-díjat is, melyet Mozsár Lászlóné kapott. Új Jász Kapitányt avattak Kiss Gábor személyében, s megtartották a jász települések felvonulását is. Jászberény küldöttségét Budai Lóránt polgármester, Balogh Béla alpolgármester és Baloghné dr. Seres Krisztina jegyző vezette. A közismerten jászsági kötődésű Kocsis Máté, a Fidesz frakció vezetője is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Tartottak ünnepi testületi ülést is a XXVII. Jász Világtalálkozó alkalmából.

A három nap alatt nagyon sok és színes program várta az érdeklődőket. Több helyszínen is hagyományőrző, kulturális és szórakoztató programok követték egymást. Jászdózsa kulturális, művészeti csoportjai mellett a jász és kirajzott települések hagyományőrző közösségei, valamint Jászdózsa erdélyi testvértelepülésének, Csíkszentsimon-Csatószegnek a fúvószenekara is fellépett.

A világtalálkozóra összeállt a helyi amatőr színjátszók közössége is, akik Szerenád című műsorukban az ötvenes évek tánciskoláinak életét elevenítették fel. A Szent Mihály téri díszes kútnál pedig olyan régi életképeket elevenítettek fel, amely mosolyt csalt az érdeklődők arcára. Szombat este a Szent Mihály téri színpadon Budapest Bár aratott óriási sikert, majd a sportpályán lévő színpad előtt volt teltház, amikor Horváth Tamás lépett fel. A napot a Pezsgő Zenekar koncertje zárta. A szombati nap kapcsán mindenképpen kiemelést érdemel Kóródi Anikó operaénekes és dr. Réz Lóránt orgonaművész koncertje Szent Mihály Főangyal Templomban.

A vasárnap horgászversennyel indult a Tarna-holtágában, ahol tizenöt jász település csapatai mérték össze tudásukat. A Jász Ízek főzőversenyen huszonöt csapat versengett egymással, de volt pálinkamustra és perkelt torta bemutató is. A templomkertben a Jászsági Mézlovagrend a magyar mézet népszerűsítette. Nagy sikert aratott veterán autók, motorok felvonulása is.

Az esti záróünnepségen pedig Jászjákóhalma vette át a stafétát, hiszen 2024-ben ők lesznek a következő Jász Világtalálkozó házigazdái. Nem lesz könnyű dolguk, mert a jászdózsaiak nagyon magasra helyezték a lécet. Remekül megszervezték és lebonyolították az idei rendezvényt, bizonyítván: kicsi a bors, de erős. Programokban dús, színes, szép három nap volt, méltó a Jász Világtalálkozók hagyományához.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?