Egyhangú döntések az utolsó soros ülésen

Teljes létszámmal kezdte meg az időközi választás előtti utolsó soros testületi ülését a Jászberény Városi Önkormányzat képviselő-testülete december 14-én, szerdán 15 órakor a városháza emeleti nagytermében. Öt sürgősségi indítvány és 21 napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre.

Miután elfogadták, hogy a sürgősségi indítványokat napirendre vegyék, Balogh Donát javasolta, hogy a tervezett napirend 9. (Jászberény Városi Önkormányzat 2023. évi költségvetési koncepciójáról szóló előterjesztés) és 10. (Jászberény Városi Önkormányzat 2023. évi vagyongazdálkodási tervéről szóló előterjesztés) pontját hagyják el, bízzák annak megtárgyalását a január 15-i időközi választást követően felálló testületre. Mivel ez a javaslat 9 igen és 5 nem szavazatot kapott 1 tartózkodás mellett, így azokat levették a napirendről. Ezt követően elfogadták az így módosított napirendet és megkezdődött a döntések sorozata.

Elsőként a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Mentőalapítvány 800 000 forintos támogatásáról döntöttek egyhangúlag. A támogatás összegét az alapítvány a Jászberényi Mentőállomás garázsának padlózatfelújítására használhatják fel.

A népkonyha szolgáltatás biztosításáról szóló előterjesztésről sem nyitottak vitát a képviselők. Egyhangúlag fogadták le, hogy ennek kapcsán kezdődjenek meg az egyeztetések a Civis Szociális Étkezési Központtal. Ugyanakkor azt is megvizsgálják, hogy a népkonyha bevezetésére milyen lakossági igény van.

– A Fidesz frakció adta be ezt a javaslatot, s örülök, hogy napirendre került. Tizenhat településen mintegy 12 ezer adag ételt osztanak naponta. Több hónapos előkészítés előzte meg ezt a javaslatunkat, melynek eredményeként megteremtődött a feltétele annak, hogy a rászorulók Jászberényben is részesülhessenek ebből a szolgáltatásból – mondta Tamás Zoltán, a Fidesz frakció vezetője.

Az autóbuszpályaudvar felújítása során kiépített kamerarendszer működtetése kapcsán készített előterjesztéshez egy kérdés érkezett. Bódis Béla afelől érdeklődött, hogy miért most került ez napirendre, miért nem működött már korábban a kamerarendszer. Kiderült, hogy az informatikai- és kamerarendszer kiépítése később történt, történik meg, így annak üzemeltetőjéről csak most tudtak dönteni. Az előterjesztést egyhangúlag fogadták el.

Két iskola sportcsarnokában energiafelhasználás költségeinek megosztásáról szólt a következő sürgősségi indítvány. Az új energiahelyzetben a tankerület kezdeményezte az egyeztetést, s ennek eredményeként jött létre az új megállapodás, melyet a határozati javaslatok tartalmaznak, derült ki Budai Lóránt polgármester szavaiból. A tervezetett egy tartózkodás mellett, 14 igennel fogadták el.

Költségvetési átcsoportosításról is szólt egy sürgősségi indítvány. Ennek keretében testvérvárosunk, Técső számára egy 9,5 millió forintos nagyteljesítményű generátor megvásárlásáról, a Trió-Média-Jászberény 1,5 millió forintos működési támogatásáról, valamint a JVV NZrt. 20 millió forintos támogatásáról (egyszeri kereset kiegészítés) döntöttek. Mindezek fedezetét a Pannónia épületének felújtására elkülönített összegből, valamint a Városi Menekültügyi Alap átcsoportosításából fedezték.  A szavazás során egyhangúlag fogadták el a sürgősségi indítványt.

A polgármester és az alpolgármester két ülés között történtekről szóló írásos tájékoztatóját Budai Lóránt egy jó hírrel egészítette ki.

– Két pályázatunk is pozitív elbíráslást nyert. A belterületi utak felújítására 250 millió, a szociális intézményeket érintő pályázat kapcsán 100 millió forintos támogatást nyert Jászberény – jelentette be a polgármester.

Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetőjeként arról érdeklődött, hogy miért nem tájékoztatta a testületet sem írásban, sem szóban a polgármester arról, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság megbüntette a várost. Kérdésére később, az ülés végén Balogh Béla alpolgármestertől kapott tájékoztatást. A polgármester és az alpolgármester tájékoztatóját egyébként ahogy azt az utóbbi időben már megszokhattuk, ezúttal sem fogadta el a testület.

Egyhangú volt a döntés viszont az átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló tájékoztató kapcsán.

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2022. évi tevékenységéről szóló tájékoztatót 14 igennel és 1 tartózkodással fogadták el.

Egyhangúlag módosították a Folklór Kulturális Közalapítvány alapító okiratát, majd teljes volt az egyetértés a polgármesteri hivatal dolgozóinak illetményalap emelése kapcsán is. A 2022-től 65 000 forintos illetményalapot 2023. január 1-jével a testület 73 000 forintra emelte. Elismerve ezzel a polgármesteri hivatalban dolgozók munkáját.

Nem volt vita a köznevelési intézményekben biztosított étkezési térítési díjakról szóló, valamint a gyermekjóléti alapellátást, annak igénybevételéről, és a fizetendő térítési díjról szóló önkormányzati rendeletek módosítása során sem.

Egyhangúlag fogadták el a közterületi térfigyelő kamerarendszerről szóló 14/2019. (IX. 12.) önkormányzati rendelet módosítását, valamint a 2023. évi önkormányzati folyószámla hitelszerződés megkötéséről szóló előterjesztést is.

Támogatták „Az állami fenntartású köznevelési intézmények elektromos rendszerének megújítása című pályázat keretében a Jászberény, Bercsényi út 9-13. és Jászberény, Lehel vezér tér 6. szám alatti ingatlanok vonatkozásában benyújtandó pályázat támogatására és a pályázatban foglaltberuházás megvalósításához szükséges önkormányzati hozzájárulás megadásáról szóló előterjesztést is.

Egyhangúlag fogadták el az önkormányzati intézményeket és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat érintően energiafelhasználás csökkentése és az energiaköltségek mérséklése érdekében meghozandó intézkedésekről szóló előterjesztést is.

Nem volt vita a 2023. évi járási startmunka program indításához szükséges kérelem benyújtására és az önerő biztosítására vonatkozó előterjesztés elfogadásakor sem.

A napirendek megtárgyalását követő fél órában dr. Gedei József: kért elvilágosítást a polgármestertől az I. világháborús emlékmű Zagyvaparton történő elhelyezéséről, valamint az előző testület által elindított katonai terület megszerzésének állásáról és arról, hogy a Faiskolai és Kossuth úti társasház pályázata miért nem került a bizottság elé.  A polgármester jelezte, hogy írásban kíván válaszolni.

Nagy András, aki 28 év képviselőség után az időközi választáson már nem indul, köszönetet mondott a mindenkori jegyzőnek, aljegyzőnek, a hivatal munkatársainak azért a segítségért, melyet tőlük kapott képviselői munkája során. Külön kiemelte közülük Kiss Józsefet.

– Sikerült sok olyan problémát kezelni, amelyek már jóideje erre vártak. Hableány – Harcos utcai kereszteződésben elhelyezkedő szemétkupac kapcsán viszont nem tudunk előre lépni – mondta Bódis Béla.

Szatmári Anikó többek között arról érdeklődött a Jászkerület NKft. ügyvezetőjétől, hogy miért helyezték át az adventi rendezvények helyszínét a Déryné előtti szervízútra a Promenádból, valamint, hogy miért maradt el idén Jászberényben az Autómentes nap rendezvénye.

Az advent helyszínének változását a költségek csökkentésével magyarázta Kovács Péter, aki a helyszínváltoztatással kapcsolatban – ellentétben a képviselővel – inkább pozitív véleményeket kapott.

– Az Autómentes Nap főszervezője betegállományban volt, s mivel ő volt csak azon ismeretek birtokában, hogyan lehet megszervezni az eseményt, így az idén elmaradt – mondta a Jszkerület ügyvezetője.

– Nyolc év képviselői munka után búcsúzom. Köszönöm a polgármesteri hivatal dolgozóinak, hogy mindig segítettek az évek során. Köszönöm a polgármestereknek, képviselőtársaimnak, hogy sokat tanulhattam tőlük. Bízom benne, hogy a következő képviselő-testület jól tud majd dolgozni Jászberényért – mondta Balog Donát, aki már nem indul az időközi választáson.

A Tamás Zoltán által az ülésen korábban feltett, Malom-ügyet érintő kérdésre Balogh Béla az ülés utolsó perceiben az alábbi választ adta:

– A Közbeszerzési Döntőbizottság határozatában mindkét felet azonos mértékben büntette. Mi ezzel ugyan nem értünk egyet, de el kell fogadnunk a döntést – mondta Balogh Béla, aki a dr. Gedei József által folyamatosan vitatott 300 millió forint kifizetéséről is szólt.

– Az előző vezetés által kötött szerződésben benne volt, hogy 25%-os teljesítéskor ki kell fizetni a 300 millió forintot. Ezt a műszaki ellenőr igazolta (tényleges teljesítés), s így kerül kiállításra a számla, majd kifizetése. Miért a kifizetés után 3 hónappal kezdte el feszegetni ezt a dolgot dr. Gedei József. Saját magát próbálja menteni ebben az ügyben. Vannak köpenyegforgatók, meg árulók is. A volt alpolgármester saját tettét másra próbálja hárítani. Minden szabályosan történt ebben a dologban. Rendőrségi eljárás is vizsgálta ezt a folyamatot – jelentette ki Balogh Béla, s ezzel ért véget a 2019-ben választott Jászberényi Városi Önkormányzat utolsó soros ülése, mivel 2023. január 15-én időközi választás lesz városunkban.

Vélemény, hozzászólás?