Rendkívüli ülésen döntöttek három előterjesztésről

Nem egészen 10 percig tartott a Jászberény Városi Önkormányzat május 3-án tartott rendkívüli nyílt ülése a Városháza emeleti tanácstermében.  A megjelent 11 képviselőnek három napirendet kellett megtárgyalni, s mindhárom esetben egyhangúlag fogadták el az előterjesztéseket.

A Jász Múzeum igazgatója, Hortiné dr. Bathó Edit azzal a kéréssel fordult Budai Lóránt polgármesterhez, miszerint a Jász Múzeum munkaszervezetén belül egy Helytörténeti Osztály létrehozását tartaná indokoltnak, azzal a céllal, hogy ezen szervezeti egység a múzeum járási, térségi feladatait koordinálja és végezze (például: segítségnyújtás a gyűjtemények nyilvántartásba vételében, revíziójában; régészeti terepbejárások, szakmai segítségnyújtás kiállítások, tárlatok rendezésében, stb..). A szervezeti egység vezetését Gulyás András Zoltán régész muzeológus látná el.

A Kult. tv. 50. § (2) bekezdés b) pontja alapján a költségvetési szervként működő muzeális intézmények esetén a szervezeti és működési szabályzat elfogadásához a fenntartó jóváhagyása szükséges, azaz ehhez kell a Jász Múzeum Szervezeti és Működési Szabályzata módosításának képviselő-testületi jóváhagyása.

Ezt pedig 11 igen szavazattal a testület meg is adta, azaz a Jász Múzeum SZMSZ-ét módosították, s így az már az új szervezeti egységet is tartalmazza

A Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete egy korábbi határozatával már döntött arról, hogy a jászberényi lakosok egészségügyi ellátása érdekében a „Jászság Egészségéért” Alapítvánnyal (a továbbiakban: Alapítvány) együttműködési megállapodást köt – lakosonkénti 100.- Ft összegű – éves támogatás biztosítására.

A Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságának a személyiadat- és lakcímnyilvántartás lakossági számadatai szerint ez év elején Jászberényben 25 227 fő rendelkezett állandó lakóhellyel, míg a jászberényi tartózkodási hellyel rendelkezők száma meghaladja az 1800 főt. Az állandó lakosok közül vannak, akiknek a jászberényi állandó lakóhelye mellett más magyarországi településen van a tartózkodási helye.

A „Jászság Egészségéért” Alapítvány kuratóriumának elnöke: Dr. Rédei István és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház főigazgatója: Dr. Csiki Zoltán támogatás iránti kérelmet nyújtott be. Ebben az évben 1 db gasztroenterológiai endoscopos tornyot, valamint egynapos sebészeti ellátáshoz szükséges eszközöket szeretnének vásárolni.

A Jászberény Városi Önkormányzat 2023. évi költségvetésének elfogadásakor döntött arról is, hogy idén az Alapítvány részére 2.700.000.- Ft összegű támogatást biztosít.

Ezt a döntést erősítették most meg a 11 igennel elfogadott előterjesztésben foglaltakkal.

Az Országos Néptánc Baráti Kör Egyesület elnöke (Kocsán László) kérelmet nyújtott be a Jászberény Városi Önkormányzathoz. Kérelmében leírta, hogy a „Jászsági hagyományokról IV. – Jászsági muzsikus dinasztiák és újabb gyűjtések” munkacímű kötet digitális elkészítésére nyertek a CLLD pályázat keretén belül 1.800.000.-Ft-ot. A projekt ugyanakkor utófinanszírozott, amit az egyesület nem tud önerőből fedezni.

Ezek alapján az egyesület kéri, hogy a támogatás egyesület részére történő utólagos folyósításáig, de legkésőbb 2023. december 31-ig a fenti összeget működési célú, visszatérítendő támogatásként biztosítsa részére az Önkormányzat.

Az ülésen megjelentek egyhangúlag, 11 igen szavazattal támogatták az előterjesztést.

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?