Jászberényben futott a Jászság

Az augusztusi, magyarországi atlétikai világbajnokság jegyében rendezte meg „Fuss Jászság, Fuss!” elnevezésű futóversenyét június 11-én, vasárnap Jászberényben a Szeretlek Jászberény Egyesület és a Szántai Rendezvény. A futás kiemelt támogatója a Honvédelmi Minisztérium volt, s a szervezők Pócs János közbenjárására mintegy 10 milliós állami támogatást is kaptak a rendezvény megvalósítására.

Az ötlet, amint azt korábban már megírtuk, Szántai Attila fejéből pattant ki, s azt felkarolta a térség országgyűlési képviselője is. Ez a futóverseny az atlétikai világbajnokság jegyében jöhetett létre, melyet augusztusban Magyarországon rendeznek. Az olimpiák és a labdarúgó világbajnokságok mellett az atlétikai világbajnokság az, amely a világon a legnagyobb érdeklődésre számíthat. Azok, akik a legjobban szerepeltek, dobogósok lettek a Fuss Jászság, Fuss! rendezvényen jegyet nyertek a vb-n való részvételre. A többi induló pedig féláron vehet jegyet erre a világeseményre. Ha másért nem, hát ezért is érdemes volt indulni a Jászság eddigi legnagyobb futóversenyén, melyre előzetesen 1 500-an neveztek, s korlátozott számban még a helyszínen, a Lehel Vezér Gimnázium előtti téren is sokan jelentkeztek a futás szerelmesei.

A rendezvény kezdetén felolvasták Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár üzenetét:

„Köszöntök minden résztvevőt, kicsiket és nagyokat egyaránt!

Már nem kell sokat aludni és elkezdődik Magyarország valaha volt legnagyobb sporteseménye. Az atlétikai világbajnokságon több mint 200 ország sportolói érkeznek Budapestre, az atlétika világának legjobbjai. Ugyanazért jönnek hozzánk, amiért ma Önök is itt vannak: szeretik a sportot.

Kívánom, hogy őrizzék mer ezt a jó szokásukat! A sportnak köszönhetően ugyanis nemcsak egészségesek lehetünk, de olyan értékeket is megtanulhatunk, mint a szorgalom és a kitartás, amelyek egész életünkben segíteni fognak. Örülök, hogy ma a legkisebbek és a legtapasztaltabbak is rajthoz állnak. A célunk az, hogy mindenki megszeresse a sportot, hogy sportnemzetből sportoló nemzet váljon. Legyen ennek egy fontos lépése ez a mai futóverseny!

Nagyon örülök, hogy létrejött ez az egész térséget megmozdító rendezvény. Ebből is látszik, hogy a Jászságban élők mennyire elkötelezettek a sport mellett!

Hogy növeljük a motivációt, a dobogós helyen végzőknek belépőket, a többi résztvevőnek pedig félárú kupont ajándékozunk a verseny végén, amellyel kedvezményesen vásárolhatnak jegyet az atlétikai világbajnokságra.

Remélem, hogy sokakkal együtt szurkolunk augusztusban Budapesten, ahol igazi csodát láthatunk majd! Jó futást kívánok mindenkinek! Hajrá magyar sport, hajrá Jászság!”

Miután a helyszíni nevezések befejeződtek, a bemelegítést a 34-szeres magyar bajnok atléta, Kazi Tamás vezényelte a futóknak. Ezt követően pedig indították az első futamot, amelyben az óvodások teljesíthettek 750 méteres távot. A téren remek volt a hangulat, mindenki szurkolt mindenkinek. A lényeg igazán nem a győzelem és a helyezések megszerzése volt, hanem az, hogy mindenki teljesítse azt a távot, amit bevállalt. Az óvodások után igen népes volt az általános iskolások futamainak létszáma is. A középiskolások és a felnőttek számára meghirdetett 4,7 kilométeres távot teljes tűzoltófelszerelésben teljesítette Bősze Balázs is, aki a törökországi földrengésnél a magyar mentőcsapat tagja volt.

A futás mellett kiegészítő programok is a résztvevők rendelkezésére álltak: volt arcfestés, a Szeretet Fénye Alapítvány tagjai masszírozásra várták a jelentkezőket, a Szent Erzsébet Kórház sátrában pedig ingyenes vércukor- és vérnyomásmérés mellett az is kiderült, ki milyen testzsírszázalékkal rendelkezik. Légvár várta a legkisebbeket, s igen népszerű volt az ingyenes szelfifotó készítés is. A verseny közben a színpadon is zajlottak az események, hiszen megszólaltak a futás díszvendégei, így az egykori kiváló röplabdázó Sándor Renáta, a fradisták nagy kedvence Dzurják József „Csöpi” és a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdakapus Szécsi Zoltán is. Fokozta a hangulatot a Pezsgő zenekar, s a futók sem maradtak zene nélkül, hiszen a 4,7 km-es nagykörön – több helyszínen is – a frissítő pontok mellett a Palotásy János Zeneiskola tanárai és diákjai zenével színesítették a futók életét.

Nem túlzás azt állítani, hogy a sport, az atlétika nagy jászsági ünnepe volt ez a nap, ahol futottak a Tehetség SE és JFC ifjú labdarúgói, közel 100 yakuza Sensei Agócs Tibor  vezetésével, de ott voltak a mezőnyben a Lehel HC ifjú jégkorongozói is. Sőt a Helyet Alapítvány fiataljai is teljesítettek egy futamot.

A dobogósok kihirdetése során a szponzorok és a települések képviselői adták át a díjakat. s üres kézzel egyetlen futó sem térhetett haza, hiszen mindenki megkapta a futás díszes érmét és a kupont, amely kedvezményes jegyvásárlásra szól az atlétikai világbajnokság versenyére.

Az eredményhirdetés végén Pócs János, az ötletgazda Szántai Attilának egy nagy üveg pezsgővel köszönte meg az ötletet és a megvalósítást, melyhez kellett az a szervezőcsapat, amely az ötletgazda mögött állt.

– A célunk az volt, hogy olyan rendezvényt hozzunk létre, amely összehozza az embereket. Különbözőek vagyunk, sokféleképpen gondolkodunk, de vannak dolgok, amiben egyetértünk. Mi ezt kerestük, s a sportban megtaláltuk ezt a közös kapcsot – mondta a rendezvény zárásakor Szántai Attila.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?