Ülésezett a képviselő-testület

Soros, áprilisi ülését 26-án, szerdán 15.00 órakor kezdte a Jászberény Városi Önkormányzat képviselő-testülete. Ezúttal egy sürgősségi indítvány mellett alig több, mint egy tucat napirend megtárgyalása várt a képviselőkre, akik teljes létszámban vettek részt az ülésen.

A képviselő-testület áprilisi ülése megemlékezésekkel kezdődött. Életének 92. évében elhunyt Vasco Varotto, aki 1985-től 1994-ig olasz testvérvárosunk, Conselve polgármestere volt. A két város kapcsolatépítése szívügye volt, s a jászberényi önkormányzat 2014-ben Jászberény tiszteletbeli polgára címmel tüntette ki.

Életének 78. évében elhunyt Papp István, aki a jászberényi SZDSZ szervezet egyik megalapítója volt. Két ciklusban id dolgozott, mint önkormányzati képviselő és egy ciklusban a megyei önkormányzatnak is tagja volt.

A napirend elfogadását követően egy sürgősségi indítvány megvitatásával kezdték a munkát a képviselők. A sürgősségi indítvány az ideiglenes védelemre jogosultak szükség esetén történő elhelyezésének helyszíneiről szóló korábbi, képviselő-testületei határozat módosításáról szólt. Ennek pedig az volt a lényege, hogy a Nagytemplom u. 1. szám alatti ingatlant kivették abból a körből, ahol ideiglenes védelemre szorulókat elhelyezhetnek. A határozati javaslatot egyhangúlag fogadták el.

A napirend megtárgyalását ezúttal is a két ülés közötti polgármesteri és alpolgármesteri tájékoztató, valamint az átruházott hatáskörben hozott döntésekről szó tájékoztatók elfogadásával kezdték.

Az április tanácskozás egyik, hanem a legizgalmasabb pontja a Jászberény város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről, valamint az azzal kapcsolatos feladatokról szóló beszámoló volt, melyet dr. Nagy Ernő, r. alezredes, a Jászberényi Rendőrkapitányság vezetője jegyzett, akit elkísért az ülésre dr. Rádi Norbert dandártábornok, rendőrségi főtanácsadó, vármegyei rendőrfőkapitány is. Dr. Nagy Ernő, az általuk készített 16 oldalas tájokoztatót egy kiselőadással egészítette ki. Alapvetően a vagyon elleni bűncselekmények dominálnak a vármegyében és így Jászberényben is. Az összes bűncselekmény 61%-a tartozik ide, s ezek többsége lopás volt. A lakásbetörések száma is megnőtt, de aki ezt területünkön szervezte, már lakat alatt van, derült ki dr. Nagy Ernő szavaiból. A kapitány azt is elmondta, hogy a bűncselekmények növekvő száma és a felderítés arány csökkenése országos jelenség, amelynek oka a migrációs nyomás és a társadalmi problémák növekedése. Mint mondta közterületeken tudja a legnagyobb hatást kiváltani a rendőri jelenlétet, s erre nagy figyelmet is fordítottak. A közlekedésbiztonság kérdése az egyik legfontosabb eleme a rendőrség munkájának. Az ittas gépjárművezetők esetében az országos átlag alatt van a Jászság, de ez nem volt mindig így. Az ittas vezetők kiszűrésére korábban és most is nagy figyelmet fordítanak, hiszen ők nem csak saját magukat, hanem a közlekedésben résztvevő társaikat is veszélyeztetik. Kiemelte a rendőrkapitány azt a munkát, melyet az iskolákban, a gyermekek oktatásában végeznek a rendőrség munkatársai. A bűnmegelőzési tevékenységüket a jövőben is folytatni kívánják. Európában a 9., a világban pedig 13. Magyarország a legbiztonságosabb országok listáján. Hogy ez így is maradjon, vagy még javuljon ezért a toborzást is fontos feladatuknak nevezte a kapitány, aki megemlítette azokat a sikereket is melyeket munkatársai értek el a különböző versenyeken. Dr. Nagy Ernő köszönetet mondott az önkormányzatnak a tavalyi évben számukra nyújtott támogatásért, amely lehetőséget adott számukra, hogy az állomány legjobban teljesítő tagjait jutalmazni is tudták.

A képviselők közül Bethlendy Béla afelől érdeklődött, hogy mit tud tenni a rendőrség a kedvezőtlen tendenciák visszafordítására. Neki, mint képviselőnek meg kellene nyugtatnia a lakosokat, hogy a közbiztonság javulni fog Bobák Zsolt azt kérdezte, hogy van-e elég rendőr a feladatok ellátására. Bozsik Ferenc a vendéglátó egységek rendőri ellenőrzését hiányolta. Jelezte, hogy náluk még nem járt rendőr ellenőrizni, pedig az egyik legnagyobb vendéglátóhelyet üzemelteti. Dr. Nagy Ernő válaszaiban kiemelte, hogy segítség lenne a rendőrségnek, ha Jászberényben is működne polgárőrség, illetve, ha tovább fejlesztenék a városban a térfigyelő-rendszert. Ezt erősítette meg dr. Rádi Norbert is, aki szerint minden technikai lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy javítani tudják a lakosság biztonságérzetét a közterületeken. A vármegyei kapitány azt is elmondta, ha úgy ítéli meg, hogy szükséges, akkor oda a készenléti rendőrség tagjait is küldi. Amennyiben, ahogy erre a Neszűrben példa is volt, a kommandósok is megjelennek, hogy rend legyen. Budai Lóránt polgármester a közbiztonság kérdésében további egyeztetést javasolt a rendőrség képviselővel. A beszámolót a képviselő-testület egyhangúlag fogadta el.

Ugyancsak egyhangúlag fogadtál el a Jászberény Város Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Feladattervében foglaltak 2022. évi időarányos megvalósulásáról szóló beszámolót.

Nem volt kérdés és vita sem a Jászberényi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2022. évi tevékenységéről, Jászberény város tűzvédelmi helyzetéről és a tűzvédelem érdekében tett intézkedésekről szóló beszámoló kapcsán. Szabó Szabolcs Gábor tűzoltó alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Jászberényi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságának parancsnoka rövid szóbeli kiegészítését azzal kezdte, hogy éppen egy tájékoztatást kapott egy jászberényi tűzesetről, melyet rövid idő alatt sikerült felszámolniuk. A külső körülmények – COVID-19 járvány, a háború a szomszédban – az ő munkájukat is nehezítette, de alapfeladataikat így is nagy biztonsággal tudták elvégezni. A tavalyi évben összesen több mint 800 esetük volt. Jászberényben 276 riasztásuk van, s ebből 120 esetben téves jelzéseket kaptak. A szabadtéri tűzesetek sok munkát okoztak a 2022-es esztendőben számukra. A szeszélyes időjárás, viharok is adtak munkát tűzoltóinknak a tavalyi esztendőben is. A műszaki mentések száma ezzel együtt átlagos volt. Szabó Szabolcs Gábor szóbeli kiegészítése végén megköszönte az önkormányzat tavalyi évi támogatását. A beszámolót egyhangúlag fogadták el.

A Volánbusz Közlekedési Zrt. 2022. évi helyi személyszállítási közszolgáltatási tevékenységéről szóló beszámoló kapcsán a cég megjelent képviselője köszönetet mondott az önkormányzatnak az előző évi támogatásért, s azért is, hogy a korábbi elmaradásokat a város rendezte. Bódis Béla szerint felül kell vizsgálni a tömegközlekedés lehetőségeit Jászberényben és valamilyen jelképes összegért kell utaztatni az azt igénylőket. Budai Lóránt erre megjegyezte, hogy egy gombóc fagyi árának a fele igencsak jelképes összegnek számít. A beszámolót egyhangúlag fogadták el.

A Jászberényi Járásbíróság pedagógus ülnökeinek megválasztásáról szóló előterjesztés is minden képviselőtől igen szavazatot kapott.

A Jászberény Városi Önkormányzat térségi szintű ifjúsági stratégiájának elfogadása kapcsán a téma szakavatott ismerője, Hamar Katalin, a polgármesteri hivatal munkatársa mondott beajánlót.

– Jászberény város 2016 óta rendelkezik ifjúsági stratégiával, melyet azért kellett felülvizsgálni, mert az abban megfogalmazott célok megvalósultak. Így új célokat kellett meghatározni. A stratégia az Erzsébet Ifjúsági Alap ingyenes segítségével készült. Azért is büszkék lehetünk erre mert az országban térségi szintű stratégia 2000 óta nem íródott. Erről pénteken lesz egy előadás, melyre várjuk a képviselő-testület tagjait is – mondta Hamar Katalin. Az Ifjúsági Munkacsoport vezetője, Bozsik Ferenc külön köszönetet mondott Hamar Katalinnak azért a munkáért, melyet az ifjúsági stratégia kapcsán végzett, végez. Az előterjesztést egyhangúlag fogadták el.

Szavaztak alapítványok támogatásáról is az önkormányzat soros, áprilisi ülésén. A Humán, Közrendi és Vallásügyi Bizottság előterjesztését elfogadva

– a 2000re! Alapítványnak 215 000 forintot biztosítanak az LVG Diákfilm Fesztivál lebonyolítására és 103 400 forintot biztosítanak a 24 órás röplabdatorna megrendezéséhez,

– a Jászberényi Tűzoltók Közhasznú Alapítványának 500 000 forintot biztosítanak Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny és Jászsági Tűzoltóverseny megrendezéséhez.

Ezt követően a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény Szakmai Programjának, Szervezeti és Működési Szabályzatát, Házirendjét módosították, majd fogorvosi körzet ellátásáról döntöttek.

Az április ülésen került a képviselők elé a kiemelt sportágak számára kiírásra kerülő sportpályázat is, melyet tizenkét igen szavazattal fogadtak el.

A napirendi pontok zárásaként azt az előterjesztést fogadták el, amely a Jászberény város településrendezési eszközeinek a 0261/7, 2407/2 és 2407/10 hrsz.-ú részterületeket érintő módosítási folyamatának a lezárásáról szólt.

A mintegy két órán át tartó ülésen ezeket a döntéseket hozták meg, többnyire egyhangú szavazással.

 

Vélemény, hozzászólás?