Az új tiszteletbeli polgárunk

Azt már tudtuk, hogy egy korábbi döntésével a Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Jászberény Tiszteletbeli Polgára címmel tüntette ki Andreas Michalowskit, németországi testvérvárosunk, Vechta polgárát, önkéntes tűzoltót. A kitüntető cím átadásával viszont a covid világjárvány miatt várni kellett. Egészen az elmúlt hétig, amikor vechtai küldöttség érkezett városunkba, s annak tagja volt a kitüntetett is.

A vechtai önkormányzati delegációt Kristian Kater polgármester vezette. Vele tartott városunkba két előljáró, Guido Middelbeck és dr. Frank Kathler, valamint Peter Eckhardt, a vechtai tűzoltóság vezetője is. Érkezett egy másik csapat is Vechtából, ők az ottani baráti társaság képviseletében jöttek el hozzánk. A vendégek ismerkedtek Jászberénnyel, s meglátogatták többek között az állat- és növénykeretet is, ahol az intézmény vezetője, Sárközi Tamás kalauzolta őket. A látogatás során azután elérkezett a pillanat, amikor azt a bizonyos kitüntető címet Budai Lóránt polgármester átadhatta

A Jászberény Tiszteletbeli Polgára címet azok a nem jászberényi polgárok kaphatják, akik a város érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységükkel – életművükkel – a várost tiszteletre méltóan szolgálták vagy szolgálják, a város jó hírét az ország határain belül vagy azon túl erősítik vagy erősítették. Andreas Michalkowski a Jászberény és Vechta között kialakult kapcsolatokban játszott szerepe alapján jelölték a díjra, melyet a képviselő-testület meg is szavazott. A tűzoltóságok kapcsolatépítése mellett a kitüntetett több adományozó kezdeményezés ötletgazdája és szervezője volt.

A városháza házasságkötő termében Budai Lóránt köszönte meg Andreas Michalkowski munkáját és adta át neki a Jászberény Tiszteletbeli polgára elismerést. Gratulált a kitüntetettnek Vechta polgármestere is, aki örömének adott hangot, hogy a covid okozta kényszerszünet után ismét megélénkülhetnek majd a kapcsolatok a két város között. Kristian Kater egy olyan jelzőtáblát adott át Budai Lórántnak, amelyen a két város címere között a kapcsolat kezdő időpontja, 1993 is ott áll. A táblán az is olvasható, hogy Vechta 1240 kilométerre van Jászberénytől.

Bár a földrajzi távolság elég nagynak tűnik, ám ez a távolság sem lehetett akadálya a kapcsolataink építésének – mondta Kristian Kater.

A nehéz időszakok azt is megmutatják, hogy mik a valódi értékek – mondta Budai Lóránt.

Régi jóbarátként köszöntötte a kitüntetettet Nagy István, korábbi jászberényi, immár nyugalmazott tűzoltóparancsnok is.

Andreas Michalkowski a JTTV-nek nyilatkozva elmondta, nagyon meglepte, amikor tudomást szerzett a kitüntetésről. s hogy mindaz, amit megvalósítottak nem egyéni teljesítmény, hiszen ezt csak barátokkal, közösen tudtuk megvalósítani. A legbüszkébb az idősotthonokba eljuttatott adományokra, s ezt a munkát a jövőben is folytatni szeretné.

A kitüntetett tiszteletére a Palorásy János Zeneiskola fúvósai adtak minikoncertet, amely nagy sikert aratott.

Vélemény, hozzászólás?